Коментари
Среда, 02 Септември 2015 03:12   
Тажно е кога враќањето на опозицијата во Собранието, зависи од притисокот од надвор

mane jakovleski 1Мане Јаковлески

По 16 месеци неоправдано отсуство опозициските пратеници предводени од СДСМ се вратија во Собранието. Седнаа во пратеничките клупи речиси истовремено кога и учениците во училишните клупи. За разлика од учениците, кои според училишен правилник согласно Законот, за неоправдано отсуство над 25 часа, наставничкиот совет изрекува остранување на ученикот од училиштето, кое го потврдува училишниот одбор, на опозициските пратеници не им беше одземен мандатот, туку редовно земаа плата.

Генералната проба за враќање во Собранието дел од опозицијата ја изведоа ден пред школското звоно, кога учествуваа на одбележувањето на соработката меѓу Собранието и Вестминстер фондацијата за демократија, а на кое свои обраќања, освен спикерот Трајко Вељаноски, имаа и координаторите на поголемите пратенички групи. Инаку, неколку дена претходно, опозициските пратеници заедно со тесното раководство на СДСМ, а во соработка со фондацијата „Фридрих Еберт“ и со американскиот Национален институт за демократија, два дена во Берово го договараа идното собраниско дејствување. Можеби, тука научија што е демократија и дека таа се практикува низ институциите, а не на улица.

sdsm-pres-pred-sobranie-vrakjanje-vo-sobranie

Тажно е кога ќе сватиш дека опозицијата заради лични интереси на некои челници на СДСМ го напуштија Собранието и притоа предизвикаа политичка криза. Но, уште пожално е што за цело време додека седеа по кафулиња и правеа планови како да ја урнат партијата на власт, наместо да бидат казнети, редовно примаа платата за нешто што не го сработеле.

Шеснаесетмесечното отсуство на опозициските пратеници ќе биде осудено од македонската јавност, која смета дека е злосторство кон македонскиот народ, македонските гласачи, македонските институции, да земаш плата од македонските даночни обрзници, а за тоа да немаш направено ништо, ниту еден час да немаш одработено. Дури и голем дел од граѓаните членови или симпатизери на опозицијата не ги оправдуваа своите пратеници кои не доаѓаа на работа, а земаа плата.

Сето ова значи дека бојкотот беше неуспешен. На секого му беше јасно дека битката за демократијата и спротивставувањето на „лошите и штетни“ политики на власта, се води првенствено преку собраниската говорница.

За цело ова време во овие 16 месеци, опозицијата предводена од СДСМ настапуваше за некакво нејасно општо добро, а реално се занимаваше сама со себе. Патетично се обидуваше да му објасни на народот што е добро за него и истовремено без компас се обидуваше да ги наметне личните аспирации на оние кои носат одлуки во име на партијата.

Видливо е дека во СДСМ сеуште нема демократски капацитет и да не беше договорот од Пржино, односно притисокот од надвор, опозицијата сеуште ќе беше надвор од собраниските клупи. Тоа покажува дека опозицијата не се управува според вољата на граѓаните, туку според инструкциите добиени од надвор. Едноставно лидерот на СДСМ Зоран Заев и неговите најблиски соработници не го интересира народот, туку него го злоупотребува за постигнување на сопствените цели. Тоа граѓаните одамна го имаат сватено и затоа т.н. „бомби“ на Заев немаа никаков ефект.

За разлика од него премиерот и лидер на ВМРО ДПМНЕ, Никола Груевски, како и неговите соработници одамна го сватија значењето за единство со народот, за споделување на судбината со обичниот човек, кое беше изгубено ушто во времето на владеењето на СДСМ.

Покажувајќи државничка зрелост, лидерот на ВМРО ДПМНЕ, Никола Груевски во текот на своето делување како премиер го поврати достоинството на зборот и ветувањата на народот ги поткрепи со дела. Се што ќе беше ветено пред народот и го исполнуваше.

Денес сме сведоци како актуелната Влада забрзано работи да ги спроведе ветените проекти, а премиерот Никола Груевски секојдневно е со народот, ги согледува и решава и најмалите проблеми. Од осамостојувањето на Република Македонија вакво темпо на еден државник во земјата не е видено.

Македонија заслужува да има премиер каков што е Никола Груевски. Се' за Македонија!

 
Среда, 02 Септември 2015 03:05   
Македонија слави 24 години самостојност

svekrva-ta
Свекрва

На 8 септември 2015 година Република Македонија одбележува 24 години од референдумот на кој македонските граѓани во Македонија и дијаспората се изјаснија за самостојна и суверена држава. Убедливото мнозинство, над 95 % од граѓаните кои излегоа на референдумот во 1991 година позитивно одговорија на референдумското прашање „Дали сте за самостојна Македонија со право да стапи во иден сојуз на суверени држави на Југославија“.

Повеќе...
 
Среда, 02 Септември 2015 03:03   
По повод написот во Македонска нација: На гробот на Драган Богдановски во Куманово…Чествување на 8 Септември

janko-tomov
Јанко Томов

Како што се гледа во поменатио напис, Лидерот на интернет порталот Македонска нација, Мане Јаковлески, лидерот на Светскиот Македонски Конгрес (СМК), Тодор Петров и преставник на движењето од диаспората, Јанко Томов, објавија чествувањето за Денот на републиката 8 Септември 2015 година, во 10:00 часот, со панихада за починатите борци од движењето, да се организира и одржи пред гробот на идеилогот за ослободување и обединување на Македонија и основач на ВМРО-ДПМНЕ, Драган Богдановски.

Повеќе...
 
