Понеделник, 02 Јануари 2012    Печати
Витлеем- Betlehem, Ноември 2011

_22_161Фотографии од моето патување во Израел. Витлеем, ноември 2011

Витлеем (Bethlehem) град на Западниот Брег, кој се наоѓа блиску до Ерусалим. Градот е познат бидејќи овде е родното место на Исус Христос. Поради тоа, во негова чест во градот е изградена базилика Рождество Христово.

Во Витлеем исто така е роден и Давид, поради што во Библијата градот многу често е нарекуван „градот на Давид'“.

Витлеем се наоѓа на околу 20 км од Ерусалим, на 765 m надморска височина, во градот живеат околу 20.000 жители.

Витлеем за прв пат се споменува во Библијата, во која пишува дека Јаков својата жена Рахела ја „покопал“ на патот кон реката Еуфрат, односно Витлеем.

Многу Христијани ја посетуваат црквата Рождество Христово.

Црквата се наоѓа на плоштадот Мангер, што во превод значи јасли.

Црквата е една од најстарите цркви и е сеуште во функција.

Таа се состои од два дела – базиликата Рождество Христово и црквата Св. Катрин.

Најважно од се е пештерата на Рождество Христово.

Таму се наоѓа сребрената ѕвезда и тоа место се смета за точното место на Рождество

Христово.

Vitlehem_4_copy

Vitlehem_2_copy_copy

Vitlehem_copy_copy

Vitlehem_1_copy_copy

Vitlehem_7_copy

Vitlehem._1

Vitlehem._2

Vitlehem._3
Vitlehem_9_copy_copy

Vitlehem_10_copy

Vitlehem_11_copy

Vitlehem_12

Vitlehem_13_copy

Vitlehem_14_copy

Vitlehem_15_copy

Vitlehem._5

Vitlehem._4Vitlehem._6

Vitlehem_16_copyVitlehem_17_copy

Vitlehem_19

Vitlehem_18

Vitlehem_21

Vitlehem_22

Vitlehem_23

Vitlehem_25

Vitlehem_26

Vitlehem_29

Vitlehem_30_copy

Vitlehem_31

Vitlehem_32

Сребрената ѕвезда - точното место на Рождество Христово

Vitlehem_33