Среда, 14 Април 2010    PDF Печати Е-пошта
И по Милошевиќ - Бојан Аврамовиќ, заменик Претседател на форум на Млади на демократската Парија на Србите во Македонија

Има луѓе на кои ниту војните не им помогнаа да им дојде паметот, продолжуваат да сеат омраза и да потикнуваат нетолеранција меѓу различните национални заедници во Македонија, еден од нив е Бојан Аврамовиќ
bojan-avramovic
Изјави на Бојан Аврамовиќ, заменик Претседател на форум на Млади на демократската Парија на Србите во Македонија,  дадена  за интернет часопис „Србски посматрач“ на 2 март 2010 г.

Г-дин Аврамовиќ, сега колку е тешко е да се биде Србин во Македонија и кои се проблемите со кои се соочува заедницата Зора?

Мое мислење е дека секогаш беше тешко да се биде Србин во Поранешната Југословенска Република Македонија, започнувајки од Втората Балканска Војна, кога голем дел од Србите се асимилирани од Бугарите и Македонците, кои  до тогаш не постоеја, или постоеја како регионално определување. Тогаш доажа Втората Светска Војна и комунизмот, каде што Јосип Броз Тито и даде дел од територијата србска- на новонастанатата Македонска нација или славомакедонци кои како што реков настанаа од асимилирани Срби.

Потоа од 1945 година доаѓа најтешкиот период за Србите во Македонија каде на тивок начин и во име на Југословенството се асимилирани многу срби во Куманово, Скопје, Тетово, Крива Паланка, а потоа во централна и јужна Македонија од Велес и Гевгелија и така натаму. Комунистичкиот режим намерно после Втората Светска Војна ги запали Општинските згради и локалните филијали, ги преправаа презимињата на-,,ич“ во-,,ски“. Потоа доаѓа периодот на распаѓање на Социјалистичка Федеративна Република Југославија: Македонија стана независна и Србите беа избришани од Уставот, започнува нападот на Српската Православна Црква, која трае до денес. Во Уставот имаме влезено повторно во 2001 година, по бунтот на Албанците, што доведе до Охридскиот Мировен Договор со кој добивме статус на конститутивен народ.

Можам да кажам дека кога одевме на избори во коалиција со Социјалдемократскиот сојуз на Македонија (СДСМ), добиваме само празни ветувања, најмногу се добива по еден претставник во парламентот. Но, во 2008 година, влеговме во претходно неприродна коалиција со моменталната владејачка партија ВМРО-ДПМНЕ. Да се потсетиме на историјата, каде што ВМРО ја нагласувам како зло за Србите во Македонија (или јужна Србија или Вардарска бановина сепак како ви се допаѓа), не заборавајте дека член на ВМРО го изврши убиството на кралот Александар во Марсеј и многу историски причини за оваа коалиција помеѓу Демократската партија на Србите во Македонија и ВМРО-ДПМНЕ наведуваат дека не беше природна. Меѓутоа, со доаѓањето на ВМРО-ДПМНЕ Србите влегоа во Уставот на Република Македонија и се признати како национално малцинство.

27. Јануари стана Државен национален празник за Србите во Република Македонија, тогаш добивме дозвола за реконструкција на Зебрњак (споменик во Куманово , старомоминскиот M.S.) и др. Единственото нешто што всушност е актуелно е признавањето на Косово како независна држава и спорот меѓу СПЦ и МПЦ непризната.

Ние сите знаеме дека МПЦ е со само прогласена автокефална и остана во канонско единство со СПЦ, знаеме дека не е призната со нејзината автокефалност МПЦ во светот ,а единствената легитимна црква во Македонија е Православна Охридска Архиепископија која е предводена од архиепископот Охридски и Митрополит на Скопје г.г. Јован. ПОА е автономна црква во единството на Црквата и е призната од сите други православни цркви во светот.

Заборавив да кажам дека градоначалникот на Општината Старо Нагоричане е од Српската Демократска партија на Србите во Македонија.

Колку Срби има во Македонија според последниот попис на населението, и колку се точни овие податоци?

За бројот на Србите во Македонија, тоа е тешко прашање, според пописот од 2002 година. Србите беа 2% а тоа е околу 40.000.
Но, јас лично мислам дека оваа листа не беше реална, и дека многу Срби се со презиме на ,,ски“ и се заведени компјутерски на листата како Македонци, има и пример каде што луѓето биле пријавени како Македонци, а нивното презиме завршува на ,,ич“. Некој рече јавно дека тој е Србин, се чувствува Србин, туку затоа што тој е роден и живее во Македонија на листата се декларира како Македонец. Тоа е недостаток на знаење, луѓето не прават разлика помеѓу државјанство и националност: државјанство е правен однос на човекот и државата и значи дека лицето е резидент во земја (пасош, итн), додека националноста на етничката група на луѓе зборува за лица кои се различни од друга групи со јазик, обичаи и сл.
Кога пореално ќе се погледне на состојбата во Република Македонија, би се увидело дека има околу 150.000 до 200.000 Срби.

