На прво место Македонска нација“ не е орган на политичка партија, друштво, или организација, туку е широка национална трибуна, во која може да соработува секој оној Македонец и Македонка, кој сака да работи за доброто и среќата на својата нација. На македонската национална кауза може да и служи секој чесен Македонец без разлика на неговите филозофски погледи, идеолошки убедувања или партиска припадност. http://mn.mk/aktuelno Mon, 26 Jun 2017 12:09:26 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management mk-mk ОБЈАВЕНА Е СЕДУМНАЕСЕТТАТА ЕПИЗОДА ОД СЕРИЈАТА „АНТИЧКИТЕ МАКЕДОНЦИ НЕ БИЛЕ ГРЦИ“ http://mn.mk/aktuelno/13395-OBJAVENA-E-SEDUMNAESETTATA-EPIZODA-OD-SERIJATA--ANTICKITE-MAKEDONCI-NE-BILE-GRCI http://mn.mk/aktuelno/13395-OBJAVENA-E-SEDUMNAESETTATA-EPIZODA-OD-SERIJATA--ANTICKITE-MAKEDONCI-NE-BILE-GRCI ОБЈАВЕНА Е СЕДУМНАЕСЕТТАТА ЕПИЗОДА ОД СЕРИЈАТА

„АНТИЧКИТЕ МАКЕДОНЦИ НЕ БИЛЕ ГРЦИ“

Donski 2Александар ДОНСКИ

]]>
mane@mn.mk (Мане Јаковлески) Актуелно Wed, 21 Jun 2017 08:06:06 +0000
Зборови на хартија, делата во реалноста http://mn.mk/aktuelno/13389-Zborovi-na-hartija-delata-vo-realnosta http://mn.mk/aktuelno/13389-Zborovi-na-hartija-delata-vo-realnosta isВо Градот под Марковите кули со огномет беше најавено доаѓањето на т.н, реформска влада на чело со СДСМ и актуелниот премиер, аболицираната личност Зоран Заев, алијас Бошко Буха.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Актуелно Wed, 21 Jun 2017 01:00:00 +0000
Промоција на делото „Македонски иселенички меридијани“ од Славе Катин http://mn.mk/aktuelno/13390-Promocija-na-deloto-Makedonski-iselenicki-meridijani-od-Slave-Katin http://mn.mk/aktuelno/13390-Promocija-na-deloto-Makedonski-iselenicki-meridijani-od-Slave-Katin mak-ise-mer-180На 14-ти јуни 2017 година, во 12.00 часоќе, во „Матица македонска – Салон ексклузив“ во Скопје се одржа промоција на делото „Македонски иселенички меридијани“ од Славе Катин, коe е издание на издавачките куќи „Македонска искра“ и „Матица македонска“ од Скопје. За делото зборуваа проф. д-р Вера Стијчевска-Антиќ, од Скопје. Македонија и Кире Циревски од Сиднеј Австралија.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Актуелно Wed, 21 Jun 2017 00:56:17 +0000
Заплашување на седмата сила http://mn.mk/aktuelno/13388-Zaplasuvanje-na-sedmata-sila http://mn.mk/aktuelno/13388-Zaplasuvanje-na-sedmata-sila rubincoВо ова мое писмо се прашувам далиновата т.н. реформска влада ќе и биде дозволено слободно изразување во електронските и печатените медиуми на обичниот граѓанин од една и новинарите од друга страна.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Актуелно Wed, 21 Jun 2017 00:44:40 +0000
АТИНА ДОЛЖИ ИЗВИНУВАЊЕ И РЕПАРАЦИИ ЗА НАСИЛНО ПРОГОНЕТИТЕ МАКЕДОНЦИ ОД ОКУПИРАНИОТ ДЕЛ НА МАКЕДОНИЈА! http://mn.mk/aktuelno/13387-ATINA-DOLZI-IZVINUVANjE-I-REPARACII-ZA-NASILNO-PROGONETITE-MAKEDONCI-OD-OKUPIRANIOT-DEL-NA-MAKEDONIJA http://mn.mk/aktuelno/13387-ATINA-DOLZI-IZVINUVANjE-I-REPARACII-ZA-NASILNO-PROGONETITE-MAKEDONCI-OD-OKUPIRANIOT-DEL-NA-MAKEDONIJA egzodus-180Сојузот на Македонците од Егејот МАКЕДОН, Здружението на Македонците од Егејскиот дел на Македонија - Битола, Матицата на иселениците од Македонија, Сојузот на Македонците со исламска религија, Светскиот Македонски Младински Конгрес и Светскиот Македонски Конгрес, по повод светскиот Ден на бегалците, од Владата во Атина повторно бараат укинување на дискриминаторските грчки закони од 1982 и 1985 година со коишто се забранува враќање назад во своите домови и враќање на одземениот имот на насилно прогонетите Македонци од окупираниот дел на Македонија од Балканските војни 1912-1913 година и од Граѓанската војна во Грција 1946-1949 година, освен за “Грците по род“.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Актуелно Wed, 21 Jun 2017 00:35:21 +0000
ОБЈАВЕНА Е ШЕСНАЕСЕТТАТА ЕПИЗОДА ОД СЕРИЈАТА „АНТИЧКИТЕ МАКЕДОНЦИ НЕ БИЛЕ ГРЦИ“ http://mn.mk/aktuelno/13374-OBJAVENA-E-SESNAESETTATA-EPIZODA-OD-SERIJATA--ANTICKITE-MAKEDONCI-NE-BILE-GRCI http://mn.mk/aktuelno/13374-OBJAVENA-E-SESNAESETTATA-EPIZODA-OD-SERIJATA--ANTICKITE-MAKEDONCI-NE-BILE-GRCI 1Деновиве на Youtube е поставена шеснаесеттата епизода од документарната серија „АНТИЧКИТЕ МАКЕДОНЦИ НЕ БИЛЕ ГРЦИ“ (“THE ANCIENT MACEDONIANS WERE NOT GREEK”), чиј комплетен автор е Александар Донски. Серијата е во продукција на Lloyd Harrison Entertainment Group од Сиднеј, извршен продуцент на серијата е Џим Стефан, ко-продуцент е Горан Котев, а асоцијативен продуцент е Андрија Петревски, сите од Сиднеј. Текстот го читаат Бубе Донска и Стефо Нанцу. Во серијата ќе бидат претставени сведоштва од над педесет антички автори според кои античките Македонци не биле никакви „Грци“ како што тврди денешната грчка пропаганда. Авторот на серијата Александар Донски очекува оваа серија да ги разниша темелите на грчката историографија и пропаганда кога е во прашање античка Македонија.

