Среда, 25 Септември 2019    Печати
ПРОШТАЛНА

nikola vapcarov

Една голема, но трагична љубов: Никола и Бојка Вапцарови. 

Песната која  и ја посветил на жена му пред да биде стрелан.

ПРОШТАЛНА

Понекогаш ќе ти доаѓам на сон,

како нечекан и несакан гостин.

Не ме оставај ти надвор,

на патон, 

вратата не ја лости.

Ќе влезам тивко,

кротко ќе седнам, 

ќе вперам поглед во мракот да те видам.

Кога ќе се нагледам,

ќе те бакнам и ќе си отидам.