Колку на припадниците на српскиот јазик им е овозможено образование и информирање на нивниот сопствен јазик?

Српскиот јазик во образованието во Македонија во моментов се спроведува во три региони: Табановце- село во близина на Куманово, Старо Нагоричане и во Скопска Црна Гора.
Во Куманово, каде што живеат повеќето Срби, во моментов нема настава ни во основно ни во средно училиште, иако пред неколку години имаше. И тоа во организација на Зора, во паралелки во основното училиште Вук Караџиќ.
Се обидовме да основаме српска паралелка во средно училиште во Куманово, собравме средношколци кои се согласија да учат на српски јазик, но проектот не успеа поради недостиг на персонал, учебници и слично.

Каков е односот на историографијата на Македонија кон културното наследство на Србија и случувањата во регионот на БЈРМ? Како се гледа на манастири како што е Лесново, луѓето како Гулаб Јањиќ, Коста Абрашевиќ, Јована Стојковиќ Бабунски и слично?

Со оглед на историјата на Македонија, тешко е да се објаснат некои работи кои јас сега сакам да кажам дека Исус Христос е роден на ова подрачје, тој ќе беше,Македонец. Сите знаеме што е историја на Македонија и како Македонци се појавија како една нација.

Србија се смета дека до 1945 година беше окупаторот на Македонија, дека до истата година натериторијата на денешната БЈРМ немаше срби, се смета дека Србите биле населени само после фамозната 1945. Сите познати личности, како што се Коста Абрашевич, Јован Стојковиќ Бабунски и останатите се сметаат Србомани, да се потсетиме дека тоа е изразот со кој се нарекуваат Македонци и кои се декларирани како Срби. Да се потсетиме дека и четниците настанаа во Македонија, по песната Спрем’те се четници во чест на Џон Стојковиќ Бабунски која настана во Македонија.

Дали има некакво влијание од ЕУ и / или САД за таа работа?

Несакани ефекти на историјата постојат само во спорот со Грција и Албанците во Македонија.

Има ли вистина во тврдењата за бесплатни пасоши за граѓаните на Македонија, кои ќе се изјаснат како Бугари?

Тоа не е точно дека бугарските пасоши се земени бесплатно, но точно е тоа дека кога еден граѓанин на Македонија би сакал да добие бугарски пасош ќе треба да се изјасни дека е бугарин по националност, и има издадено околу 50.000 до 100.000 граѓани на Македонија, главно во источниот дел. За жал, имаше многу Срби.
Со право сега во Бугарија велат дека половина од Македонија, е Бугарска.

Каква е состојбата во општините со албанско мнозинство?

Албанците ги имаат и ги добиле сите права, целата западна Македонија е нивна, како и на север почнувајќи од Куманово, каде што живеат мнозинство Албанци, и Липково, Скопје, Сарај, Тетово, Гостивар, Кичево, Дебар, Струга и многу повеќе градови и населби. Тие се постојано во потрага по нешто, на официјалниот албански службен јазик во Македонија, на албанското знаме кое е второто официјално знаме во Македонија, училиште на албански јазик, основно, средно и универзитетско образование. Дури и да имаат универзитет во Тетово. Едноставно кажано тие ги имаат сите права во Македонија.

Како ви се чини од гледна точка на српската заедница, спорот меѓу Македонија и Грција?

Јас како Србин лично давам поддршка за спор околу името на Грција, бидејќи ние сите знаеме дека Македонија била дел од Грција, како што се Спарта и Атина, Александар Велики потекнува од татко Влав, а по мајка бил грк. Античките Македонци биле дел од грчкиот етос, и оставиле многу повеќе во историјата на Грција.
Одговорни за актуелната состојба се заслужни Бугарите уште од Втората балканска војна, кога Србите беа асимилирани. Тие не можеа директно да кажат дека Србите се Бугари па мораа да кажат дека: "Вие живеете во област која се вика Македонија, и вие сте Македонци.''Во овој момент, се појавува спорот, а потоа доаѓа вториот период и комунистичката власт и создавањето на македонска држава во рамките на Југославија. Ние знаеме дека Тито е виновен, но во тоа време, Грците не реагира на тоа, бидејќи Социјалистичка Македонија беше дел од СФР Југославија. Проблемот се појавува 1991. години по прогласувањето на независноста на Македонија.

Како и да е, еве јас јавно велам дека ако Македонија успее да докаже дека е во право во врска со спорот, јас прв би сакал да им честитам.

Дали прогонот на свештеникот на Охридската Архиепископија  е сеуште толку голем како и претходните години?