Среда, 02 Септември 2015 03:02   
Вистинската приказна зошто не е формирана Охридската архиепископија

Tihomir Karanfilov-001
Тихомир Каранфилов

Укинувањето на Охридската аехиепископија на 17 јануари 1767 година и ставањето под јурисдикција на Цариградската патријаршија било неповолно примено меѓу македонското население. Чуствувајќи ги негативните последици од укинувањето на својата црква, Македонците кои во меѓувреме економски зајакнуваат, веќе во првата половина на XIX век го зголемува својот отпор против делувањето на фанариотските владиците и свештенство. Цариградската патријаршија спроведувајќи го панхеленизмот на тоа ќе одговори со заострување на својата политика на теренот против барањето на црковно - училишните општини за воведување на македонскиот јазик.

Повеќе...
 
Среда, 02 Септември 2015 03:01   
СДСМ се гробарите на Македонија

aleksandar-dzepovski
Александар Џеповски

Да не даде Госпдод СДСМ било како да дојде на власт, ќе ми ги запаметите овие зборови : СДСМ се гробарите на Македонија.

Повеќе...
 
Среда, 26 Август 2015 03:05   
Потребен е заеднички одговор на мигрантската криза

svekrva-ta
Свекрва

Од своето осамостојување во неколку наврати Македонија се соочи со бегалски кризи и тогаш ја покажа целата својата хуманост и широкоградост за прифат и заштита на бегалците од кризните подрачја. Во текот на овие бегалски кризи во земјата беа згрижени во прифатилишта, колективни центри и приватно сместување, околу 400.000 бегалци се додека не беа создадени услови за нивно враќање. Македонија деновиве повторно е изложена на огромен бран од бегалци кои доаѓаат од Сирија, Авганистан, Ирак и други африкански земји. Тие не се задржуваат во земјата, туку транзитираат упатувајќи се кон земјите членки на ЕУ. Меѓутоа, масовниот и неконтролиран наплив на бегалци ја натераа Македонија да преземе низа мерки и активности за да може да им пружи соодветен и хуман третман бегалците.

Повеќе...
 
Среда, 26 Август 2015 03:04   
МАКЕДОНЦИТЕ СИ ЈА САКААТ СВОЈАТА ДРЖАВА, ваква каква што е, горда, Библијска!

mane jakovleski 1
Мане Јаковлески

Веќе долго време сведоци сме на низа активности кои се насочени да се дискредитира политичката гарнитура која е на власт, да се дестабилизира државата, исто така се плука по сите кои ја поддржуваат и промовираат ПРОМАКЕДОНСКАТА опција!

Повеќе...
 
Среда, 26 Август 2015 03:03   
Нострадамус уште еднаш докажа дека јасно ја гледал иднината

aleksandar-dzepovski
Александар Џеповски

Нострадамус уште еднаш докажа дека јасно ја гледал иднината. Неговите реченици беа како Персијанците ќе влегуваат во Македонија и Македонската војска, потомци на Александар Македонски, ќе ги спречуваат но истовремено пропуштаат низ Европа. Значи, уште во 16 век Нострадамус јасно кажува за Македонците и Македонија во 21 век и еве таа слика ја видовме овие денови.

Повеќе...
 
Среда, 26 Август 2015 03:02   
Нека се гордеат Костурските учителки дека под диплите на нивните дела умираат со насмевка на уста младите великани

Tihomir Karanfilov-001
Тихомир Каранфилов

Знамето во одредот е свето

„Поимот за знамето во одредот е свето.Нешто вродено има во одредот за важноста на знамето и секој со гордост расправа за преживувањата низ овие епохални борби, кога четите имаа свој испит во однос разбирањата за непрокосновeноста на овие востанички светињи. Нека се гордеат Костурските учителки дека под диплите на нивните дела умираат со насмевка на уста младите великани. Тие во нивните дела и под диплите гледаат дека се раѓа слобадата на Македонија“ – пишува во својот дневниккостурскиот војводаМихаил Николов Розов.

Повеќе...
 
Среда, 26 Август 2015 03:01   
Милет системот и Османизмот

vasko-gicevski
Васко Гичевски

На прв поглед овие термини се безначајни и ретко каде се спомнувани и употребувани но во суштина тие се два политички процеси, две етапи би можело да се каже од историјата на Османлиската Империја а со тоа тие се и два периоди и од балканската а вклучително и на македонската историографија.

Повеќе...
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

На прво место

News image

Генералниот секретар на ВМРО-ДПМНЕ, Игор Јанушев го коментираше на фејсбук профилот откажувањето на Заев и Николовски

  Лично како пратеник нема да користам патни трошоци, ама морам да искоментирам во однос на ...

Историја

News image

Русинот Бурич од Историската Конференција на Малта 1989: Без Македонизмот паѓа и целата цивилизација!

Осврт кон делото на рускиот мислител Владимир Бурич базиран на разговорите водени со него од макед...

Иселеници

News image

ПАРАКЛИСОТ „СВЕТА БОГОРОДИЦА И СПАСИТЕЛОТ ИСУС ХРИСТОС“ ВО ЗУБОВЦЕ (24)

85 ГОДИНИ ОД ЖИВОТОТ И ДЕЛОТО НА ГОЈКО ЈАКОВЛЕСКИ, АЛИАС...

Култура и туризам

News image

ЗБИРКА ПОЕЗИЈА ОД ОЛИВЕРА ЈОВАНОВСКА

  Оливера Петрова-Јовановска Деновиве, во издание на МЛД „Григор Прличев“ од Сиднеј, изле...

Фељтон

News image

БАЛКАНОТ И МАКЕДОНИЈА (33)

ПРАИСТОРИСКИОТ КРИТ И КИКЛАДСКИТЕ ОСТРОВИ

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.