Недела, 08 Март 2020    Печати
ЗА ДЕНОТ НА ЖЕНИТЕ – ЦВЕЌЕТО И ТВОРЕШТВОТО со Марија Емилија Кукубајска

323

 Марија Кукубајска, за Денот на жените, орхидеите и љубовта, книжевен настап, Вестминстер, Калифорнија, 1992

„За мене празниците на народите и културите се славење на различни идентитети со иста цел: оддавање признание на народниот и индивидуалниот гениј, на колективната мудрост на човештвото и на личниот развој и успех. Затоа и овие меѓународи настани во САД ги сметам за чествување на човековата универзална љубов кон трансценденталната возвишена моќ на слободата, кон цвеќето – симбол на убавината и кон жената – суштина која ја обединува во еднаквост светоста на љубовта и на животот.

Изразувам длабоко срдечна благодарност до сите што ме инспирирале да ги разбирам и славам различните празници, и токму тука и сега, после Кинеската нова година, Денот на орхидеите, и пред меѓународниот празник на жената, да ги поздравам: мојата македонска православна црква Св. Богородица во Витиер; креативниот народ во вашата најголема виетнамска дијаспора во САД, овде во Вестминстер, Калифорнија; Smithsonian Institution – Indochina Arts Project Washington/Irvine, Pacific Asia Museum во Пасадена, Сенатор на Калифорнија, Ed Royce, најголемиот виетнамско-француски етномузиколог и композитор Pham Duy. На негова музика ги напишав стиховите: „Жената не е силна кога има слобода да крши машини, ниту машки идентитети, ниту кога руши општества и фамилиим, туку кога во мир и мудрост гради сестран напредок додека сади моќна љубов и нежно цвеќе - музика за срцето. Овие идеи кореспондираат со сликите на вашиот уметник, мој соработник на проектот Арт-По, Уметност и поезија, кои се изложени од вечерва, сликарот и литограф Viet Ngyen.

(Vietnamese Tet Art Exhibit & Orchid Show. Century Art Gallery, Vietnamese Cultural Center, Westminster, California, 1992)

324 

Весникот Nguoi Viet, за виетнамско-американскиот и македонски музичко-поетски и сликарски настан по повод Денот на цвеќето, за делата на композиторот Фам Дуи и поетесата Др. Марија Кукубајска. https://youtu.be/Gqm4BRnIYqg     https://youtu.be/TKZeHvH3heQ

Кукубајска, Маријаво својата татковина Македонија учествува на поетскиот настап по повод 8-ми Март: Поетско музичка вечер во Скопје,со песните: За умствен престол на чувствата и Заложница за умување (од најновиот ракопис Јаглен и Дијамант). Други учесници: Бошњаковска Гордана Михаилова, Јоциќ-Христова Светлана, Миркуловска Бистрица, Тодоровска Душица, Трифуновска Радмила, Шуплинова Евгенија, Арбуљевска Олга, Андеевски Петре, Бошковски Петар, Гајтани Адем, Котевски Јован. Центар за култура и информации на град Скопје, 1974

Две песни за 8ми Март од Марија Кукубајска, Манифест на космичката девица и За умствен престол на чувствата, објавени се во Културен Живот, стр. 38, XX, 2-3, Скопје, 1975

325 

На свечена седница за 8ми Март, 1975, Собрание на Општина Штип, Марија Кукубајска чита делови од својот ракопис, детско-младинскиот роман „Викторија“. Ја истакнува одлучноста на младите да се борат за човекови вредности, слобода во светот и татковината, и возвишен мир во душата. Романот е напишан за Викторија Вита Поп Јорданова, 1967, спрема кажувањата на мајка и’ Софија Поп Јорданова.

326 

За 8-ми март: Портрет на Марија Кукубајска, графика од Јулијана Поповска, сликар, сопруга на академик Радован Павловски, ќерка на градоначалникот на Скопје, Владо Поповски. 8.3.1984

Книжевно-поетски активности на Марија Кукубајска, Фулбрајтов студент на постдипломски студии во САД, пред и по меѓународниот Ден на жената (1 – 24 март, 1976), на California State University Chico.

Марија Кукубајска,Поетско читање со превод, радио емисија за творештвото на Марија Кукубајска. Radio KCHO program – Voices. Најава во University Bulletin, California State University Chico, California, vol. 3, no. 21, March 1, 1976

Марија Кукубајска,Поетско читање, од книгите Timelessness and Undiscovery”, and “Carbon and Diamond”, на македонски и англиски јазик, и избор песни од Југословенски жени поетеси (дел од истражувањето кое ќе го презентирано на San Jose State University, California, Inter-American Women Writers Conference. Најава објавена на плакатот на Chico State University Students Union: Bell room 222. 1976 Press release: Poetess, и во весникот Enterprise Record, Chico, Calif., March 23, page 2A, 1976

327 

Нема поубав подарок за жената-мајка, од највисокиот творечки чин во животот - да се создава потомство, да се биде родител. На сликата: на шеталиштето во прекрасниот Бенгази, Либија, 1979, М. Кукубајска со своето бебе Еми и мајка и’ Радунка Кукубајска Николиќ.