Коментари
Среда, 23 Септември 2015 03:03   
Сотиров: Атенеј посочува дека многумина писатели од Атика ги користат македонските идиоми

Tihomir Karanfilov-001
Тихомир Каранфилов

Георги Сотиров е по потекло од Бугарија. Тој во своето истражување за јазикот, обичаиите, системот на имињата и другите културни слоеви поврзани со античките народи на Балканот дава податоци и за Македонците, за кои тврди дека се славјани. Во своето дело за „Јазикот на Констанмтин Велики“, тој ги преставува Македонците дека се Тракијци, кои опстанале до денешен ден и дека тие се денешните Бугари, а нивниот јазик за бугарски. Во продолжение на текстот „Георги Сотиров ја побива грчата историја“ од преходната среда, ги издвојуваме најинтересните детали кои со поврзани за Македонците.

Повеќе...
 
Среда, 23 Септември 2015 03:02   
Сорос јавно кажа како тој ја создаде Меркел и дека ќе ја уништи

aleksandar-dzepovski
Александар Џеповски

Русите се налутија и почнаа да пуштаат на Интернет т.е. на Јутјуб интересни историски докази.

Повеќе...
 
Среда, 23 Септември 2015 03:01   
Стампедо со ризик

todor-petrov
Тодор Петров

Шуга, лепра, туберкулоза... Уште сифилис, сида и куга фалат... А, и тоа доаѓа со стампедото кое проаѓа...

Повеќе...
 
Среда, 16 Септември 2015 03:05   
Македонија мора да ја затвори границата за миграните

mane jakovleski 1Мане Јаковлески

Поради неконтролираниот испуст од Грција, земја членка на ЕУ, Македонија деновиве се повеќе се соочува со бегалската река која ита по балканската маршрута кон западноевропските земји пред да се влошат временските услови и пред да се затворат портите на ЕУ. На тој пат кон Унгарија, Австрија и Германија, 6 до 7.000 бегалци дневно транзитираат низ Микаденија.

Унгарија на 15 септември а затвори границата, Австриската војска е испратена на границата за да врши построги гранични проверки поради бегалската река, Германија почнува да воведува контрола на границата за намалување на бегалски бран, предизвикува вистинска трка на мигрантите со времето.

Во обидот што побргу да се преминат граничните премини, да се качат на превозно средство кое ќе ги однесе до следната дестинација, бегалците не водат сметка за својата и туѓата безбедност. Ваквиот однос на мигрантите знае да предизвикува реакција на безбедносните сили, кои за да воведат ред и за да им овозможат безбедносен пролаз на ранливите категории (деца, жени, постари лица, хедикепирани и болни лица) се принудени да употребат соодветни мерки за смирување на вознемирените бегалци.

Но, и покрај хуманоста која ја покажуваат безбедносните сили, особено кон ранливите категории, кога преставниците на армијата, полицијата, здраствените работници, како и други преставници на разни институции, меѓународни и домашни владини и невладини организации, несебично 24 часа се вложуваат за да им помогнат на мигрантите, секоја поинтензивна превземена мерка заради нивна, но и заради безбедност на граѓаните на земјата, поедини известувачи на невладини организации или медиуми (домашни и странски) знаат да ја престават Македонија во негативна конотација.

Која е причината, која е целта на таквото известување?

Ако Македонците се познати по својата хуманост, докажана во неколку наврати (прием и згрижување на бегалци од Албанија, Босна, Косово), тогаш само може да се заклучи, дека ваквите известувања се тенденциозни со цел да се извлече поголема лична корист или корист за оние кои ги плаќаат. Познато е дека негативните приказни лесно се продаваат!

Но, зошто е тоа сега потребно, времето ќе покаже.

Со чест на исклучоци кои професионално си ја обавуваа својата задача, особено соросоидите и нивните медиуми на цел глас кукаат дека бегалците кои транзитираат низ Македонија немаат соодветен третман. Не може еден кренат пендрак и еден полицаец да дава негативна слика за земјата. Но, нив како да не ги интересира имиџот на сопствената земја, која ја валкаат на сите страни, иако таа вложува надчовечки напори, дава повеќе од своите можности и ги вложува сите свои капацитети и средства за да им помогне на мигрантите.

