Коментари
Среда, 09 Септември 2015 03:03   
Македонците ни за пари не ја менуваа својата македонска национална свест

Tihomir Karanfilov-001
Тихомир Каранфилов

Решениата на Санстефенскиот договор за мир (март 1878), како и на Берлинскиот конгрес (13 јуни – 13 јули) не ги исполнија очекувањата и преставуваа неправда за македонскиот народ. По останувањето на Македонија во рамките на Османската империја, Турците за да го спречат она што се случи во Босна, будно внимаваа на Македонија. Тие беа готови на секое безумие, па оваа состојба ја користеа агентите на српската, бугарската и грчката пропаганда за кодошење на Македонците кои се погласно ја искажуваа својата македонска национална свест.

Повеќе...
 
Среда, 09 Септември 2015 03:02   
Црква Света Злата Мегленска во Воден, С’ботско. Црква на сите Македонци од целиот свет.

klaudija

Клаудија Лутовска

Под заложбите на Архимандритот Никодим Царкњас Црквата Св. Злата Мегленска треба да биде живописана, на нејзините sидови да се најдат икони на Македонските и Православните Светии и живописан Олтар

Повеќе...
 
Среда, 09 Септември 2015 03:01   
Барањата на македонските пратеници во османлискиот парламент

vasko-gicevski
Васко Гичевски

Младотурската револуција со мноштвото свои реформи, идеи за прогрес и напредок на државата, сплотување на државата под новата но сепак преопштата за дадената ситуација национална референца османлиски поданик, требаше да гарантира повторно зајакнување и просперитет на Османлиската Империја и мир помеѓу сите чинители на милетот. Но сепак општествените струења тоа не го дозволија па  предлозите и законите односно новитетите кои младотурците ги воведоа во државата не успеаа да одговорат на дадените барања.

Повеќе...
 
Среда, 02 Септември 2015 03:12   
Тажно е кога враќањето на опозицијата во Собранието, зависи од притисокот од надвор

mane jakovleski 1Мане Јаковлески

По 16 месеци неоправдано отсуство опозициските пратеници предводени од СДСМ се вратија во Собранието. Седнаа во пратеничките клупи речиси истовремено кога и учениците во училишните клупи. За разлика од учениците, кои според училишен правилник согласно Законот, за неоправдано отсуство над 25 часа, наставничкиот совет изрекува остранување на ученикот од училиштето, кое го потврдува училишниот одбор, на опозициските пратеници не им беше одземен мандатот, туку редовно земаа плата.

Генералната проба за враќање во Собранието дел од опозицијата ја изведоа ден пред школското звоно, кога учествуваа на одбележувањето на соработката меѓу Собранието и Вестминстер фондацијата за демократија, а на кое свои обраќања, освен спикерот Трајко Вељаноски, имаа и координаторите на поголемите пратенички групи. Инаку, неколку дена претходно, опозициските пратеници заедно со тесното раководство на СДСМ, а во соработка со фондацијата „Фридрих Еберт“ и со американскиот Национален институт за демократија, два дена во Берово го договараа идното собраниско дејствување. Можеби, тука научија што е демократија и дека таа се практикува низ институциите, а не на улица.

sdsm-pres-pred-sobranie-vrakjanje-vo-sobranie

Тажно е кога ќе сватиш дека опозицијата заради лични интереси на некои челници на СДСМ го напуштија Собранието и притоа предизвикаа политичка криза. Но, уште пожално е што за цело време додека седеа по кафулиња и правеа планови како да ја урнат партијата на власт, наместо да бидат казнети, редовно примаа платата за нешто што не го сработеле.

Шеснаесетмесечното отсуство на опозициските пратеници ќе биде осудено од македонската јавност, која смета дека е злосторство кон македонскиот народ, македонските гласачи, македонските институции, да земаш плата од македонските даночни обрзници, а за тоа да немаш направено ништо, ниту еден час да немаш одработено. Дури и голем дел од граѓаните членови или симпатизери на опозицијата не ги оправдуваа своите пратеници кои не доаѓаа на работа, а земаа плата.

Сето ова значи дека бојкотот беше неуспешен. На секого му беше јасно дека битката за демократијата и спротивставувањето на „лошите и штетни“ политики на власта, се води првенствено преку собраниската говорница.

За цело ова време во овие 16 месеци, опозицијата предводена од СДСМ настапуваше за некакво нејасно општо добро, а реално се занимаваше сама со себе. Патетично се обидуваше да му објасни на народот што е добро за него и истовремено без компас се обидуваше да ги наметне личните аспирации на оние кои носат одлуки во име на партијата.

Видливо е дека во СДСМ сеуште нема демократски капацитет и да не беше договорот од Пржино, односно притисокот од надвор, опозицијата сеуште ќе беше надвор од собраниските клупи. Тоа покажува дека опозицијата не се управува според вољата на граѓаните, туку според инструкциите добиени од надвор. Едноставно лидерот на СДСМ Зоран Заев и неговите најблиски соработници не го интересира народот, туку него го злоупотребува за постигнување на сопствените цели. Тоа граѓаните одамна го имаат сватено и затоа т.н. „бомби“ на Заев немаа никаков ефект.

За разлика од него премиерот и лидер на ВМРО ДПМНЕ, Никола Груевски, како и неговите соработници одамна го сватија значењето за единство со народот, за споделување на судбината со обичниот човек, кое беше изгубено ушто во времето на владеењето на СДСМ.

