Среда, 08 Февруари 2017    PDF Печати Е-пошта
ЕНЕРГЕТСКА ВАЛОРИЗАЦИЈА НА ХИДРОГЕОТЕРМАЛНИ РЕСУРСИ

MapaG-01

Према видот и степенот на искористеност хидрогеотермалните ресурси во Република Македонија засега се искористени во многу мал обем. Најголем дел од хидрогеотермалните ресурси се користат во бањите за балнеолошки цели. Према статистиките хидрогеотермалните ресурси учествуват со 0,4 % во вкупното производство на енергија во Република Македонија.

Валоризацијата на овој ресурс треба да добие на значај пред се што се работи за:

-      еколошки чиста, енергија;

-      обновлива енергија;

-      релативно евтина енергија и

-      исцрпување на јаглените, скапата експлоатација и еколошки нечиста енергија.

Согласно досегашниот ниво на експлоатација и искористеност “Банско” и “Кочани”се понапред во однос на другите локлаитети каде се искористуват термалните и термоминералните води.

Проект “Банско”се одликува со:

-          капацитет на експлоатација 55 l/s;

-          температура на вода 70 0C;

-          максимална расположива геотермална моќ 10,3 МW и

-          моментално експлоатиран капацитет е 6,7 MW.

Во моментот максимално расположивата геотермална моќ од овој локалитет од 10,3 МWх/год одговара на 984 т/год мазут. Ако се земе предвид дека цената на геотермалната енергија е 50 % пониска во однос со енергијата добиена со мазут, а која од прилика изнесува околу 0,4 $/kg., јасна би била годишната заштеда.

Со планираните инвестиции во наредните години во развојот на овој геотермален проект се очекува правилно снабдување со топлина на корисниците и рационално искористување на енергијата, каде искористената енергија би била околу 15 МWх/god, т.е.количина на енергија која би одговарала на 1433 t/god мазут.

Проект “Кочани” се одликува со:

-          капацитет на експлоатација 300 l/s;

-          температура на вода 77-78 0C;

-          максимална расположива геотермална моќ 67 МW и

-          моментално експлоатиран капацитет е 53 МW.

Потенцијлот со геотермалната енергија од овој проект према пресметките би одговарал на околу 8000 t/god нафта, што значи дека овде заштедите во енергија би биле 5–6 пати поголеми во однос на проектот “Банско”.

ПРИМЕНА НА ТЕРМАЛНИТЕ И ТЕРМОМИНЕРАЛНИТЕ ВОДИ

Примена на термалните и термоминералните води за загревање на стакленици за производство на раноградинарски производи

Согласно досегашните искуства во експлоатацијата на термалните води за загревање на стакленици за производство на раноградинарски производи се користат водите од наоѓалиштето во “Истибања” – Виница, “Подлог” – Кочани,  “Смоквица” – Гевгелија  и дел од водата во “Банско”- Струмица.                                      

Досегашниот степен на искористеност на термалните и термоминералните води е на доста ниско ниво, а на тоа укажува и податокот за вкупната површина која се загрева за производство во земјоделието.

Се наметнува потребата од рационално користење на водата т.е. по нивното искористување во процесот истата да се догрева и повторно да се користи.

Прегледот на површините кои се затоплуват за оранжериско производство од наведените геотермални наоѓалишта е даден во табела 1.

Табела 1. Преглед на површини кои се затоплуват за оранжериско производство со водите од наоѓалиштата “Истибања” – Виница, “Подлог” – Кочани, “Смоквица” – Гевгелија  и “Банско”- Струмица

ГЕОТЕРМАЛНИ ЛОКАЦИИ

ГЕОТЕРМАЛНИ ПОЛИЊА

ПРИМЕНА

ТОПЛИНСКА МОЌ

ТОПЛИНСКА ИНСТАЛАЦИЈА

ВКУПНО

ГЕОТЕРМАЛНА

кW

кW

Истибања

Кочани, затоплување

(6.0 ха)

Стаклена бавча

17.500

12.350

Површински челични цевки (реконструкција на постоечка инсталација со котел за тешки горива)

Банско (Интегриран геотермален проект)

Струмица

Затоплување на стаклена бавча (2.9 ха)

   

Површински

 

9.000

9.000

Цевки

Затоплување на стаклена бавча (600 м2)

     
       

Затоплување на оранжерии (3.0 ха)

150

150

Рапави ПП цевки + вентилаторско затоплување

       
     

Почвено затоплување

 

3.000

3.000

 
       

Подлог

Кочани

Затоплување на стаклена бавча (6.0 ха)

17.500

17.500

Површински цевки.

