Среда, 27 Мај 2020   
Одржана свечената Академија за Браќата Свети Кирил и Методи во Сиднеј

1v1 1Одржана свечената Академија за Браќата Свети Кирил и Методи во Сиднеј

Во неделата на 24–ти мај, 2020 година, со најголеми почести, на Зум платформата, виртуелно,  се одржа чествување на славните Браќа Свети Кирил и Свети Методи Солунски.

Македонскиот Просветно Училишен Одбор за Нов Јужен Велс , како и секогаш, натпросечно ја организира оваа величенствена свеченост на која присуствуваа родителите и учениците кои го изучуваат македонскиот јазик во етничките и редовните основни училишта, како и во  саботните средни училишта.

На свеченоста, гостите ги поздрави Госпоѓата Луција Џонс, Претседател на Федерацијата за јазици на зедницата, која поздравувајќи ги присутните истакна дека: “Македонскиот јазик е еден од јазиците што се изучуваат во НЈВ. Изучувањето на мајчиниот јазик има голема важност за развојот на децата, за нивното идно образование, за интегрирањето во општеството. Учениците кои го изучуваат мајчиниот јазик се подобри и поуспешни во животот, покажува статистиката“, истакна Г-та Џонс. За делото и значењето на Светите браќа Кирил и Методи зборуваше почесниот претседател на МПУО Господинот Тоде Кабровски и Претседателот на Македонскиот Просветно Училишен Одбор , Госпоѓата Жаклина Михајлова, која меѓу другото рече:

 “Нашата долга борба е започната, борбата на нас иселениците низ светот, да го зачуваме родот, семето на  македонштината и да не дозволиме да не снема потполно, да не дозволиме да станеме хибридна нација, онаква каква што прават корумпираните и за пари алчните политичари во нашата родина , во МАКЕДОНИЈА. Нашите училишта повеќе од било кога треба да бидат полни со ученици по македонски јазик. Должноста на секој МАКЕДОНЕЦ по потекло е не само да го научи сопственото дете да зборува македонски јазик, туку и да го носи на училишта.

На Академијата на заслужните учениците кои го изучуваат македонскиот јазик во Нов Јужен Велс,од сите редовни и етнички основни, и средни училишта им беа доделени Признанија и Награди.

Специјални Благодарници им беа врачени и на активисти, доброволци и пријатели на македонскиот јазик,  кои го помагаат изучувањето на македонскиот јазик и донираат парични средства на Одборот, со што ја поткрепуваат работата на истиот.

 

Добитници на Признанија за изучување на македонскиот јазик во Нов Јужен Велс:

Македонско Етничко Училиште „Филип Втори“- Пикхрст

Јаков Керемелевски

ТијанаПавлеска

КристинаВелевска

Дејан Константин

СофијаТалеска

Симона Кочанкоска

Изабела Козаровска

Лука Бочкароски

Стефан Котевски

Антони Котевски

Јован Ташковски

Емили Колароска

Давид Колароски

Лили Наумовска

Никола Кочанкоски

Лора Стојановска

Софиjа Марковска

 

Средно училиште „Филип Втори“

Марко Стојкоски

Томас Серафоски

Изабела Велевска

Ева Бочкаровска

Катерина Марковска

Горан Кочанковски

Маркус Гаџев

Мила Бочкаровска

Бејли Кочовска

Жак Петровски

Деан Јовановски

 

Паралелка за возрасни

Ѓеоргија Беретов-Милер

Мајкл Бујчевски

Кристофер Устијановски

Бронвин Ковачевска

Македонско Етничко Училиште

„Блаже Конески“- Конистон

Кристина Николоска

Џесика Попоска

Нино Тодоров

Нилолас Тодоров

 

Македонско Етничко Училиште Климент Охридски–Рокдаел

Климентина Кочовска

Кристијан Матлиоски

Давид Беговски

Изабела Бошевска

Сузана Чумковска

Кристијан Цветкоски

Емили Ѓуровска

Симона Ѓергис

Елена Максимовска

Стефан Нешкоски

Пејтон Трајковска

Хелена Ангелова

Даниел Беговски

Стефани Бошевска

Мери Двојаковска

Клои Кочоска

Ејдан Матлиоски

Талија Николовска

Стефан Талевски

Ивана Ферманова

Изабела Цветкоска

Евелин Додсворт

Медисон Митевска

Купер Митевски

Скарлет Чаушоска

Себастијан Чаушоски

Сиена Чаушоска

Коста Митревски

Ангелина Ѓергис

 

