Култура и туризам Македонска нација“ не е орган на политичка партија, друштво, или организација, туку е широка национална трибуна, во која може да соработува секој оној Македонец и Македонка, кој сака да работи за доброто и среќата на својата нација. На македонската национална кауза може да и служи секој чесен Македонец без разлика на неговите филозофски погледи, идеолошки убедувања или партиска припадност. http://mn.mk/kultura Thu, 22 Mar 2018 00:06:02 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management mk-mk МАКЕДОНИЈО - НЕ ТЕ ЗАБОРАВАМЕ http://mn.mk/kultura/14343-MAKEDONIJO---NE-TE-ZABORAVAME http://mn.mk/kultura/14343-MAKEDONIJO---NE-TE-ZABORAVAME ivan-trposki-makedonija-180Лелеци допираат душава ми ја горат

Во мислите бунтоваат со сонот се борат

Татковината моли не вика за спас

Да стиснеме тупаници и кренеме глас

Во земјата воскреснале лигуши и јуди

Браќата ги кодошат Господ да им суди

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Култура и туризам Wed, 21 Mar 2018 02:42:13 +0000
ОД ПРЛИЧЕВ ДО ТРПОСКИ http://mn.mk/kultura/14342-OD-PRLICEV-DO-TRPOSKI http://mn.mk/kultura/14342-OD-PRLICEV-DO-TRPOSKI prlicev-180Сега сме во пресрет на 40 годишнината од формирањето на Македонското литературно друштво „Григор Прличев„ во Сиднеј, Австралија. Друштвото го носи името на еден од најславните македонски поети,  ловороносецот-охриѓанецот  Григор Прличев.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Култура и туризам Wed, 21 Mar 2018 02:34:06 +0000
Првата христијанска општина во Европа (3) http://mn.mk/kultura/14344-Prvata-hristijanska-opstina-vo-Evropa-3 http://mn.mk/kultura/14344-Prvata-hristijanska-opstina-vo-Evropa-3 apostol-pavle-i-makedoncite-180Апостол Павле се наоѓал во многу тешка положба на неговото престојување во Рим.Така, откако разбрале за тешката положба, во којашто се наоѓал апостолот Павле во Рим, филипјаните веднаш го испратиле градскиот првенец и прв филиписки епископ Епафродит, за да му биде поткрепа во тешките за него денови, при што по него испратиле и соодветна материјална помош за апостолот.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Култура и туризам Wed, 21 Mar 2018 02:04:34 +0000
Во Мелбурн се одбележа Мумба фестивалот http://mn.mk/kultura/14313-Vo-Melburn-se-odbeleza-Mumba-festivalot http://mn.mk/kultura/14313-Vo-Melburn-se-odbeleza-Mumba-festivalot mumba1-180Денот на работникот, 12 март во Мелбурн се одбележа со низа активности на неколкудневниот фестивал наречен  Мумба. Посебна атракција беше парадата на која се слеа  вистинско шаренило од 2000 учесници меѓу кои и етнички групи (Кина, Шпанија, Тајленд, Кариби, Јапонија, Украина. Парадата официјално ја отворија претставници на племето Wurundjeri со церемонијата Добредојде. Започнаа со палење на оган кој според нив имал значење да изгори се лошо и обнови земјата. Потоа следуваше традиционален танц “Слушнете не’.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Култура и туризам Wed, 14 Mar 2018 02:50:39 +0000
НАМПРЕС ја издаде книгата – Злосторство што не се заборава http://mn.mk/kultura/14311-NAMPRES-ja-izdade-knigata-–-Zlostorstvo-sto-ne-se-zaborava http://mn.mk/kultura/14311-NAMPRES-ja-izdade-knigata-–-Zlostorstvo-sto-ne-se-zaborava holokaustot-na-makedonskite-evrei-martin-trenevski-180По повод 75 годишнина од депортацијата на Евреите од Македонија, издавачката куќа НАМПРЕС ја издаде книгата „Холокаустот на македонските евреи – Злосторство што не се заборава“ од дипломатот, новинар и публицист Мартин ТРЕНЕВСКИ.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Култура и туризам Wed, 14 Mar 2018 02:44:21 +0000
Првата христијанска општина во Европа (2) http://mn.mk/kultura/14305-Prvata-hristijanska-opstina-vo-Evropa-2 http://mn.mk/kultura/14305-Prvata-hristijanska-opstina-vo-Evropa-2 Etnografska karta-180Co полно право може да се прифати дека надвор од градот, Филипи, крај реката Македонците, оделе да ги вршат своите молитвени ритуали Македонците, затоа што и Страбон пишува дека тие ја обожавале водата и воопшто изворите и реките. По секоја веројатност, откако ја прифатиле грчката паганска религија, Македонците не ги заборавиле ниту своите традиционални верувања и обичаи. Имено со такви верувања и обичаи на етничките Македонци се сретнал апостолот Павле за време на својата прва посета на градот Филипи.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Култура и туризам Wed, 14 Mar 2018 02:04:34 +0000
