Среда, 27 Ноември 2019   
КОЈ Е ДЕДО МРАЗ
77007725 2466750576941770 5229983115153244160 n Бранко Сотировски
 
Вовед
 
Според денешните аналитичари, за потеклото на Дедо Мраз, констатациите се нелогични. Секој регион на Планетата Македониа има свое гледиште за Дедо Мраз и место на неговото живеење. Нивната главна теза е, дека потекнува од Северниот пол, а местото на живеење е Лапонија, патува со санки влечени од ирваси и споделува подароци на деца во вид на играчки. Наводно Дедо Мраз потекнува од словенскста митологија, и од „некоја постара религија“. Според научнота анализа се доаѓа до една друга димензија, за потеклото и
улогата на Дедо Мраз, во светот, во рамките на Македонската цивилизација.
 
71601601 595873724514996 3175642636195201024 n
                           Дух Божји Македон, Зета Македониа Прекуокеански Цут, (Вермонт)
 
Кој е Дедо Мраз?
 
Се наметнува прашањето: Кој се крие зад името Дедо Мраз? Западно-Европските научници создаваат култ, како измислен лик, без корен. Впрочем се однесуваат исто, како кон сопственота припадност по раѓање, кон својата нација, за жал западните научници а и слепите препишувачи на источните предели на Зета Македониа Европа, си ја сечат гранката на која седат, а таа е Македонската цивилизација1.
Името на Дедо Мраз се менува низ времето и од одредени региона на Планета
Македониа. Името го менуваат тие одродени Македонци кои се откажуваат од
Македонската Вера на Реинкарнација2.
Во Македонија Дедо Мраз е Св. Никола,со значење никулец од божјата семенка, всушност тоае Духот Божји Македон, персонифициран со човек. Неговиот лик не е измислен, тој води корен од камениот период на Македонската цивилизација. Првичното име на Дедо Мраз е Единствениот Зет, Првиот Македонец. Именката
ДЈЕТ, ДЈЕТЕ со значење тој е дете на Бог Сонце, а неговите сограѓани деца божји. Првиот Македонец, Дјед – Ѕет, Македон потекнува од пред 500.000 г. покасно ќе го наречат ДОН, Дион, Дионис, Хермес, Силен, Сатир, Куртиш,
Кокопели, денес Дедо Мраз. 
 
74418931 2373854362864988 2391099342694907904 n
Дедо Мраз на коњ. Првиот Македонец, Дјед – Ѕет, Македон води потекло од пред 500.000 г. покасно ќе го наречат ДОН, Дион, Дионис, Хермес, Силен, Сатир, Куртиш, Кокопели, денес Дедо Мраз. Село Младо Нагоричане Македонија
 
Каде живее Дедо Мраз?
 
Дедо Мраз како Светлиот Никулец, дух божји Македон живее во градот Св. Николе, Република Македонија. Во македонската Вера на Реинкарнација, духот божји Македон, душата - божјото знаење, и музиката, како слово божјо, примено е преку жезлото или крлукот од Единствениот Зет, Дон, Дион, Дионис, денес наречен Дедо Мраз. Божјите вибрации ги прифаќа на врвот од планината Богословец, планината се наоѓа во непосредна близина на градот Св. Николе.
 
76955944 519092772281109 2530299975787610112 n
Единствениот Ѕет, Дон, Дион, Дионис, Хермес, Силен, Сатир, Куртиш, Кокопели, денес Дедо Мраз, никулец на дух божји Македон. Од подножјето на планината Водно, од возвишението и населбата Мало Курило, оди во насока кон врвот Крстовар и обиколка на светот
 
ПОХОД –ОДИСЕЈА на Единствениот Зет, ДОН, Дион, Дионис, Хермес, Силен, Сатир, Куртиш, Кокопели, денес Дедо Мраз
 
Единствениот Зет спремен за поход, ја шири и расветлува македонската вера за Реинкарнација, со македонските писма кирилица и латиница, македонскиот јазик, наука и култура. Спремен да оди од место во место, од црвениот исток, изгрејсонцето, кон темно - зелениот запад каде што умира, македонската светлина, македонското сонце. Тој од падините на планината Водно, лековитото возвишение Мало Курило, со ромбот, како сончев зрак, се качува, како КАЧИНИ, како чиста и бела светлост од ден 25-ти декември, на врвот Крстовар, планина Водно, Македонија. Неговиот Дух Божји Македон ќе летне до белото созвездие Крст, (лебед, млечен пат), до сината ѕвездата Жива,3 родилка на македонскиот дух Македон. Сега како вселенска прашина во која, во секое зрсе, се наоѓа духот божји Македон, на тој начин ќе го рашири македонскиот дух на пет континенти. Оваа традиција во Македонија стара е најмалку 500.000 г. во продолжеток до денес.
 
77349040 429680177652214 1063297326824554496 n
                                                             Дон, Дион, Дионис
 
Истиот ден од врвот Крстовар, на планината Водно, заминува во поход за оплодување на светот со македонската душа, писмо, јазик, наука и култура. Најчесто патувал пеш, и на коњ. Според најновите сознанија, на територија
Прекуокеански Цут (денес наречена Америка), пред 500.000 г. во секое населено место пристигнува како КОКОПЕЛИ. Во торбата носел секакви божји семенки со никулец, од Духот Божји Македон. Свирел на кавал, пеел и играл, тој е истиот во Македониа нарекуван како Силен, Сатир и Орфеј.
 