Македонско Етничко Училиште „11 ти Октомври“ - Јагуна

Никола Мицкоски

Ева  Танаскоска

Ангелина  Танаскоска 

Натали  Ристевска

Изабела Ристевска

Лили Ивановска

Ивана Филиповска

Софија Ничоска

Мартин Петковски

Софиа Стефановска

Мила Рајчиноска

 Јован Колевски

 Антонио Петковски

 Марко  Рајчиноски

Евангелина Стефановска

 Сара Петковска

 Ева Талевска

 Андреа Николовска

 Александар Корлевски

 

Македонско Етничко Училиште „Никола Карев “- Бонериг

Алекс  Николовски

Оливиа Пенос

Крис Пенос

Јана Чадевска

Аника Чадевска

Џорџа Чадевска

Јордан Томески

Клеопатра Каранфиловска

Габриела Каранфиловска

Александар Потурица

Мика Потурица

Кристиан Таневски

 Савана Петровска

 Ангелина  Томеска

 Лилјана Блажевска

Сашо Блажевски

Оливиа Пацескоска

 

Македонско ЕтничкоУучилиште „Даме Груев“- Волонгонг

Нино Тодоров

Николас Тодоров

Талија Деспотовска

Кристијан Деспотовски

Тиа Димовска

Ајви Димовска

Миа Гулевска

Кристијан Лингуровски

Александра Лингуровска

Јаков Стојановски

Дамјан Вртковски

 

Македонско Етничко Училиште „11 Октомври“- Шелхаба

Џасинта Марковска

Николас Марковски

Габриела Дордевска

Лорен Котевска

Тајана Димовска

Кристијан Блажевски

Димитри Блажевски

Маја Аполевска

Лејла Марковска

Мелиса Стерјовска

Адам Бошевски

 

Основно училиште Калтон

Габриел Бошковски

Емилија Брсаковска

Милан Димовски

Марко Долевски

Ноа  Стефановски

Изабела Стојановска

Сиена Стојковска

Александар Лозановски

Алиса Лозановска

Софија Грујоска

Дејан Грујоски​​

 

Давид Ангеловски

Бруклин Бенсон

Алексија Црнеска

Алексија Каталано

Ангелина Ѓергис

Руби Јошеска

Лукас Китановски

Ален Ристовски

Стефан Ацовски

Ели Бавчанџиевска

Емилија Брсаковска

Милан Димовски

Марко Долевски

Ноа Стефановски

Изабела Стојановска

Сиена Стојковска

Софија Шери

Леона Јанкова

Кајла Јовановска

Дилан Јовчевски

Стефани Бошевска

Изабела Цветковска

Лара Денкова

Викторија Аџиоска

Стефан Талевски

Тоше Петканчин

Клои Петровска

Алексија Нацоска

Клаудија Ристеска

Александра Калевска

Елена Ѓореска

Алексија Симоновска

Јована Јовановска

Сандра Петровска

Сара Ангеловска

Матеа Димовска

Наталија Бушевска

Тијана Ангеловска

Кристијан Цветкоски

Анастасија Нацоска

Кристијан Христовски

Мартин Ралповски

Адриан Долевски

Пејтон Трајковска

Кристијан Китановски

 Мартин Ангелковски

Изабела Божиновска

Алекса Димовска

Стиви Аџиоски

Изабела Бошевска

  

Македонско Етничко Училиште „Македонски Бисери“- Крингила

Адам Цветковски

Маја Димитриовска

Лара Димовска

Софија Димовска

Џасмин  Дуклеска 

Риана  Дуклеска

Џејдан Голабовски  

Јордан  Голабовски

Ноа Јанкуловски

Сиена Јошевска    

Самуил  Јовановски  

Сиена  Крстевска

Амелиа Лаковска

Бианка  Мицковска

Џејмс  Митровски

Маркус  Митковски 

Оливија  Наумовска

Сејџ  Петковски   

Џејсон  Петковски  

Талија Петковска

Симона  Петреска

Софија  Петровска

Михаел  Соколоски 

Шарлис  Станковска 

Џастин Танчевски  

Јордан  Тошески 

Никита Тошески  

Мелани Жупаноска

Логан  Бошевски  

Бриана  Цветковска

Ева  Димитровска

Сиена  Фергноли  

Џесика  Голабовска

Лара  Јанкуловска

Наталијa  Јовановска

Дилан  Крстевски

Сиена  Лаковска

Александар  Манев

Амелија Маневска

Миџел Маневски 

Амелиа  Петковска

Јулиан  Ралевски  

Сејџ Ризовски  

Кристл Трајановска 

Егни  Џорџија 

Кристијан Митрески

Ариана Наумовска

 

