Култура и туризам
Среда, 12 Декември 2012 04:02    PDF Печати Е-пошта
Шарпланинец

Sarplaninci_2Шарпланинецот е овчарска раса на кучe. Именуван е по планината Шара. Телото му е тешко помеѓу 50 и 100 kg. Височината му е околу 75 cm, а градниот обем 120 cm. Се карактеризира со добродушност, лојалност кон својот сопственик, дисциплинираност, брзина и адаптивност. Покажува голема приврзаност и трпение кон децата.

Според историските податоци се смета дека претците на шарпланинецот потекнуваат од Тибет, на падините на Хималаите. Од оваа географска територија, кучињата тргнале во бескрајно патување, следејќи ги своите господари. Шарпланинецот стигнал на Балканот со војската на Александар Македонски каде и се задржал. Името го добил по планината каде и највеќе е одгледуван.

Шарпланинецот се прилагодил кон суровите услови на македонските планини, во кои живее со векови: Шар Планина, Кораб, Стогово, Бистра и Маврово.

Во 1939 година шарпланинецот е запишан под реден број 41 вo списокот на меѓународната кинолошка федерација (FCI), која ги регистрира сите раси на кучиња.

Sarplaninci_1

Општи црти

 • Силно, добро градено куче, со височина над средната. Покриено е со долго, густо и изразито грубо крзно. По карактер е спокојно и добродушно, но е многу силно. Верно е на господарот и е бескомпромисно.
 • Средната височина до грбот е 82 см кај мажјаците и 68 см кај женките. Средното тело на возрасен мажјак е 55 и 100 кг, а кај женките — помеѓу 45 и 92 кг.
 • Телото му е малку подолго од височината до грбот (кај мажјаците: 8-10%, а кај женките: 10-12% подолго од височината до грбот).
 • Главата е пропорционална спремa размерот на телото и е долга приближно 25 см (или 40% од височината до грбот). Черепот е малку подолг од муцката, која е 58% од целата должина на главата (однос череп-муцка 58%:42%). Женските имат малку подолка муцка (однос череп-муцка 57%:43%).
 • Предната страна на главата (черепот) е широка, со испакната централна линија. Погледната озгора, малку е испакната и заоблена.
 • Областа помеѓу муцката и черепот (близу до очите) не е испакната.
 • Муцката е пократка од черепот, која во основата е поширока и постепено се губи кон врвот (носот). Ноздрите се правилни и широки. Профилот на долната челуст започнува со долга, права линија.
 • Носот е широк, со црн пигмент.
 • Усните се умерено полни, од која горната се издига над долната.
 • Забите се 42 на број.
 • Очи бадемови, темно или светлокафеави. Веѓите, како и носот, се обоени со црн пигмент.
 • Профилот на вратот е рамен или малку испакнат во горната страна и е малку над линијата на грбот. Вратот е средно долг, но поради густото крзно, кое го покрива, изгледа пократок и поширок. Поврзувачките точки меѓу телото и главата не се гледаат. Кожата не е обесена, а крзното е густо, долго и руновито, кое на вратот прави гриво.
 • Општ опис: профилот на горната страна на телото е прав или лесно издигнат. Телото е малку подолго од височината на грбот.
 • `Рбетниот столб е малку испакнат и широк, а врската со вратот е незабележителна.
 • Грбот е рамен и широк, не многу долг. Страната на слабините е коса, широка и мускулеста.
 • Градите се широки и мускулести, имаат средна должина, а долната страна им стига до нивото на колената. Градниот обем е најмалку 20% подолга од височината до грбот.
 • Стомакот е стегнат и мускулест, во профил се издига назад.
 • Опашката му е долга и достигнува до шепите. Во основата опашката е доста дебела, која постепенно се стеснува кон врвот. Покриена е со густо крзно, кое од долната страна е подолго. Опашката, кога е дигната, има форма на лак. Повеќето кучиња си ја завиваат опашката нагоре.
 • Височината на долната страна на предните нозе до коленото е 55% од височината до грбот. Плешките се долги и широки, сврзани со градниот кош, лесно наклонети спрема хоризонталната коска под агол од 65°. Горната страна на предните нозе е мускулеста и е под поостар агол од плешките: 55° спрема хоризонталната коска. Аголот на коленото (меѓу горната страна на ногата и шепара) е околу 145°.
 • Шепите се силни и широки, озгора лесно подвиткани, оздола испакнати, а ноктите се здрави со црн пигмент.
 • Горната страна на задните нозе е мускулеста, со силно заоблена мускулна структура. Пределот на коленото е поотворен отколку кај предните нозе: приближно 125°. Коленото е здраво и широко. Долната страна на задните нозе е цела со силна мускулатура.
 • Скакателната става е широка и отворена под агол од околу 130°. Горниот дел на задните шепи е малку повеќе накосен одколку кај предните шепи.
 • Кожата е средно дебела, кукулеста и истегната по телото. Сите видливи делови на кожата и лигавица се обоени со темен или црн пигмент.
 • Шарпланинецот е еднобоен, со различни нијанси од бело до темно сиво, наместа и црно. Доминантната боја е поинтензивна во горната страна на главата, вратот и грбот. Од долната страна на телото бојата постепено избледнува до посветли нијанси — бледо сиво или жолтеникаво во долните страни на нозете.
 • Мажјаците тежат околу 55–100 kg, а женките 45–92 kg.
 