Вакви слики имавме и за време на бегалската криза во 1999 година, кога разноразни типови при посетата на згрижените бегалци во кампот во Стенковец, меѓудругото говореа дека на бегалците треба да им се изградат и тениски игралишта, дека транспортот на албанските бегалците потсеќал на „Шиндлеровата листа“, асоцирајќи притоа на холокаустот на Евреите.

Меѓутоа, соросоидите по последните настани ни збор не кажаа за она што се случува на Унгарската граница, за односот на ЕУ кон мигрантите или пак тоа дека Германија сместува емигранти во концентрациониот логор Бухенвалд, место каде илјадници Евреи и други беа изложени на медицински експерименти и убиени за Време на Втората светска војна. Какво е чуството и која е пораката кон еден мигрант кој избегал од војната во сопствената земја за да биде сместен во бараки каде некогаш биле убиени над 50.000 илјади луѓе!? Хумано зар не!

Додека Македонија речиси сама се справува со мигранската криза, во ЕУ владее разногласие и изостанува соодветен безбедносен одговор. Изостанува и одговорот на НАТО, кој во оваа ситуација кога Европа е зафатена со бегалската криза може да се вклучи со своите ресурси. Можат да се изградат собирни пунктови во земјите членки на ЕУ и НАТО, кои се влезни порти за багалците (Грција, Италија, Унгарија и др.) и кои ќе бидат финансирани од земјите членки, а во кој ќе се регистрираат луѓето кои доаѓаат во Европа и ќе бидат оценувани кој се бегалци и може да добие азил, а кој не се и да бидат вратени назад во сопствена земја.

Македонија во овој момент својот поглед го насочува кон јужната граница, каде се наоѓа прифатниот транзитен центар за бегалците кои доаѓаат од Грција. Но, земјата мора се повеќе да ги следи настаните на север, зошто доколку Унгарија херметички ја затвори границата кон Србија транзитот на бегалците би се прекинал и тие би заглавиле на Балканот, на просторот меѓу Македонија, Србија и Хрватска. Уште повеќе треба да се внимава на Прешевската долина, каде најлесно може да се прекине транзитот на бегалците преку Балканската маршрута доколку дојде до поголеми тензии меѓу Албанците и Србите, за што има и најави.

И во двата случаја, со оглед на однесувањето на Грција, Македонија може да се соочи со илијадници мигранти и да биде приморана да превземе соодветни чекори за да го спречи напливот на бегалци, за што веднаш ќе биде осудена од соросоидите. Тоа го покажува и неодамнешниот пример на погрешната интерпретација на изјавата на министерот за надворешни работи Никола Поповски за можна изградба на комбинирана бариера, која веднаш беше дочекана на нож од ЕУ и соросоидите.

Искуствата од 1999 година укажуваат дека се е можно.

Тогаш Киро Глигоров сакаше да направи коридор и да ги транспоритира Албанците од Косово во Албанија, но таа ги затвори границите за своите сонародници. Македонија мораше да прими 360.000 бегалци, а низ земјата поминаа над 30.000 бегалци кои со авиони беа транспортирани во трети земји.

Замислете што значи 20% од вкупното насление за една мала држава со таква економија како нашата. Точно влегуваа средства преку меѓународните организациии и владата побара контрола но, кај завршија тие?! Македонија тогаш ги отвори своите ресурси и потроши многу средства, но никој не ги покри.

Во Македонија денес нема човек кој не сочуствува со мигрантите и нема човек кој не сака да им помогне. Тоа го прави со сите расположиви средства и од се срце во рамките на своите можности, но, пред се, како сериозна држава мора да размислува и за безбедноста на своето население.

Македонија што поскоро мора да ја затвори границата за мигрантите, како што тоа го прави Бугарија, Унгарија и како што наскоро ќе го направи и Австрија.

 
Среда, 16 Септември 2015 03:04   
Весникот „Народна волја’ добар пример за соработка меѓу Македонците и Бугарите

makedonska-nacija-logo-90
Македонска нација

„НАРОДНА ВОЛЈА - PEOPLE’S WILL“ (Детроит, САД, 11. II 1938 – 1945 и потоа) е неделен весник на Бугарите и Македонците во Америка, заедничко продолжение на весникот „Трудова Македонија“ на Македонскиот Народен Сојуз во Америка и на весникот „С’знание“ на Бугарско-македонските работнички просветни клубови во САД, под редакција на Г. Пирински и П. Григоров. Весникот НВ со своите прилози и документи од соработници од сите делови на Македонија и од дијаспората претставува значајна печатена трибина на македонската национална мисла и акција во дијаспората во периодот до и по Втората светска војна.

