Среда, 19 Февруари 2020    Печати
Чекори кон небото

violeta

Чекори кон небото, Виолета Сековска и други

На страната на СВЕТСКАТА КНИЖЕВНА АКАДЕМИЈА "VOCEA LİTERARA" во Р. Романија блесна името на Македонската поетеса Виолета Сековска која твори поезија од својата најмлада возраст, но започнува да ја презентира од 2011 година со својата прва збирка песни „Македонија“,па следуваат:
„Срна и елен“,
Јас постојам“
„Дамари“
„Петти елемент“
„Созерцание“
"Бисер"
"Светот на Јаков".

Зборник на македонско-хрватско пријателство:
"Чекори кон небото, Виолета Сековска и други".

Интернационален зборник: " Бела Роза, Виолета Сековска и други".
Нејзините песни се наоѓаат во
Aнтологија на англиски јазик и во две антологии на македонски јазик.
Нејзини песни се наоѓаат во повеќе од 50 меѓународни зборници ширум Балканот.
Сековска е креатор и творец на поетско – музичкиот перформанс
„Со љубов за Македонија“ со кој има настапувано ширум Македонија и во Р. Албанија, Кралството Данска, Р. Хрватска, Р. Србија и Р. Црна Гора.
Поезијата на Виолета Сековска е повеќепати наградувана од престижни и реномирани здруженија и институции во земјава и на балканот.
Поезијата ѝ е хармонски осмислена, метрички помно пресметана налик на старите мајстори на хуманизмот и преродбата. Во нејзините стихови преовладуваат патриотски, духовни-религиозни и љубовни мотиви.
Во продолжение на Македонски и Турски јазик поезија од Сековска>
Во чашата нема само вино
Има една пуста пустина
која зјае,
Те влече кон неа полнотија од солзи пресушени.

Во чашата нема само вино
љубов претопени во суво билје
каде животот одчукува во векови
се огледува погледот во твојата душа.

Во чашата нема само вино
се кршат ѕвездите во неа,
гласот на тишината го допираш
со усните очите ги склопува,
негови-нејни,
во чашата твоето име, неговото....

Ако чашата се скрши, во што се претвора виното?
Во тебе или во мене?

Турски:

Bardakta sadece şarap değil.
Bardakta bir çöl var.
Seni çeken çöl
Casa kurudu gözyaşları yla dolu.
Bardakta sadece şarap değil.
Bir bardakta kurutulmuş çiçeklere dönüşen aşk
Bir bardakta kurutulmuş çiçeklere dönüşen aşk vardır.O bardakta hayat yüzyıllardır.
Koi'nin hayatı ruhunun aynasıdır.
Bardakta sadece şarap değil.
Bir bardakta, yıldızlar kırılıyor.
Sessizliğin sesi dudaklarına dokunuyor
Gözü kapatır
Seninki, benim.
Adının bir bardak içinde, onun.
Eğer birkaç saat kırılırsa.
Şarap neye dönüşecek?
Senin içinde, içimde