На прво место Македонска нација“ не е орган на политичка партија, друштво, или организација, туку е широка национална трибуна, во која може да соработува секој оној Македонец и Македонка, кој сака да работи за доброто и среќата на својата нација. На македонската национална кауза може да и служи секој чесен Македонец без разлика на неговите филозофски погледи, идеолошки убедувања или партиска припадност. http://mn.mk/aktuelno Mon, 20 Nov 2017 13:42:26 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management mk-mk СТОП НА ПРЕДАВСТВАТА ВО МАКЕДОНИЈА! http://mn.mk/aktuelno/13866-STOP-NA-PREDAVSTVATA-VO-MAKEDONIJA http://mn.mk/aktuelno/13866-STOP-NA-PREDAVSTVATA-VO-MAKEDONIJA canadaМАКЕДОНСКА ЗАЕДНИЦА ВО КАНАДА

СТОП НА ПРЕДАВСТВАТА ВО МАКЕДОНИЈА!

]]>
mane@mn.mk (Мане Јаковлески) Актуелно Sat, 18 Nov 2017 08:05:14 +0000
КОJ И КАКОВ E ИЗЛЕЗOT? http://mn.mk/aktuelno/13865-KOJ-I-KAKOV-E-IZLEZOT http://mn.mk/aktuelno/13865-KOJ-I-KAKOV-E-IZLEZOT nacinalen front

Нашето постоење како македонски народ и нација е одречено од Запдот -- конкретно од САД и ЕУ (а во EУ пред се од Германија и Франција).

]]>
mane@mn.mk (Мане Јаковлески) Актуелно Fri, 17 Nov 2017 18:12:45 +0000
Реакција на ОМД за статијата “Моне за почетници” на Дојче Веле http://mn.mk/aktuelno/13864-Reakcija-na-OMD-za-statijata-Mone-za-pocetnici-na-Dojce-Vele http://mn.mk/aktuelno/13864-Reakcija-na-OMD-za-statijata-Mone-za-pocetnici-na-Dojce-Vele OMD

Реакција на ОМД за статијата “Моне за почетници” на Дојче Веле

]]>
mane@mn.mk (Мане Јаковлески) Актуелно Fri, 17 Nov 2017 08:49:37 +0000
КРАЈ НА РАЗГОВОРИТЕ ЗА ДРЖАВНОТО ИМЕ МАКЕДОНИЈА! http://mn.mk/aktuelno/13862-KRAJ-NA-RAZGOVORITE-ZA-DRZAVNOTO-IME-MAKEDONIJA http://mn.mk/aktuelno/13862-KRAJ-NA-RAZGOVORITE-ZA-DRZAVNOTO-IME-MAKEDONIJA

2222БЕЗУСЛОВНА ОСТАВКА НА НИМИЦ И КРАЈ НА РАЗГОВОРИТЕ ЗА ДРЖАВНОТО ИМЕ МАКЕДОНИЈА!

]]>
mane@mn.mk (Мане Јаковлески) Актуелно Thu, 16 Nov 2017 21:41:30 +0000
новото име нема да го содржи зборот Македонија http://mn.mk/aktuelno/13861-novoto-ime-nema-da-go-sodrzi-zborot-Makedonija http://mn.mk/aktuelno/13861-novoto-ime-nema-da-go-sodrzi-zborot-Makedonija Грчки медиуми: Крштевка за ФИРОМ, новото име нема да го содржи зборот Македонија

alt

На преговарачите за името на Република Македонија, Адамантиос Василакис од грчка страна и Васко Наумовски од македонска, наскоро ќе им биде преставен нов предлог. Метју Нимиц наместо на 20 или 21 ноември, предлогот ќе го претстави на почетокот на декмври.

Предлогот, без да се знаат сите податоци, „ќе биде прифатен од Владата на СИРИЗА за да го затвори ова прашање и да ја воведе државата во НАТО“!

Со „Крштевка за ФИРОМ“ во насловот, грчки медиум го анализира сегашниот „напредок“ во односите меѓу Атина и Скопје како пресвртен во затворањето на проблемот со името на северниот сосед во потесен и поширок контекст. Па така, во анализата се вели дека тимот за националнна безбедност на американскиот претседател Доналд Трамп ќе им дал нов импулс на напорите за затворање на отворените прашања на Балканот, а Скопје е важен дел од оваа загатка, па членството во НАТО е од клучно значење за Вашингтон.

Поради ова, во последно време се зборува многу за прашањето за името, а се нагаѓа дека новото име ќе биде „Централна Балканска Република“.

„По победата на Зоран Заев, Грција покажува ‘добра волја’ и ова се толкува како можност за наоѓање решение во Њујорк по секоја цена, бидејќи она што е важно е – курсот на ФИРОМ … кон Евроатлантската унија“.

Вицепремиерот на Скопје, Кочо Анѓушев, зборувајќи на универзитетот „Џонс Хопкинс“ деновиве отворено повика на американска интервенција за решавање на ова прашање.

Добро е познато и јасно дека Вашингтон би сакал на следниот самит на НАТО да ја вклучи и БЈРМ во составот на Алијансата по секоја цена.

Проблемот со името се „дебатира“ повеќе од дваесет години, а САД дефинитивно сакаат да го завршат спорот овде и сега, бидејќи рускиот фактор демне со своите планови со помош на Груевски и оној за балканскиот панславизам.

Другиот фактор е енергијата, бидејќи многу гасоводи минуваат низ Грција и БЈРМ, додека „опасните“ „Посејдон“ и „Турски поток“ мора да бидат „уништени“ во нивниот зародок.