]]>
mane@mn.mk (Мане Јаковлески) Актуелно Thu, 15 Jun 2017 07:53:25 +0000
Не може да се надева на блескава иднина народ што нема историско помнење http://mn.mk/aktuelno/13364-Ne-moze-da-se-nadeva-na-bleskava-idnina-narod-sto-nema-istorisko-pomnenje http://mn.mk/aktuelno/13364-Ne-moze-da-se-nadeva-na-bleskava-idnina-narod-sto-nema-istorisko-pomnenje makedonija-na-makedoncite-180Не може да се надева на блескава иднина народ што нема историско помнење, став за минатото, изграден однос кон сегашноста и визија кон иднината. Многубројни претходни генерации на Македонци имале и историско помнење и став кон минатото, изграден однос кон времето во кое живеат, како и визија за иднината. Зад себе оставиле многубројни записи како завет на минатото за идните генерации.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Актуелно Wed, 14 Jun 2017 07:15:43 +0000
АКТИВНОСТИТЕ НА ДРАГАН БОГДАНОВСКИ ВО ЕМИГРАНТСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА ОСЛОБОДИТЕЛЕН КОМИТЕТ НА МАКЕДОНИЈА (1964-1967) http://mn.mk/aktuelno/13363-AKTIVNOSTITE-NA-DRAGAN-BOGDANOVSKI-VO-EMIGRANTSKATA-ORGANIZACIJA-OSLOBODITELEN-KOMITET-NA-MAKEDONIJA-1964-1967 http://mn.mk/aktuelno/13363-AKTIVNOSTITE-NA-DRAGAN-BOGDANOVSKI-VO-EMIGRANTSKATA-ORGANIZACIJA-OSLOBODITELEN-KOMITET-NA-MAKEDONIJA-1964-1967 dragan-bogdanovski-180Со конституирањето на македонската држава на Првото заседание на АСНОМ на 2 август 1944 година се реализира вековниот стремеж на македонскиот народ за формирање сопствена држава само на еден дел од етно-географската територија на Македонија. Таквото парцијално решение на македонското национално прашање резултирало со голем бран незадоволства како во федерална Македонија, која влегла во рамките на југословенската федерација, така и во деловите од Македонија што останале под власта на Бугарија и на Грција.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Актуелно Wed, 14 Jun 2017 07:11:36 +0000
„НЕ СМЕЕМЕ ДА БИДЕМЕ ЗАТЕКНАТИ“ http://mn.mk/aktuelno/13362-NE-SMEEME-DA-BIDEME-ZATEKNATI http://mn.mk/aktuelno/13362-NE-SMEEME-DA-BIDEME-ZATEKNATI otvoreni-granici-180Во процесот на демократските трансформации во Југославија настануваат нови политички констелации кои бараат изградување на сопствено републичко видување на иднинатa. - Иднината на Македонија е најтесно поврзана со се поголемата отвореност кон југословенскиот, балканскиот и европски економски, политички и културен простор.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Актуелно Wed, 14 Jun 2017 07:08:30 +0000
ВЕЛЕПРЕДАВСТВОТО ... И ГЕМИЏИИТЕ! http://mn.mk/aktuelno/13352-VELEPREDAVSTVOTO--I-GEMIDzIITE http://mn.mk/aktuelno/13352-VELEPREDAVSTVOTO--I-GEMIDzIITE todorПишува Тодор ПЕТРОВ

]]>
mane@mn.mk (Мане Јаковлески) Актуелно Sat, 10 Jun 2017 20:53:06 +0000