Македонските седум чуда http://mn.mk/kultura/14304-Makedonskite-sedum-cuda http://mn.mk/kultura/14304-Makedonskite-sedum-cuda adam-od-makedonijaАдам од Македонија е мала керамичка фигура на машко торзо во седечка положба, откриена во 2000 година со археолошкото ископување на локалитетот Говрлево (крај Скопје). Фигурината е датирана помеѓу 4-от и 3-от милениум п.н.е и претставува еден од десетте уникатни археолошки наоди во светот. Веднаш, по самото пронаоѓање, го доби епитетот - милениумско откритие. Адам има необична уметничка обработка. Тоа е еден нецелосно сочуван обид за претстава на маж фатен во момент на физичка или духовна активност. Ова машко тело, поставено во седната позиција, има нагласена анатомија, длабоко вовлечен стомак, истакнат папок, добро дефинирани мускули, видлив ‘рбет, па дури и скршен фалус.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Култура и туризам Wed, 14 Mar 2018 02:02:18 +0000
Првата христијанска општина во Европа http://mn.mk/kultura/14284-Prvata-hristijanska-opstina-vo-Evropa http://mn.mk/kultura/14284-Prvata-hristijanska-opstina-vo-Evropa sv-pavleОсвен во Светото Писмо на Стариот Завет интересни податоци за Македонија и за Македонците наоѓаме и во Светото Писмо на Новиот Завет. Притоа, овие податоци, во најголемиот број случаи, се поврзани со животот и дејноста на светиот апостол Павле - овој апостол на апостолите, кој од прогонувач на христијаните станал ревносен проповедник на новото учење. По своето обраќање во христијанството апостолот Павле извршил повеќе благовеснички патувања, на коишто тој го проповедал новото учење, организирал нови христијански општини, а старите ги утврдувал во новата вера. Своето прво патување надвор од Азија, како што веќе имавме случај да кажеме, светиот апостол Павле го направил во Македонија. Тоа започнало во 51 год. и завршило во 54 год., при што во текот на тие години апостолот Павле посетил и некои грчки градови, каде што, исто така, биле основани христијански црковни општини.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Култура и туризам Wed, 07 Mar 2018 02:24:22 +0000
Похвално слово на бестелесните Михаил и Гаврил сочинето од Климент епископ http://mn.mk/kultura/14283-Pohvalno-slovo-na-bestelesnite-Mihail-i-Gavril-socineto-od-Kliment-episkop http://mn.mk/kultura/14283-Pohvalno-slovo-na-bestelesnite-Mihail-i-Gavril-socineto-od-Kliment-episkop mihail-i-gavril-180Празникољупци, настапи пресветлото тржество на бестелесните сили што го надминува сиот ум и разум и што го огрева светот со пресветли знаци. Тоа не е телесна природа, туку природа несетивна и та сјае со зраците на разумот од самото божество. И околу божјиот престол стојат трепетно и со крилјата трепетно ги сокриваат своите лица и со неспирен глас трисвети песни му испраќаат на Бога велејќи: Свет, Свет, Свет Господ Саваот, се исполни сета земја со негова слава!

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Култура и туризам Wed, 07 Mar 2018 02:21:07 +0000
Македонија е главниот извор на апокрифите http://mn.mk/kultura/14282-Makedonija-e-glavniot-izvor-na-apokrifite http://mn.mk/kultura/14282-Makedonija-e-glavniot-izvor-na-apokrifite apokrifi-180Во желбата да се задоволи набожното љубопитство на верниците кое не можеле да ги задоволат канонските списи со скржавите извештаи за личностите од Стариот и Новиот завет главно настанувале таканаречените Апокрифи. Апокрифите по содржина и наслов се сродни со канонските библиски книги, но таков авторитет црквата никогаш не им признала и не ги вовела во канонот.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Култура и туризам Wed, 07 Mar 2018 02:16:42 +0000