Посветеност на новата влада на Поранешната Југословенска Република Македонија (ПЈРМ) во врска со интерконекцијата на системите за природен гас на Грција и на ПЈРМ изрази Митко Андреевски, советник за енергија на премиерот на ПЈРМ, Зоран Заев, на состанокот со претседателот и извршен директор на ДЕСФА, Сотирис Ника, кој се одржа завчера во Скопје.

Поради овие проекти кои вклучуваат „многу пари“, се сака да се стави крај на прашањето за името, притискајќи ги Атина и Скопје да најдат заедничко решение.

Инаку, дека 2018-та година е златен прозорец на можности за решавање на спорот со Грција, смета вицепремиерот за евроинтеграции, Бујар Османи. Во изјава за ТВ 21, тој вели дека наредната година мора да се дојде до решение на тридеценискиот спор кој ја кочи Македонија на евроинтегративниот пат. 2019-та е веќе доцна, смета Османи бидејќи тоа е година на избори, во Европа, Грција но и Македонија.

-Засновајќи се на претходно искуство никој не може да гарантира дека решение ќе има, меѓутоа ние сме оптимисти и работиме да има решение. Сметаме дека околностите се такви односот кон сериозноста на проблемот на двете држави е таков, да има предуслови да се реши ова прашање. Го чекаме предлогот на господинот Нимиц, за да можеме суштински да разговараме и да најдеме решение. Мое лично убедување е дека мораме да ја искористиме 2018-та инаку влегуваме во маѓепсан круг на латентно рециклирање на кризите кои ги имаме во последните 25 години, изјави Османи.

]]>
mane@mn.mk (Мане Јаковлески) Актуелно Thu, 16 Nov 2017 19:13:08 +0000
МАКЕДОНЦИТЕ ОТФРЛААТ ЗАКОН ЗА ДВОЈАЗИЧНОСТ! http://mn.mk/aktuelno/13860-MAKEDONCITE-OTFRLAAT-ZAKON-ZA-DVOJAZICNOST http://mn.mk/aktuelno/13860-MAKEDONCITE-OTFRLAAT-ZAKON-ZA-DVOJAZICNOST 14СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС

]]>
mane@mn.mk (Мане Јаковлески) Актуелно Wed, 15 Nov 2017 22:56:05 +0000
ФРАНЦИЈА НЕ ГИ ЗАБОРАВИ МАКЕДОНСКИТЕ ХЕРОИ ПОСЛЕ ПОВЕЌЕ ОД 100 ГОДИНИ ЕДНА НЕПРАВДА ИСПРАВЕНА http://mn.mk/aktuelno/13853-FRANCIJA-NE-GI-ZABORAVI-MAKEDONSKITE-HEROI-POSLE-POVEKE-OD-100-GODINI-EDNA-NEPRAVDA-ISPRAVENA http://mn.mk/aktuelno/13853-FRANCIJA-NE-GI-ZABORAVI-MAKEDONSKITE-HEROI-POSLE-POVEKE-OD-100-GODINI-EDNA-NEPRAVDA-ISPRAVENA francija4-180За прв пат, по повеќе од 100 години,  одбележуваме историски настан. Навистина Франција не ги заборави македонските херои на Кајмакчалан. Оваа историска неправда е секуларна. За прв пат имињата на 33 македонски борци се врежани на комеморативната плоча во градот Коломбел во Нормандија овој 11-ти  ноември 2017.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Актуелно Wed, 15 Nov 2017 06:58:20 +0000
Груевски е претседател на ВМРО-ДПМНЕ и останува да биде http://mn.mk/aktuelno/13843-Gruevski-e-pretsedatel-na-VMRO-DPMNE-i-ostanuva-da-bide http://mn.mk/aktuelno/13843-Gruevski-e-pretsedatel-na-VMRO-DPMNE-i-ostanuva-da-bide ВМРО-ДПМНЕ: Груевски е претседател на ВМРО-ДПМНЕ и останува да биде
alt
]]>
mane@mn.mk (Мане Јаковлески) Актуелно Sun, 12 Nov 2017 16:50:06 +0000
Реакција на ОМД за иницијативата Жан Моне http://mn.mk/aktuelno/13842-Reakcija-na-OMD-za-inicijativata-Zan-Mone http://mn.mk/aktuelno/13842-Reakcija-na-OMD-za-inicijativata-Zan-Mone 2

Реакција на ОМД за иницијативата Жан Моне

]]>
mane@mn.mk (Мане Јаковлески) Актуелно Fri, 10 Nov 2017 23:18:14 +0000
МАКЕДОНЦИТЕ ОТФРЛААТ БРИСЕЛСКА МЕДИЈАЦИЈА ЗА ПРОМЕНА НА ИМЕТО НА ДРЖАВАТА И ИДЕНТИТЕТОТ http://mn.mk/aktuelno/13841-MAKEDONCITE-OTFRLAAT-BRISELSKA-MEDIJACIJA-ZA-PROMENA-NA-IMETO-NA-DRZAVATA-I-IDENTITETOT http://mn.mk/aktuelno/13841-MAKEDONCITE-OTFRLAAT-BRISELSKA-MEDIJACIJA-ZA-PROMENA-NA-IMETO-NA-DRZAVATA-I-IDENTITETOT 14СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС

]]>
mane@mn.mk (Мане Јаковлески) Актуелно Fri, 10 Nov 2017 23:05:34 +0000