Повеќе...
 
Среда, 16 Септември 2015 03:03   
Георги Сотиров ја побива грчата историја

Tihomir Karanfilov-001
Тихомир Каранфилов

Георги Сотиров во времето на „зрелиот“ социјализам емигрирал во Канада, каде што завршува и издава повеќе дела од истражувањата од бугарската античка историја. Во 1986 година во Канада го објавува истражувањето „Јазикот на Константин Велики“, заедно со монографијата „Elementa Nova Pro Historia Macedono-Bulgarica", G. Sotiroff, Regina, Lynn Publishing Co., Saskatchewan, Canada, 1986. Истражувањето е насочено кон откривање на информации за јазикот, обичаиите, системот на имињата и другите културни слоеви поврзани со античките Македонци, кои создале обемна држава во 5-4 век п.н.е и дале поттик на сите цивилизации меѓу Рим, Египет и Индија. Книгата преставува зборник од различни статии на Г. Сотиров, вклучувајќи ги „Јазикот на Констанмтин велики“, Орбини и Одисеј во Огигија- Преслав“, Предкирилската писменост во славјанските земји“ и „Имињата на паганските божества“.

Повеќе...
 
Среда, 16 Септември 2015 03:02   
Балканот и пред 100 години беше маршрута на бегалците

aleksandar-dzepovski
Александар Џеповски

Западот и Америте не можат да живеат без репризи на нивните мизерни финти со апокалиптичен крај. Креираат кризи и војни, па после глумат како Цацко да ги тераше и на крај дај да ве спасиме и помогнеме од сите неприлики и на крај ќе ви наплатат дебело за тоа.

Повеќе...
 
Среда, 16 Септември 2015 03:01   
Најдобар е мнозинскиот модел за избори

rubinco-120
Дипл. Екк. Рубинчо Јованоски-Прилеп

На преговорите меѓу четирите најголеми политички партии во нашата земја, од македонскиот и албанскиот политички кампус (ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ, ДУИ и ДПА), кои  се одвиваат со посредство на меѓународниот фактор, истите не можат да се договорат за начинот и спроведувањето на изборниот модел за наредните вонредни парламентарни избори, кои, според договорот од Пржино, треба да се одржат при крајот на месец април, идната година.

Повеќе...
 
Среда, 09 Септември 2015 03:05   
Македонија со крената глава чекори напред кон нови остварувања

svekrva-ta
Свекрва

На 8 септември 2015 година Република Македонија одбележува 24 години од референдумот на кој македонските граѓани во Македонија и дијаспората се изјаснија за самостојна и суверена држава. Убедливото мнозинство, над 95 % од граѓаните кои излегоа на референдумот во 1991 година позитивно одговорија на референдумското прашање „Дали сте за самостојна Македонија со право да стапи во иден сојуз на суверени држави на Југославија“.

Повеќе...
 
Среда, 09 Септември 2015 03:04   
Денешните Македонци се вистински наследници на античките Македонци!

makedonska-nacija-logo-90
Македонска нација

Константинос Циулкас (Κωνσταντίνος Ι. Τσιούλκας) е грчки учител, филолог и писател од Егејска Македонија. Во 1907 година го издава речникот „Придонес кон двојазичноста на Македонците“, во кое го изнесува тврдењето дека над 4000 македонски зборови произлегуваат од древногрчкиот дориски дијалект. Со оваа теорија тој докажува дека денешните  Македонци се вистински наследници на античките Македонци.

Повеќе...
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

На прво место

Историја

News image

Македонија, мојот копнеж – Манојил Мане Јаковлески (65)

На 17 јуни 2018 година е потпишан од шефовите на дипломатии на Грција, Никос Коцијас и Македонија,...

Иселеници

Култура и туризам

News image

ПРВИОТ БИБЛИСКИ РЕЧНИК НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК (9)

Во ова продолжение за читателите на порталот „Македонска нација“ ќе претставиме дел од „Библискиот...

Фељтон

News image

БАЛКАНОТ И МАКЕДОНИЈА (32)

ПЕЛАШКО-ЕОЛСКА АТИНА – ДЕЛ II

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.