Коментари
Среда, 31 Август 2011 02:03   
Биографија на Драган Богдановски

Dragan Bogdanovski 1 Драган Богдановски е роден на 18 септември 1929г. во Клечовце, Кумановско, Почина во Копенхаген, Данска, во месец мај, 1998г, погребен е во Куманово, на 1 август 1998.

Потекнува од фамилија со патриотски корени (дедото на Драган е илинденец-комита во четата на Атанас Бабата).

Повеќе...
 
Среда, 31 Август 2011 02:02   
Македонството ги победи изветвените пропагадни

misko-taleski
Мишко Талески -

Битката за македонското постоење, за македонскиот бит ќе продолжи и во оваа година. Маратонската трка која речиси 20 години ја трчаме на светската политичка сцена, се уште не е завршена. Темпото кое јужниот сосед ни го наметнуваше сиве овиде години, само ја зацврсти вербата на македонскиот народ, дополнително ја поттикна упорноста да истраеме на патиштата по кои тргнавме.

Повеќе...
 
Среда, 31 Август 2011 02:01   
Студентска борба за осамостојување на Македонија

Tihomir_Karanfilov
Тихомир Каранфилов -

Македонците никогаш не се миреа со наметнатите положба во која дојдоа по мировните договори во Лондон и Букурешт 1913 година.и договорите склучени по Првата светска војна во 1919 и 1920 со кои Македонија е поделена. Тие ја продолжуваат својата борба за слобода и соодветно на историските услови користат разни методи и средства како во Македонија така и надвор од неа.

Повеќе...
 
Среда, 24 Август 2011 03:10   
Грција неможе да има монопол на две имиња

svekrva
Свекрва -

На мини балканската турнеја, германската канцеларка Ангела Меркер во интервју за Хрватската радио телевизија изјави дека Македонија треба да го реши спорот со Грција за името  за членство во ЕУ.

Повеќе...
 
Среда, 24 Август 2011 03:02   
Меѓународната правничка конференција и Македонија од 10 јануари 1930 г.

Tihomir_Karanfilov
Тихомир Каранфилов -

На 6 јануари 1929 година со државен удар кралот Александар го суспендира уставот во Кралството на Србите, Хрватите и Словенците, ја распушти Народната скупштина, го забрани делувањето на партиите и синдикатот, прогласи идеологија на интегрирано југословенство и го промени името во Кралство Југославија,  а самиот себе си се прогласи за „носител на сета власт во земјата".

Повеќе...
 
Среда, 24 Август 2011 03:01   
Бугарите како да ги „јадат Македонците од пописните листи“

salonika
Салоника -

Одвреме на време нашите соседи „добронамерно“ или „пријателски“ ќе се јават за да ни одржат лекција од историја, да ни кажат кои сме, како се викаме или како треба да се викаме, што треба да правиме и како треба да се однесуваме.

Повеќе...
 
Среда, 24 Август 2011 03:00   
Создавање на првата регуларна воена единица на Македонија

Alexander_the_Great
Александар Македонски -

За подобро и поцелосно развивање на ослободителната борба, во пролетта на 1943 година Главниот штаб на НОВ и ПОМ територијата на Македонија ја подели на пет операгивни зони. Со одлука на Главниот штаб беа формирани и штабови на оперативните зони чија задача беше да излезат на терен и да раководат со борбата, а исто така изготви планови за активноста на партизанските одреди.

Повеќе...
 
Среда, 17 Август 2011 03:10   
Обраќање на непотпишан Македонец до оние кои бараат промена на името

svekrva
Свекрва -

По повод една деценија по Рамковниот договор, луѓето кои беа дел од неговото создавање, повторно излегoa со нови препораки во кои ни сугерираат дека нам ни е потребна нова дипломатска офанзива, како онаа од 2001 година, но сега за да го затвориме спорот околу името со Грција.

Повеќе...
 