Среда, 12 Декември 2012 04:01    PDF Печати Е-пошта
Стари записи

stari-zapisiВо 1712 година го пишував овој минеј јас, бедниот и најмал меѓу калуѓерите Захари јеромонах, за манастирот Трескавец, со храм посветен на чесното Успение на Пресветата Богородица.

Повеќе...
 
Среда, 12 Декември 2012 04:00    PDF Печати Е-пошта
Македонски народни благослови

blagosloviАирлија.

Аирлија пазар.

Аерлија работа ( и – Ерлија работа)

Аир и бериќет да имаш синко.

Повеќе...
 
Среда, 05 Декември 2012 04:04    PDF Печати Е-пошта
Народна астрономија, метереологија и сеизмологија

primitive-astronomyПретставата за вселената односно распоредот на сонцето, месечината, ѕвездите и другите вселенски тела спрема земјата биле во склад со христијанското учење. Промените на небесниот свод како на пример помрачувањето на сонцето и месечината, паѓањето на ѕвездите односно метеорите месечевите мени и слично, ги сметале за Божја работа и ги поврзувале со разни верувања. Исто така и промените во атмосферата, односно некои метереолошки појави ги поврзувале со расположението на Господ и светците околу него, па за да ја добијат нивната наклоност приредувале разни обреди со магиски елементи, како на пример обредот пеперуга (додоле) кој се изведувал при појава на суша.

Повеќе...
 
Среда, 05 Декември 2012 04:03    PDF Печати Е-пошта
Марков Град

markov-grad-240План на локалитетот Марков Град - укрепен манастир и збег, доцен XIV век

Повеќе...
 
Среда, 05 Декември 2012 04:02    PDF Печати Е-пошта
Македонски лечебник од 19 век

narodna-medicina-240Заразни и кожни болести

М а ј а с и л

От мајасил женски, од прасково лисје и калфр и за аспра кана да купи со вода во малку мет да измешаш, да пие и да стулчиш сосе да избркаш со заи(ин) да маже и шише на раната.

Повеќе...
 
Среда, 05 Декември 2012 04:01    PDF Печати Е-пошта
Лековити извори-Првата Свети Јован Крстител, втората Кузман и Дамјан, третата е Св. Петар и Павле

lekovita-vodaПод црквата имаме три лековити води. Трите води јас ги затеков овде. Првата се вика Свети Јован Крстител, втората Кузман и Дамјан, третата е Св. Петар и Павле. Вообичаено кога работам со луѓето ги користам водите. Им препорачувам од сите три води да пијат и да се мијат. Водата помага за главоболки, кожна болест, несоница и слично. А миењето на лицето и челото треба да се врши во цвеќе.

Во селото Режановце водите се откриени од Софија од Куманово. Селаните и луѓето од градот ми кажувале за неа, јас ја немам затекнато. Таа ги открила водите и ја претскажала изградбата на 6 цркви. Тука во црквата има нејзина слика. Таа на луѓето им кажувала дека еден ден во црквата во Режановце ќе дојде човек од источната страна и ќе седи во црквата.

Оваа црква била тука за време на Римјаните со само една ѕидинка. Нејзе и` се прикажало и неколку пати имала визија и го нашла темелот. Кога дојдов во 1969-тата нејзиното побожно друштво ми кажа што рекла за мене. Пишува тука за сите цркви чија изградба ја претскажала: кај Кумановска Бања - црквата Света Мина, кај кумановски гробишта - црквата Свети Ѓорѓија, во Кучевиште – Скопска Црна Гора - црквата Света Петка, во Романоивце – црква Свети Јован.

Софија помогнала во изградбата на споменатите цркви и јас сум бил во сите.  Овие кладенци се од нејзино време и ме радува што самите луѓе веруваат во нивната лековитост, ја споменуваат Софија и ја почитуваат црквата и изворите. Претпоставувам дека умрела во 1960 година, 10 години пред јас да дојдам тука. Кога дојдов јас овде во 1969 година, кумановчаните, особено убаво ме прифатија Џимрева Стрефана, Трајанка на Ќурчија Стефан, Љуба Патлиџанка, Кева Чавка, баба Ката и други побожни жени. Софија била како водителка, имала 120 следбеници во друштвото со кои често се одело по манастирите и црквите и надвор од Куманово.

Сум слушал дека и` верувале, и власта исто така, кога таа ќе кажела дека градот ќе биде нападнат и сирените свиреле, жените со мали деца и со храна бегале од градот во селата. Имала големо видение, луѓето велат дека Св. Петка зборувала преку неа и затоа ја викале „Светапеткарка Софија“.

