Четврток, 24 Јуни 2021    Печати
Коњички марш на Коњаницата од Цапари–Битола до Крушево

igorski

Оваа година коњичкиот марш го посветуваме на уставобранителите кои невини лежат во Македонските зандани.

Агенда на движење на Коњаницата од Цапари–Битола до Крушево 2021 година

26.07.2021 Понеделник:

07:00 часот – Служба со заклетва во црквата во село Цапари,

08:30 часот – Коњаницата од Цапари тргнува кон Битола, движејки се по стариот пат, покрај селото Братиндол,

13:00 часот – Пристигнување во Битола, патеката по влегувањето во Битола: по Булевар 1-ви Мај, покрај Саат кулата и црквата Св. Димитрија, продолжувајки до Библиотеката и Хотел Епинал и завршува кај долната гимназија.

15:00 часот -  Коњаницата тргнува за Бигорски Манастир, каде се среќава со Коњаницата „СВ ЈОВАН БИГОРСКИ ПАТОТ НА ЦРЕШОВОТО ТОПЧЕ“.

27.07.2021 вторник:

10.00 часот Бигорски Манастир: Литургија ,Благослов и Заклетва.

11.00 часот Коњаницата по благословот во Бигорскиот манастир тргнува на пат за Јанче.

12,00 часот Пристигнување во с. Јанче, коњаницата од с.Јанче патува кон с.Галичник.

13.30 часот пристигнување во с.Галичник.

15.30 часот Коњаницата од селска ливада во Галичник тргнува за бачило Салтаница.

20.00 часот Пристигнување на коњаницата во бачило Салтаница.

28.07.2021 Среда:

07.00 ч. Тргнување на коњаницата од бачило Салтаница и патува покрај бачилото Сулумуница.

11.00 часот пристигање на бачило Раштанец, по мала пауза коњаницата тргнува кон Кнежињо.

16.00 часот Пристигнување во Манастирот - Кнежино.

29.07.2021 Четврток:

08.00 часот Тргнување од Манастирот во Кнежињо кон Крушино.

10.00 часот Пристигнување во Крушино.

11.00 часот Коњаницата влегува во Кичево на раскрсница кај борова шума -Коњаницата се упатува кон црквата во Кичево..Коњаницата после благословот од црквата се упатува кон с. Врањешница.

12.00 часот Коњаницата се упатува спрема општа болница во Кичево и излага на магистрален пат за с. Србјани. Коњаницата се упатува по селскиот пат Староец.

14.30 часот коњаницата влегува во с. Врањешница во црква СВ Илија.

30.07.2021 Петок:

11.00 часот Коњаницата тргнува за пат за Цер.- По патот за сел Цер коњаницата поминува низ Турла и с.Црцко.

15.00 часот пристигнување во с Цер.

31.07.2021 Сабота:

9.00 часот Коњаницата од с.Цер по патот за Крушево поминува низ с. Пуста Река покрај С, Долно Дивјанци и покрај Арилево

14,30 часот пристигнуване на езерото во Крушево -кампот на коњаницата Бигорски Манастир патот на црешовото топче.

Коњаницата СВ ЈОВАН БИГОРСКИ ПАТОТ НА ЦРЕШОВОТО ТОПЧЕ по дванаесети  пат ќе учествува на прославата 10 дена КРУШЕВСКА РЕПУБЛИКА.

Kоњаницата БИГОРСКИ МАНАСТИР- ПАТОТ НА ЦРЕШОВОТО ТОПЧЕ тргнува за Крушево да им се поклони на: Гоце, Даме, Карев, Питу, Сандански, Александров, Камхи, Гемиџиите, Ченто, Брашнаров, и на илјадниците борци во револуционерното дело кое е симбол на македонскиот непокор.

Исто така коњаницата БИГОРСКИ МАНАСТИР- ПАТОТ НА ЦРЕШОВОТО ТОПЧЕ, се поклонува и на бранителите од 2001, се поклонува и на загинатите Македонски бранители во Куманово, полицајци на полициската единица за специјални задачи „Тигар“ кои ги дадоа своите животи за Македонија.

Оваа година коњичкиот марш го посветуваме на уставобранителите кои невини лежат во Македонските зандани.1627406

Нека им е лесен патот низ македонските планини до Крушево- Мечкин Камен!

Амин!