Среда, 26 Јуни 2019    Печати
ЗНАЕТЕ ЛИ ЗОШТО БУГАРИТЕ ГО КРИЈАТ ОВОЈ ЧОВЕК КОЈ ПО НАЦИОНАЛНОСТ БИЛ БУГАРИН?

65190279 10156090793555966 5095093860426579968 nЗНАЕТЕ ЛИ ЗОШТО БУГАРИТЕ ГО КРИЈАТ ОВОЈ ЧОВЕК КОЈ ПО НАЦИОНАЛНОСТ БИЛ БУГАРИН?

ЗАТОА ШТО ТОЈ УШТЕ ВО 19 ВЕК ЈА ЗАКОПА БУГАРСКАТА ПРОПАГАНДА.
Петар Драганов бил филолог и лингвист , по националност Бугарин од Бесарабија, и тој од 1885 до 1887 година во Солун ги проучувал дијалектите на учениците Македонци од територијата на цела етничка Македонија кои во тоа време се школувале во Солун.
Пред да дојде во Солун , Драганов мислел дека Македонците се Бугари (затоа што така го учела бугарската пропаганда) , но откако ги проучил македонските дијалекти заклучил дека МАКЕДОНЦИТЕ СЕ ПОСЕБЕН НАРОД, дека НЕ СЕ НИТУ БУГАРИ НИТУ СРБИ, ТУКУ САМОСТОЕН БАЛКАНСКИ НАРОД.

Откако го изнел своето мислење дека Македонците се посебен народ , Бугарите веднаш го вратиле назад.

Подоцна во Русија Петар Драганов ќе ги постави основите на МАКЕДОНИСТИКАТА