Среда, 17 Август 2011 03:03   
Писмо од Методија Шаторов Шарло до „Стојана“

Tihomir_Karanfilov
Тихомир Каранфилов -

По воената агресија на 6 април 1941 година од страна на Германија и Италија, и пропаста на кралството Југославија и на Грција, во трите дела на Македонија настапува нова етапа во националноослободителната борба на македонскиот народ.

Повеќе...
 
Среда, 17 Август 2011 03:02   
Агонијата на нашето општество

katerina_klimoska_2
Катерина Климоска -

Македонија денес се развива би рекле по еден определен и точен концепт, кој прецизно по проекти, стратешки цели и финални замисли е осмислен, напишан и јавно презентиран. Ваков пристап кон менаџирање на Земјата не паметиме, барем кога станува збор од пред да дојде на власт Никола Груевски.

Ова е една од работите што ме фасцинира кај неговиот начин на работа, а со тоа и на неговиот тим. Како буквар се знае дека доколку сакаш да менаџираш од најмала фирма, па се до голема Земја мораш да имаш план, на краток, среден и долг рок. Адхок и стихијните решенија никогаш не се поволни и секогаш доведуваат до пропаст.

Прашањето што верувам многу од нас си го поставуваат е, доколку Премиерот работи по оваа менаџерска логика, тогаш зошто изостануваат резултатите во пракса, од она како врвот тоа го доставил за реализација на подолните синџири.

Причината на сето тоа, дел од причините но во овој текст ќе го образложам тоа прашање, е агонијата на нашето општество. Нашето општество се повеќе и повеќе станува заложник на лажни професионалци, ниски страсти, исфрустрирани луѓе, кои на овој или оној начин дошле до позиција и титула. Како почитувани такви луге ќе ви водат вакви проекти и како такви луѓе ќе размислуваат глобално и општествено?... Бидејќи суштината на тоа да бидеш на раководна позиција во една државна институција е да размислуваш за општественото добро на народот и глобално -како тоа она што го прави твојата институција, каде раководиш, ќе влијае на средината и пошироко. Личните интереси како луѓе многу нормално и природно мора да се присутни, но во доменот на нормалата, а не тие да се првото и основното она за кое ти си тука на тоа место. Е кај нас токму тоа се случува.

Одлични проекти се во застој, некои дури со опасност да пропаднат, други не се започнати или пак погрешно се реализираат, и се тоа поради неадекватниот човечки кадар. Кај нас за жал не се обрнува внимание на професионалноста, квалитетот, посветеноста на работното место, проактивноста, како и поврзаноста со институцијата и желбата за нејзин напредок. Доколку ги има човек овие особености, ама секогаш губи, или се потискува настрана, за да не дојдат незнаењето и некомпетентноста на овие другите до израз. Ваквите луѓе од сенка се користат да ја сработаат работата, но заслугите ги земаат лешинарите.

До пред извесен период бев голем противник, дури би кажала и негативно се изразував за луѓето кои си одеа од нашата Земја и бараа начин да успеат на друго место. Сега ми е жал поради моето такво размислување. Сега размислувам дали тие луѓе кои се сега на важни и високи позиции низ западните земји, Америка и другиоте светски водечки сили, кога би останале овде во Македонија ќе беа она што се сега таму? Не, категорична сум дека не. Дури му пишев на мој пријател кој е сега еден од познатите членови на светска лабараторија, колку бил во право што ја напушти државата. Доколку би останал тука ќе беше сега турнат во некое ќоше на маргините на општеството и други ќе ги береа заслугите од неговото знаење и квалитет, како и труд.

Додека нашите луѓе низ светот редат заслуги, напредуваат и стануваат водечки луѓе на големи фирми, признати и ценети професори на едни од најдобрите универзитети низ светот, ние дома се гушиме во агонија. Се повеќе и повеќе се давиме во неморал, непрофесионалност, неквалитет, дволичност, цинизам и да не набројувам повеќе бидејќи има потреба секоја негативна карактеристика да се каже, а која ја добива општеството кога нема цена на вредностите и принципите и ценење на трудот и заслугите.