Прогонетиот Архиепископ Јован отворено ја прифати поканата на патријархот Павле на канонско единство, МПЦ го пласира тоа како проневера на пари, ширење на етничка омраза и слично. Прогонот се уште продолжува, Архиепископот се врати пред еден месец во Македонија после 2 години, на покана на претседателот на Демократската партија на Србите и на членовите на Собранието на Република Македонија, г-дин Иван Стоилковиќ. Присуствуваше на церемонијата на Свети Сава, Академија на 27. Јануари во Скопје.

Во моментов имаме обуставен процес против Архиепископот, и се создаде медиумите потера, и секој ден се закануваат да го убијат, па дури и претседателот ДПСМ Иван Стоилковиќ е подложен на закани и повикуван на линч. Пред неколку дена се организираше традиционалната вечер во Скопје под наслов Србите и пријателите. Таа вечер во хотелот Александар Палас е дојавено дека има поставена бомба и ако тие се појавуваат- Архиепископот Јован и претседателот, г-дин Иван Стоилковиќ, претседателот на ДПСМ, дека ќе се активира бомбата. Неофицијално, прогонот се уште трае.

Каква е состојбата кога станува збор за српските организации, политички и други?

Српски организации во Македонија има многу, има две политички партии и неколку невладини организации.
Нашата Демократска Партија на Србите во Македонија, беше првата политичка партија на Србите, формирана 1992. Официјално, Зора во моментов е најсилната партија во власта. Постои Српска напредна партија, која е лекомислена политичка организација што не е веќе ангажирана во нападите врз Србството на ДПСМ: тоа е партија која се продава за управување со комитетот, лица кои гласаат против воведувањето на српскиот јазик во Куманово како трет службен јазик. Јас би сакал да ја искористам можноста јавно да се јавите на Претседателот на СНС во Србија, г-дин Томислав Николиќ да ги смени СНС лидерите во Македонија, а верувам дека тој не знае за засегнатоста овде.

Кажете ни повеќе за Демократската партија на Србите

Демократска Партија на Србите во Македонија е единствената политичка организација која се занимава со сериозни проблеми на Србите. Од 2001 година, партијата ја презеде новиот претседател Иван Стоилкович и партијата постигнат голем успех. Имаме соработка со властите во Србија и Република Српска, добивме огромна поддршка од Србија, а сите резултати се видливи во она што сме постигнале за нашите луѓе во Македонија.

Можам само да истакнам дека имаме одлична младинска организација во рамките на ДПСМ која работи одлично.

Дали е можно да се поправи ситуацијата?

Статусот на Србите во Македонија може да се поправи само со дијалог меѓу властите и претставниците на Србите. Закани и повикување на линч можат само да ја влошат ситуацијата.

Колку и на каков начин би можело официјално Србија, но и воопшто сите срби би можеле да помогнат во тоа?

Моментално Србија дава голема политичка поддршка на ДПСМ, преку невладини организации. Имаме големи проекти, за кои очекуваме да се добие поддршка од Србија. Ние ќе се обидеме да се постигне договор за граѓаните на Србија за државјанство, кои и покрај новиот Закон за државјанство донесен од Собранието на Србија не можеме да го добиеме.

Дискусија, предводена од Младен Стевановиќ.


Доколку Бојан Аврамовиќ, заменик Претседател на форум на Млади на демократската Парија на Србите во Македонија не ја знае историјата, нека прочита, со желба некои работи да му се разбистрат во неговата заматена националистичка глава

Граници на Македонија по Букурешкиот договор

 

На прво место

News image

Заев противправно го узурпира мандатот, а соучесник во кршење на Уставот е и Пендаровски

Зоран Заев во негова корист продолжува со кршење на Уставот.

Историја

News image

Русинот Бурич од Историската Конференција на Малта 1989: Без Македонизмот паѓа и целата цивилизација!

Осврт кон делото на рускиот мислител Владимир Бурич базиран на разговорите водени со него од макед...

Иселеници

News image

ПАРАКЛИСОТ „СВЕТА БОГОРОДИЦА И СПАСИТЕЛОТ ИСУС ХРИСТОС“ ВО ЗУБОВЦЕ (24)

85 ГОДИНИ ОД ЖИВОТОТ И ДЕЛОТО НА ГОЈКО ЈАКОВЛЕСКИ, АЛИАС...

Култура и туризам

News image

ЗБИРКА ПОЕЗИЈА ОД ОЛИВЕРА ЈОВАНОВСКА

  Оливера Петрова-Јовановска Деновиве, во издание на МЛД „Григор Прличев“ од Сиднеј, изле...

Фељтон

News image

БАЛКАНОТ И МАКЕДОНИЈА (33)

ПРАИСТОРИСКИОТ КРИТ И КИКЛАДСКИТЕ ОСТРОВИ

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.