Средните Саботни Училишта

Од Центарот во Когра

Мартин Радески

Сандра Митров

Сара Михајловска

Томас Николоски

Виолета Шопова

Нина Грозданова

Софи Грчев

Ева Стојановска

Анастасија Василевска

Алексеј Кочовски

Александра Марковска

Софија Стојановска

Џејд Талевска

Силвија Велјанчевска

Андреа Петреска

Стефан Петрески

Илина Трифуновска

Антонио Пејоски

Изабела Црнеска

Ема Димовска

Маркус Каревски

Натали Миленковска

 

Од Центарот во Смитсхил

Михаил Јосифовски

Самуил Ангелкоски

Стефани Димовски

Катрина Трајчевски

Јасмина​ Босилковски

Филип Ѓорѓијоски

Сиена Петрески

Изабела Спироска

Габриел Трајчевски

 

Од Центарот во Бенкстаун

Даниел Ристевски

Матеа Цивкаровска

Стефан Трајчевски

Бенџамин Пеарсон

Николас Пеарсон

Никита Стојановски

ВерицаМиновска

Александар Филиповски

Клои Крстевска

Наталија Дапчевска

Алекса Рајчиновска

Ивона Ристевска

Ангела Тумановска

Александра Велковска

Амилија Туфевска

Бианка Трајчевска

Ангела Ристевска

Теона Петреска

Сара Поповска

Марко Атанасов

Стефан Радически

Ангела Марковска

Александра Тумановска

Маја Ивановска

 

Пријатели и родители на МПУО

Тоде Кабровски

Луција Џонс

Австралиско – македонскиот совет за НЈВ

Црковната Општина „Света Петка“ -Рокаел

Црковната Општина „Свети Кирил и Методиј“ - Розбери

Црковната Општина „Свети Димитрија Солунски“ - Волонгонг

Македонскиот телефонски именик за НЈВ и Канбера

Д-р Ирена Чолакова Вељанова

Алекс Де Принцио

ЕнјаГанон

Kara Метисон

Билјана Божиновска

Горан Беговски

Тања Гулевска

Џени Додсворт

Кристин Митевска

Белинда Чаушоска

Вера Митревска

Јован Матлиоски

Вики Бошевска

Лидија Талевска

Елизабета Ферманова

Велибор  Танаскоски

Дијана  Стефановска

Вера Деспотовска

Линдси Димовска

Џеки Лингуровска

Дими Блажевски

Маријана Марковска

Лидија Дордевска

Билјана Маневска

Роза  Димеска

Лидија Шери

Магделена Велевска

Гордана Клисарова

Mactel

Sana Zreika

Angela Lyris

Lucia Johns

Тоде Кабровски

Ирена Велјанова

Кире Пашовски

Доне Кочанковски

Кире Простиженоски

Столе Трајковски

Вики Бошевска

Дени Козаровски

  

Учители/ки:

Силвана Трајковска

Елизабета Хаџиевска

Весна Трајковска

Мери Петковска

Дијана Јовчевска

Розита Станковска

Емилија Жупаноска

Лилјана Спироска

 Драгица Митева

Наташа Котевска

Виолета Тодоровска

Сузана Стојановска

Дијана Ѓуровска

Цвета Чумковска

Славица Ристеска

Зоранчо Марковски

Даница Марковска

Василка Јовановска

Трајана Стојановска

Виолета Тодоровска

Розита Станковска

Билјана Стојчевска

 

Македонски просветно училишен одбор за НЈВ 2020

Жаклина Михајлова-претседател

Благојче Јосифовски-секретар

Славица Ристеска-потпретседател

Силвана Трајковска-благајник

Весна Трајковска - портпарол

 1v1 2

1v1 3

1v1 4Жаклина Михајлова - Учителката

 

На прво место

News image

Педесет години Македонска нација

Педесет години „Македонска нација“

Историја

News image

Историски белешки за Мијаците – Св. Јован Претеча (Бигорски) (1)

Во V поглавје од својата „Книга за Мијаците“ (Македонска библиотека No. 12, Софија, 1941), Георги Тр...

Иселеници

Култура и туризам

News image

Свети Апостол Павле и Македонија

Своето прво патување надвор од Азија, Светиот Апостол Павле го направил во Македонија.

Фељтон

News image

БАЛКАНОТ И МАКЕДОНИЈА (57)

УЛОГАТА НА ТОГАШНИТЕ НАУЧНИЦИ 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.