Кочани (шема за подрачно затоплување)

Кочани

Затоплување на стаклена бавча (12.0 ха)

     

40.700

20.500

Површински цевки

     
     

Смоквица

Гевгелија

Затоплување на стаклена бавча (22.5 ха)

 

 

Површински челични цевки + рапави ПП цевки

 

65.500

11.750

 

Затоплување на оранжери. (10 ха)

 

 

рапави ПП цевки на површина на почва

 

10.000

10.000

 

 

 

 

 

ВКУПНО

 

62,46 ха (1 ха = 10.000м2) стаклени бавчи

            

Примена на термалните и термоминералните води за централни греења

Досегашното искористување на термоминералните води за централни греења е незабележително т.е. истото е на доста ниско ниво. Искористеноста на истите по локалитети е прикажано во табела бр. 2.

Табела 2. Преглед на искористеност на термоминералните води за затоплување по локалитети

ГЕОТЕРМАЛНИ ЛОКАЦИИ

ГЕОТЕРМАЛНИ ПОЛИЊА

ПРИМЕНА

ТОПЛИНСКА МОЌ

ТОПЛИНСКА ИНСТАЛАЦИЈА

 

ВКУПНО

ГЕОТЕРМАЛНА

 

кW

кW

 

Банско (Интегриран геотермален проект)

Струмица

Просторно загревање

1.560

1.560

Алуминиумски  радиатори.

 

Санитарна топла вода

700

700

Плочасти греачи + резервоар за топла вода.

 

Кочани (шема за подрачно затоплување)

Кочани

Просторно затоплување

650

650

Алуминиумски и железни радиатори

 

Негорци

Гевгелија

Просторно затоплување

250

250

Челични радиатори

 
 

ВКУПНО

 

Просторно затоплување (5 единици), подготовка на санитарна топла вода (2 единици) и затоплување на базен (1 единица)

 

 

Примена на термалните и термоминералните води во индустријата

Примената на термалните и термоминералните води во индустријата засега е на многу ниско ниво. Едино термалните и термоминералните води од Кочани во мал дел се користат во хартиената индустрија и за потребите за сушењето на ориз.

Искористеноста на геотермалната енергија од термалните и термоминералните води во индустријата е дадена во табела бр.3.

Табела 3. Искористеност на геотермалната енергија во индустријата

ГЕОТЕРМАЛНИ ЛОКАЦИИ

ГЕОТЕРМАЛНИ ПОЛИЊА

ПРИМЕНА

ТОПЛИНСКА МОЌ

ТОПЛИНСКА ИНСТАЛАЦИЈА

ВКУПНО

ГЕОТЕРМАЛНА

кW

кW

Кочани (шема за подрачно затоплување)

Кочани

Сушење ориз

1.600

1.600

Квадратни менувачи на топлина (воздух вода)

     

Плочест менувач на топлина.

Хартиена индустрија

3.200

3.200

 

ВКУПНО

 

Хартиена индустрија (1 комплет) и за сушење на ориз (1 единица)

 

Примена на термалните и термоминералните води во бањи

Во поголем дел од објектите со термални и термоминерални води во Република Македонија се користат во балнеолошки цели. Република Македонија располага со голем потенцијал со термални и термоминерални води кои представуват солидна база за развој на бањскиот туризам, но засега истиот е на ниско ниво на искористеност од причина што се потребни поголеми инвестициони вложувања.

Прегледот на локлаитетите кои се користат за балнеолошки цели е даден во табела 4

Табела 4. Преглед на термални и термоминерални бањи во Република Македонија

ГЕОТЕРМАЛНИ ЛОКАЦИИ

ГЕОТЕРМАЛНИ ПОЛИЊА

ПРИМЕНА

ТОПЛИНСКА МОЌ

ТОПЛИНСКА ИНСТАЛАЦИЈА

ВКУПНО

ГЕОТЕРМАЛНА

кW

кW

Банско (Интегриран геотермален проект)

Струмица

Затоплување на базени

350

350

Плочасти греачи.

Балнеологија

     

Негорци

Гевгелија

Балнеологија

     

Катланово

Скопје

Балнеологија

     

Куманово

Куманово

Балнеологија

     

Банја

Кочани

Балнеологија

     

Кезовица

Штип

Балнеологија

     

Косоврасти

Дебар

Балнеологија

     

Бањиште

Дебар

Балнеологија

     

ВКУПНО

 

Затоплување на базен (1 единица) и за балнеологија (8 бањи)

 

 

На прво место

News image

Го повикувам Заев да покрене постапка за утврдување на одговорност на претседателот на Републиката

Изјава на Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов

Историја

News image

Поздрав до Член 7 од предложениот „договор“ со Грција

Диодор од Сицилија (Хеленски-ГРЧКИ историчар што живеел во првиот век п.н.е.)

Иселеници

News image

Атанас Близнаков – најголемиот донатор од македонското иселеништво (15)

Атанас Близнаков пројавил голема активност во една од зн...

Култура и туризам

News image

Светилишта во Струга: Црквата Света Петка

Култното место Света Петка е познато од дамнина. Тоа беше само обележано, но стружани редовно таму п...

Фељтон

News image

Александар Македонски (37)

Плашејќи се дека на начин што предходно го одбраа Перијците нема да успеат на земјиш...

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.