Покажувајќи државничка зрелост, лидерот на ВМРО ДПМНЕ, Никола Груевски во текот на своето делување како премиер го поврати достоинството на зборот и ветувањата на народот ги поткрепи со дела. Се што ќе беше ветено пред народот и го исполнуваше.

Денес сме сведоци како актуелната Влада забрзано работи да ги спроведе ветените проекти, а премиерот Никола Груевски секојдневно е со народот, ги согледува и решава и најмалите проблеми. Од осамостојувањето на Република Македонија вакво темпо на еден државник во земјата не е видено.

Македонија заслужува да има премиер каков што е Никола Груевски. Се' за Македонија!

 
Среда, 02 Септември 2015 03:05   
Македонија слави 24 години самостојност

svekrva-ta
Свекрва

На 8 септември 2015 година Република Македонија одбележува 24 години од референдумот на кој македонските граѓани во Македонија и дијаспората се изјаснија за самостојна и суверена држава. Убедливото мнозинство, над 95 % од граѓаните кои излегоа на референдумот во 1991 година позитивно одговорија на референдумското прашање „Дали сте за самостојна Македонија со право да стапи во иден сојуз на суверени држави на Југославија“.

Повеќе...
 
Среда, 02 Септември 2015 03:03   
По повод написот во Македонска нација: На гробот на Драган Богдановски во Куманово…Чествување на 8 Септември

janko-tomov
Јанко Томов

Како што се гледа во поменатио напис, Лидерот на интернет порталот Македонска нација, Мане Јаковлески, лидерот на Светскиот Македонски Конгрес (СМК), Тодор Петров и преставник на движењето од диаспората, Јанко Томов, објавија чествувањето за Денот на републиката 8 Септември 2015 година, во 10:00 часот, со панихада за починатите борци од движењето, да се организира и одржи пред гробот на идеилогот за ослободување и обединување на Македонија и основач на ВМРО-ДПМНЕ, Драган Богдановски.

Повеќе...
 
Среда, 02 Септември 2015 03:02   
Вистинската приказна зошто не е формирана Охридската архиепископија

Tihomir Karanfilov-001
Тихомир Каранфилов

Укинувањето на Охридската аехиепископија на 17 јануари 1767 година и ставањето под јурисдикција на Цариградската патријаршија било неповолно примено меѓу македонското население. Чуствувајќи ги негативните последици од укинувањето на својата црква, Македонците кои во меѓувреме економски зајакнуваат, веќе во првата половина на XIX век го зголемува својот отпор против делувањето на фанариотските владиците и свештенство. Цариградската патријаршија спроведувајќи го панхеленизмот на тоа ќе одговори со заострување на својата политика на теренот против барањето на црковно - училишните општини за воведување на македонскиот јазик.

Повеќе...
 
Среда, 02 Септември 2015 03:01   
СДСМ се гробарите на Македонија

aleksandar-dzepovski
Александар Џеповски

Да не даде Госпдод СДСМ било како да дојде на власт, ќе ми ги запаметите овие зборови : СДСМ се гробарите на Македонија.

Повеќе...
 
Среда, 26 Август 2015 03:05   
Потребен е заеднички одговор на мигрантската криза

svekrva-ta
Свекрва

Од своето осамостојување во неколку наврати Македонија се соочи со бегалски кризи и тогаш ја покажа целата својата хуманост и широкоградост за прифат и заштита на бегалците од кризните подрачја. Во текот на овие бегалски кризи во земјата беа згрижени во прифатилишта, колективни центри и приватно сместување, околу 400.000 бегалци се додека не беа создадени услови за нивно враќање. Македонија деновиве повторно е изложена на огромен бран од бегалци кои доаѓаат од Сирија, Авганистан, Ирак и други африкански земји. Тие не се задржуваат во земјата, туку транзитираат упатувајќи се кон земјите членки на ЕУ. Меѓутоа, масовниот и неконтролиран наплив на бегалци ја натераа Македонија да преземе низа мерки и активности за да може да им пружи соодветен и хуман третман бегалците.

Повеќе...
 
Среда, 26 Август 2015 03:04   
МАКЕДОНЦИТЕ СИ ЈА САКААТ СВОЈАТА ДРЖАВА, ваква каква што е, горда, Библијска!

mane jakovleski 1
Мане Јаковлески

Веќе долго време сведоци сме на низа активности кои се насочени да се дискредитира политичката гарнитура која е на власт, да се дестабилизира државата, исто така се плука по сите кои ја поддржуваат и промовираат ПРОМАКЕДОНСКАТА опција!

Повеќе...
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

На прво место

News image

Христијан Мицкоски: Честит Илинден!

ВМРО-ДПМНЕ е кауза која е повеќе од појаничарените јуришници на власта, за чии грешки во минат...

Историја

News image

Македонија, мојот копнеж – Манојил Мане Јаковлески (65)

На 17 јуни 2018 година е потпишан од шефовите на дипломатии на Грција, Никос Коцијас и Македонија,...

Иселеници

Култура и туризам

News image

ПРВИОТ БИБЛИСКИ РЕЧНИК НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК (9)

Во ова продолжение за читателите на порталот „Македонска нација“ ќе претставиме дел од „Библискиот...

Фељтон

News image

БАЛКАНОТ И МАКЕДОНИЈА (32)

ПЕЛАШКО-ЕОЛСКА АТИНА – ДЕЛ II

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.