Иселеници Македонска нација“ не е орган на политичка партија, друштво, или организација, туку е широка национална трибуна, во која може да соработува секој оној Македонец и Македонка, кој сака да работи за доброто и среќата на својата нација. На македонската национална кауза може да и служи секој чесен Македонец без разлика на неговите филозофски погледи, идеолошки убедувања или партиска припадност. http://mn.mk/iselenici-region Mon, 19 Mar 2018 01:11:18 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management mk-mk ВО ФЛОРИДА ПРОМОВИРАНА МОНОГРАФИЈАТА ЗА НАЈГОЛЕМИОТ ДОНАТОР ОД МАКЕДОНСКОТО ИСЕЛЕНИШТВО – АТАНАС БЛИЗНАКОВ http://mn.mk/iselenici-region/14310-VO-FLORIDA-PROMOVIRANA-MONOGRAFIJATA-ZA-NAJGOLEMIOT-DONATOR-OD-MAKEDONSKOTO-ISELENISTVO-–-ATANAS-BLIZNAKOV http://mn.mk/iselenici-region/14310-VO-FLORIDA-PROMOVIRANA-MONOGRAFIJATA-ZA-NAJGOLEMIOT-DONATOR-OD-MAKEDONSKOTO-ISELENISTVO-–-ATANAS-BLIZNAKOV atanas-bliznakov-monografija-180На пикникот што го организираше Македонската православна црква „Св. Димитрија“ од Флорида на 11 март 2018 година, беше претставено јубилејното издание на монографијата за македонскиот национален деец, иселеник и повратник од САД, Атанас Близнаков, чиј автор е публицистот Славе Катин. Промоцијата се одржа по повод 40-годишнината од формирањето на фондацијата „Атанас Близнаков“ на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ од Скопје.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Иселеници и Регион Wed, 14 Mar 2018 02:42:09 +0000
Атанас Близнаков – најголемиот донатор од македонското иселеништво http://mn.mk/iselenici-region/14307-Atanas-Bliznakov-–-najgolemiot-donator-od-makedonskoto-iselenistvo http://mn.mk/iselenici-region/14307-Atanas-Bliznakov-–-najgolemiot-donator-od-makedonskoto-iselenistvo atanas-bliznakov-180Иселеништвото во Соединетите Американски Држави како дел од македонскиот живот, култура, религија, наука и од други аспекти е тема и е истражувано од поголем број ентузијасти, новинари, културолози, политиколози, публицисти, писатели, црковни дејци и друг вид научници. Сите тие продонесуваат да се збогати вистината за Македонците од етничка Македонија кои свиле „нови гнезда“ во „ветената земја“- Америка.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Иселеници и Регион Wed, 14 Mar 2018 02:15:33 +0000
Информативни гласила со името „Илинден“ на „Обединети Македонци“ од Канада (26) http://mn.mk/iselenici-region/14308-Informativni-glasila-so-imeto-Ilinden-na-Obedineti-Makedonci-od-Kanada-26 http://mn.mk/iselenici-region/14308-Informativni-glasila-so-imeto-Ilinden-na-Obedineti-Makedonci-od-Kanada-26 karta-makedonija-180

Организацијата “Обединети Македонци” е прва национална институција во македонската дијаспора која ги собра Македонците од Торонто и пошироко од Канада и САД, а кои потекнуваат од сите делови на Македонија да се организираат на национална основа. Во историјата на оваа организација е забележано дека во педесетите години од минатиот век се појави група Македонци, претежно од егејскиот дел на Македонија, која имаше за цел да формира самостојна национална македонска организација. Притоа, беше поставено и прашањето за зачувување на македонскиот национален идентитет, како и обединување на македонските доселеници во Канада и пошироко

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Иселеници и Регион Wed, 14 Mar 2018 02:02:00 +0000
Туристичките прошетки во Мексико и враќањето во Македонија (12) http://mn.mk/iselenici-region/14309-Turistickite-prosetki-vo-Meksiko-i-vrakanjeto-vo-Makedonija-12 http://mn.mk/iselenici-region/14309-Turistickite-prosetki-vo-Meksiko-i-vrakanjeto-vo-Makedonija-12 meksiko12-1-180Во текот на нашиот престој во Порто Ваљарта посетивме различни културно-историски и други споменици. Таму има мал број музеи, но тие што ги има се ориентирани кон продажба на уметнички дела и други интересни предмети за туристите. Еден од нив е музејот на Мануел Лепе, кој се наоѓа во центарот на Порто Ваљарта и е посветен на животот и делото на починатиот мексикански уметник Мануел Лепе, кој е автор на многу уникатни дела. Исто така и музејот Навал е во центарот на градот, а во него, меѓу другото, има и керамики, накит, таписерски креации, чамци и минијатурни скулптури.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Иселеници и Регион Wed, 14 Mar 2018 02:01:00 +0000
Зошто сакаме да ја негираме и да јазаборавиме Античка Македонија? http://mn.mk/iselenici-region/14287-Zosto-sakame-da-ja-negirame-i-da-jazaboravime-Anticka-Makedonija http://mn.mk/iselenici-region/14287-Zosto-sakame-da-ja-negirame-i-da-jazaboravime-Anticka-Makedonija karta-na-anticka-makedonija-180Во Република Македонија, за жал, античкиот период не е често и континуирано истражуван, затоа бројот на делата кои  го третираат ова прашање е многу мал, за разлика од нашите јужни и други соседи, кои со векови потплатуваат и копаат по „нивната вистина”, за да ја замаглат и покријат македонската вистина. И ние со негирањето и заборавањето на Античка Македонија, како да им помагаме на сите светски фалсификатори и злобници на Македонија.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Иселеници и Регион Wed, 07 Mar 2018 02:38:57 +0000
Македонски информативни гласила со името „Илинден“ во Канада (25) http://mn.mk/iselenici-region/14286-Makedonski-informativni-glasila-so-imeto-Ilinden-vo-Kanada-25 http://mn.mk/iselenici-region/14286-Makedonski-informativni-glasila-so-imeto-Ilinden-vo-Kanada-25 ilinden25-1-180