1.79340288 462596471062304 3825398929550213120 n 2.78819585 583957642355119 1225339695509012480 n  3.76782751 1454664471366214 48116638876172288 n
1. КУРТИШ, Зета Македониа Пиринејска (наречена Шпанија), 22.000 г. мкд. ера, Пештера Buitre I, село Јанда;
2. ИЛИОН и АНА, Зета Македониа Пролетен Ветер (денес Шведска);
3. КОКОПЕЛИ, Зета Македониа Невада и Ново Мексико.
 
Расказ за Дедо Мраз
 
Во Македонија си живеат ИЛИЈА и Марија. Тие ја обработуваат почвата покрај реката исто како дедо му Панче и баба му Елена. Нивните предци реката ја нарекле Белиот, сончев Дар – ВАРДАР, Дон, Дун, Дунав. Реката името го добила поради планинските притоки, кои биле бели поради префрлувањето на водата од камен на камен. Илија и Марија одгледувале ЛЕН покрај реката Вардар, исто како што правел дедото на Марија, Никола. Илија со божја помош и применето божјо знаење, измислува чудесно рало, со кое ги обработува нивите. Поради магичната
моќ на ралото и силниот бик, како симбол на Сонцето што го влече при обработката на почвата, Илија во една година може да го сади и жнее божјото растение ЛЕНОТ во големо количество. 
 
Марија од семките на ленот готви највкусни јадења, а од стеблото изработува ткаенина. Ткаенината ја носи на реката Вардар, таму ја мие и ја бели со помош на волшебните бели притоки и магичните сончеви зраци. Ткаенината сега е дарувана со чистота и белина. Марија од ткаенината изработува најубава облека. Таа е среќна што може нејзиниот дедо Светлиот Никола заедно со небесните Орел- лавови, елени, и крилати коњи, со убавата снегулка Елена, облеката да ја подарува на сите дечиња низ светот. На тој начин дечињата се дарувани со писмо, светлина
и топлина.
 
69320989 2525423677689881 8883413821914349568 n
                         Дон, Дион, Дионис на кочија влечена од лав, орелав и бик
 
Но, Илија и Марија се многу тажни, копнеат по една желба, му се молат на Таткото Сонце Бог да им подари новороденче. Поради нивната добрина, молбата им е прифатена. На 25-ти декември се појавува светлина во нивниот дом, Светлиот Никола пристигнува од врвот Крстовар, планината Водно - Македонија, да им ја соопшти радосната вест, дека наутро ќе се роди малото дете - бебе, новиот Зет, крал, Р’С, Р’СТО, РИСТО.
 
78201555 427001967969483 6793011878416089088 n
             Шведска                                    Македонија                                          Македонија
                                                         Дон, Дион, Дионис
 
Толковен речник:
Кокопели = копелка, неконтролирано движење, копка, возбудува. (Англиски: irritate )
Крстовар = Врв на планина Водно, бел крст од 25-ти декември.
Качини = Индијанците во денешна Америка, така ги нарекувале Македонците
просветители, кои комуницирале со Бог Сонце Илија.
Илија = Сонце
Марија = Планета Македониа
Елен = Персонификација на Бог Сонце.
Панче = Пан Големиот Бог од светло и темно.
Елена = Мајка на вселената, со сите ѕвезди и планети.
Вардар = Дар, Дун, Дунав
Лен = Растение, со значење ЖИВОТ, од ленот се правела мека и топла облека.
Р'С = растот на денот
 
Научно сознание за потеклото на Дедо Мраз, и неговото движење низ целата Планета од секогаш нарекувана Македониа. Сознанијата за Дедо Мраз црпени се од книгата „ЗЕТА МАКЕДОНИА 400,000 г. МАКЕДОНСКА ЦИВИЛИЗАЦИЈА НА ПЕТ КОНТИНЕНТИ, ТЕАДИЦИЈА ДО ДЕНЕС“. Книгата може да се купи од авторот на меил Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите или по тел. +389 78 264 106. Прочитај повеќе: zetamacedonia.com
 
Дедо Мраз нарекуван во повеќе региони:
Бо Македонија-Дедо Мраз (Дух божји Македон)
Во Бугарија- Дјадо Коледа;
Во Русија- Дед Мороз;
Во Јапонија-Санта Кусосу;
Во Италија-Бабо Натале;
Во Словенија-Божичек
Во Турција-Ноел Баба
Во Бразил-Папа Ноел
Во Австрија-Крискинд
Во Белорусија-Дзед Мароз;
 
Во Хрватска-Дјед Мраз:
ladzen_kabinetski_termin_za_da_se_izbrishe_vistinskoto_poteklo_na__azicite__koi_vsushnost_
poteknuvaat_od_makedonsko___iskonskiot_govor_od_na_malku_400_000_godini-15681-
8896-116
na_voskresenie________-65737-8896-116
na_voskresenie________-65737-8896-116
 

На прво место

Историја

News image

Македонија, мојот копнеж – Манојил Мане Јаковлески (65)

На 17 јуни 2018 година е потпишан од шефовите на дипломатии на Грција, Никос Коцијас и Македонија,...

Иселеници

Култура и туризам

News image

ПРВИОТ БИБЛИСКИ РЕЧНИК НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК (9)

Во ова продолжение за читателите на порталот „Македонска нација“ ќе претставиме дел од „Библискиот...

Фељтон

News image

БАЛКАНОТ И МАКЕДОНИЈА (32)

ПЕЛАШКО-ЕОЛСКА АТИНА – ДЕЛ II

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.