Среда, 13 Ноември 2019    Печати
Родино

vmro 5Томе Вељановски

Родино 

Родино моја, ти земјо мила
најмила земјо на овој свет
во тебе растам развивам крилја
ко крилест орел во вишен лет

На школо учам букви да пишам
името твое да го напишам
азбука родо ти ни подари
половина Европа ти благодари

Апостол Павле за xристовите дела
посетил твои градови и села
во Филип градот Лидија смела
ја покрстил прва во Христовата вера

Си газена родо од разни сили
оставиле тие потомства гнили
се борат сега името твое да го снема
Европа цела пред нив е глува и нема


Името твое вечно ќе стое
додека сонцето сите не грее

Илинден денот свечено се слави
името твое тој го брани