Во разговор со пријател кој работи во една од странските фирми инвеститори во нашата Земја, го прашував за тоа како е организирана работата кај нив и дали толку се разликува од кај нас или јас само гаам некои идеали за состојбата на запад. Пријателот ми ги потврди сите сознанија кои веќе и ги имав. Водејќи се од потребата за развој, остварување на профит, ефикасност и ефективност во оваа странска фирма се работи сосема поинаку. Таму се обрнува внимание на човечкиот фактор во самата фирма, на неговото усовршување, унапредување, наградување или уназадување, зависно од тоа какви резултати покажал работникот и колку успешно се носи со самата работа. Така и го насочуваат и го мотивира самата фирма да се труди уште повеќе и да вложува уште повеќе, зошто знае дека тоа се цени и дека во таа сфера каде работи има иднина бидејќи е важен квалитетот, а никако лечењето на болните каприци на исфрустрирани луѓе кои се дограбиле до позиција и титули.

Бидејќи сум фанатичен следбеник и поддржувач на нашиот драг Премиер, кога и да го видам во последно време, дали во живо дали на телевизија, почнав да чувствувам тага. Да, тага, тага поради тоа што една одлична Програма, еден одличен концепт на менаџирање, една нова ера на владеење во нашата Држава, еден Лидер кој дава нови погледи, дури да стигне во подолните синџири гори и се претвора во пепел. Викаат дека Македонија е феникс и од пепелта се издигнува, но некои работи и засекогаш остануваат пепел бидејќи тие се тие што треба да го разбудат фениксот, а тие самите се само пепел...бидејќи некој во подолните синџири на општеството се погрижил големата цел од врвот да се претвори во пепел на дното. Каква агонија, каква иронија, а на тоа место да раководи го поставил баш Оној чии цели му ги претвораат во пепел.

Се запрашувам, дали вреди да се бориш од срце и да ја работиш работата, или да оставиш стихијно да поминуваат работите? Од овој пристап самото општество си создава неработници, луѓе кои одат колку да одат на работа бидејќи знаат колку и да сработат исто му се фаќа. Како идеалиста и перфекциониста неможам да го прифатам сето ова, но соочена со реалноста станувам свесна. Жал ми е што од мотивирани луѓе, самата држава те тера да станеш демотивиран.

Како понатака? Како би можело ова да се смени? Додека овие процеси останатиод дел од светот ги поминал, ние сега ги трчаме. Додека во останатиот свет се борат за повисоки прашања, кои кај нас се интерпетираат како банални, ние не сме ги решиле основните.

Го завршувам текстот без коментар и оставам на ваше понатамошно размислување. Дали вреди да се смениме и да се обединиме против овие појави и да се бориме за квалитетот и етичноста или сепак другите се повеќе па ќе оставиме да бидеме и станеме и ние дел од лешинарите на Државата? Колку е исплатлива борбата за вистината и за идеалот и колку би коштала по сопствениот живот истата? Во животинскиот свет, се борат едни против други, ние луѓето се изедовме меѓу себе.... ха, каква иронија, а некој рекол канабализмот дека веќе не одминал?!

 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

На прво место

News image

СТОП НА ПРЕДАВСТВАТА ВО МАКЕДОНИЈА!

МАКЕДОНСКА ЗАЕДНИЦА ВО КАНАДА СТОП НА ПРЕДАВСТВАТА ВО МАКЕДОНИЈА!

Историја

News image

Изминаа 113 години од крвавата зеленичка свадба

На 13 ноември 1904 година, во текот на свадбата која се оддржувале во леринското село Зеленич, грчки...

Иселеници

News image

39 години чествување за македонскиот јазик во НЈВ!

Македонскиот просветно училишен одбор за НЈВ,по 39-ти пат,...

Култура и туризам

News image

Како се изнесуваше македонското културно наследство за време на Првата светска војна – архиви, документи и др. од Прилеп

Етнографот на Втората бугарска армија Антон Поп Стоилов по влегувањето на Бугарија во Првата светс...

Фељтон

News image

Александар Македонски (6)

Авторот на историскиот роман за Александат Трети Македонски и Македонската Империја ...

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.