По кажувањето на луѓето кога била во Кучевиште со педесеттина луѓе од нејзиното побожно друштво и` се кажало дека на некое место има темел и тука треба да се изгради црква. Селаните не и` верувале, рекле доколку нема темел ќе и го одземат животот. Друштвото нејзино и верувало и не се плашеле за зборовите на Софија. Таа кажала колку треба да се копа и темелот во кој била иконата го нашле. Го нашле темелот и навистина селаните таму подигнале црква во чест на Света Петка.

Овде има три лековити води, кои ги извадила. Кога имала видение таа копала со што и падне, па дури и со раце. Еден несовесен селанец во некоја ситуација ја разбил црквата овде, и додека отишол на нива устата му се искривила. На неа и се кажало дека црквата во Режановце е ограбена, од Куманово дошла трчајќи преку бавчите. Селаните и не знаеле дека се случило такво нешто, но кога провериле навистина било така. Дури им кажала и кој човек ја ограбил црквата, па дури и му помогнала. Крадецот се покајал и потоа му се исправила устата.

За лековитите води

Лековитите води имаат свое значење. Скоро во половина Македонија ги знам сите води и цркви, која вода за што служи и слично....

Други води имаме во Бедиње, до реката има Свети Никола и таа вода е за нозе кого го болат. Има извор во Кумановско Зубовце кој се нарекува од народот Самовилска вода. Таа е многу корисна и лековита, таму со штаки одат, без штаки се враќаат и ја посетуваат многу луѓе. Таму им се кажува да одат обично на парализирани, луѓе кои имаат флеки на рацете и на нозете, она што за медицината е изгубен случај. Таму се палат свеќи, се остава дар, дел од гардероба и слично. Секој кој оди таму оди гладен и на гладно пие и се мие. На некој кој е парализиран може друг да му донесе од таа вода да се напие и да се измие, но водата не треба да преноќува. Другите води можат да се пијат и по неколку дена. Во манастирот Свети Јаќим во црквата Богородица има вода и таму пишува “исцелителна вода“. Таа вода исклучиво е за очи, на една емисија беше снимен прота Добре и тој кажуваше дека многу слепи луѓе од таа вода прогледале.

Познат е и кладенец со вода во село Опила, Кривопаланечко, таа е за кожна болест. Имаме вода Црн Камен во Велес. Таа вода над 50 метри тече од карпа што е доста интересно. Обично луѓето кои немаат деца, а и јас сум одел таму со мои пријатели. Карактеристично е што таму се палат свеќи пред водата три пати во место се кружи и кој е грешен водата не го натопува.

Има света вода и во село Туралево, Кратовско за главоболка и на празник треба да се измие со неа и да се напие. Секоја вода си има свое значење и кога е осветена од свештеник таа е осветена.

Потребно е луѓето да ги посетуваат овие лековити води, бидејќи Господ Бог ни ги подарил на нас луѓето за исцеление. Ако човекот оди со верба во Бога и во црквата, Господ му помага.

Од книгата „Мојот пат“ од Златко Давитковски, Куманово 2004 година.

 
Среда, 28 Ноември 2012 04:04    PDF Печати Е-пошта
Пештерната црква Св. Богородица, с. Туминец - Р. Албанија

pesterska-crkva-selo-tuminec-240Педесеттина минути, источно од с. Туминец, во пазувите на карпестиот предел Орлов Рид, само на десеттина метри од Македонската граница, се наоѓа овој пештерен храм.

Повеќе...
 
Среда, 28 Ноември 2012 04:03    PDF Печати Е-пошта
Обичаи во врска со стапувањето во брак во Зрново (Драмско) Егејска Македонија

selo-Zrnovo-240Македонците од Зрново во брак стапувале релативно рано, женските на 16-18 годишна возраст, а машките на 17-20 години. При стапувањето во брак до израз доаѓал принципот на ендогамија на ниво на населбата, додека земањето и давањето во друго место било ретко.

Повеќе...
 
Среда, 28 Ноември 2012 04:02    PDF Печати Е-пошта
Навите по леунките

cepenkov-240За навите по леунките не бев се сетил да и` пишам, при се` што беа во мојата куќа, у мојата жена и снаа.

Повеќе...
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

На прво место

News image

Закани и притисоци кон јавната администрација и приватниот сектор пред референдумот

Владев: Закани и притисоци кон јавната администрација и приватниот сектор во Свети Николе пред реф...

Историја

News image

Едмонд Бушие де Бел напишал книга под наслов: „La Macedoine et Les Macedoniens", (Раriѕ 1922, 80, IV. 303)

Едмонд Бушие де Бел, роден на 23 август 1878 година во Везиње, Франција. Завршил класична гимназија ...

Иселеници

News image

Ѓорѓија Џорџ Атанасоски - најголемиот инвеститор од македонското иселеништво (11)

По осамостојувањето на Република Македонија, господинот Ат...

Култура и туризам

News image

Македонски литературен кружок во Софија

Македонскиот литературен кружок беше формиран во август 1936 година, при редакцијата на весникот „Ма...

Фељтон

News image

Александар Македонски (50)

И овој пат ќе нагласиме дека во изминатите, а и во наредните продолженија ќе се обид...

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.