Процесите на иселување во Канада започнале речиси во исто време како и оние во САД. Дури еден период Канада била „отскочна штица" за одење во САД, каде што полесно се наоѓала работа и заработувачката била поголема, што бил најважниот мотив и за преселниците од Македонија. Познато е дека првите Македонци во Канада се доселиле 1898 година и тоа претежно во Торонто, денес најбројна македонска колонија на иселеништвото, а потоа во Виндзор, Хамилтон и други места, а тоа биле печалбари од Јужна Македонија, денешна Егејска Македонија.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Иселеници и Регион Wed, 07 Mar 2018 02:02:00 +0000
На песочните плажи на Тихиот Океан (11) http://mn.mk/iselenici-region/14285-Na-pesocnite-plazi-na-Tihiot-Okean-11 http://mn.mk/iselenici-region/14285-Na-pesocnite-plazi-na-Tihiot-Okean-11 meksiko11-1-180Истиот ден по пристигнувањето во Порто Ваљарта, по обимниот ручек во хотелот „Лас Памас“, ја почувствувавме  убавата песочна плажа што се раширила пред хотелпт, а ситниот песок се простира во недоглед. Таму, за прв пат го гледавме сонцето како зајдува во океански далечини. Гледка која ни остана во длабоко сеќавање и која скоро секој ден ја повторувавме.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Иселеници и Регион Wed, 07 Mar 2018 02:01:00 +0000
НАГРАДИ ЗА ГЛУМА АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ ЗА 2017 http://mn.mk/iselenici-region/14260-NAGRADI-ZA-GLUMA-ALEKSANDAR-MAKEDONSKI-ZA-2017 http://mn.mk/iselenici-region/14260-NAGRADI-ZA-GLUMA-ALEKSANDAR-MAKEDONSKI-ZA-2017 gala-vecer-1-180Минатата сабота, 24 февруари во просториите на Civic Theatre во Хрствил (предградие на Сиднеј) се одржатретата традиционална Гала вечер посветена на театарската уметност при што се доделија престижните награди Александар Македонски. Театарот беше премал да ги прими сите заинтересирани и повеќе лица целата програма ја следеа без седишта. Гала вечерта официјално ја отвори амбасадорот на Република Македонија во Австралија, неговата екселенција Веле Трпевски. За најдобра актерка прогласена Валентина Апостоловска, а за најдобар актер Зоран Гулабоски.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Иселеници и Регион Wed, 28 Feb 2018 02:59:41 +0000
МАКЕДОНИЈА ВО 1889 ГОДИНА Е ПРИЗНАЕНА ОД ГРЧАКАТА АКАДЕМИЈА http://mn.mk/iselenici-region/14259-MAKEDONIJA-VO-1889-GODINA-E-PRIZNAENA-OD-GRCAKATA-AKADEMIJA http://mn.mk/iselenici-region/14259-MAKEDONIJA-VO-1889-GODINA-E-PRIZNAENA-OD-GRCAKATA-AKADEMIJA poslanie1-180ПОСЛАНИЕ ДО РОБЕРТ ПОПОСКИ:МАКЕДОНИЈА ВО 1889 ГОДИНА Е ПРИЗНАЕНА ОД ГРЧАКАТА АКАДЕМИЈА (ФАКСИМИЛИ)!

Македонија на Македонците, тука нема компромис,кој сака нека се менува, но Македонија останала и послем 12 века поробување, ќе остане и понатаму г-дин Роберт Попоски.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Иселеници и Регион Wed, 28 Feb 2018 02:54:12 +0000
Во летовалиштето Порто Ваљарта во Мексико (10) http://mn.mk/iselenici-region/14258-Vo-letovalisteto-Porto-Valjarta-vo-Meksiko-10 http://mn.mk/iselenici-region/14258-Vo-letovalisteto-Porto-Valjarta-vo-Meksiko-10 meksiko10-1-180Патувањето за туристичкото пристаниште Порто Ваљарта на Тихиот Океан во Мексико, во вистин­ската смисла на зборот за нас претставуваше ретко до­жи­вување. Во исто време таквите патувања се и предизвик и возбуда и задоволство за посетителот на оваа контраверзна јузноамериканска земја.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Иселеници и Регион Wed, 28 Feb 2018 02:02:00 +0000