На прво место Македонска нација“ не е орган на политичка партија, друштво, или организација, туку е широка национална трибуна, во која може да соработува секој оној Македонец и Македонка, кој сака да работи за доброто и среќата на својата нација. На македонската национална кауза може да и служи секој чесен Македонец без разлика на неговите филозофски погледи, идеолошки убедувања или партиска припадност. http://mn.mk/aktuelno Sun, 19 Jan 2020 22:30:19 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management mk-mk Стампедо пред паѓање од власт http://mn.mk/aktuelno/17788-Stampedo-pred-paganje-od-vlast http://mn.mk/aktuelno/17788-Stampedo-pred-paganje-od-vlast 105 1

Стампедо пред паѓање од власт

]]>
mane@mn.mk (Мане Јаковлески) Актуелно Sun, 19 Jan 2020 16:18:19 +0000
Мицкоски: Со вековната традиција, на овој ден ја потврдуваме нашата верба во Бога и посветеноста на традиционалните вредности http://mn.mk/aktuelno/17783-Mickoski-So-vekovnata-tradicija-na-ovoj-den-ja-potvrduvame-nasata-verba-vo-Boga-i-posvetenosta-na-tradicionalnite-vrednosti http://mn.mk/aktuelno/17783-Mickoski-So-vekovnata-tradicija-na-ovoj-den-ja-potvrduvame-nasata-verba-vo-Boga-i-posvetenosta-na-tradicionalnite-vrednosti Мицкоски: Со вековната традиција, на овој ден ја потврдуваме нашата верба во Бога и посветеноста на традиционалните вредности ]]> maknacija@mn.mk (Administrator) Актуелно Sun, 19 Jan 2020 13:54:20 +0000 ВОДИЦИ ДЕН КОГА ВОДИТЕ СТАНУВААТ ЛЕКОВИТИ http://mn.mk/aktuelno/17782-VODICI-DEN-KOGA-VODITE-STANUVAAT-LEKOVITI http://mn.mk/aktuelno/17782-VODICI-DEN-KOGA-VODITE-STANUVAAT-LEKOVITI 10132ДЕН КОГА ВОДИТЕ СТАНУВААТ ЛЕКОВИТИ

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Актуелно Sun, 19 Jan 2020 06:59:32 +0000
Водици или Богојавление http://mn.mk/aktuelno/12798-Vodici-ili-Bogojavlenie http://mn.mk/aktuelno/12798-Vodici-ili-Bogojavlenie Bogojavlenie-1

Именден празнуваат: Богдан, (значи даден од Бога) Богдана, Бојан, Богомил (значи мил на Бога) , Јордан, Данчо, Јорданка, Данка, Даница, Јован, Јованка...)

Водици или Богојавление е денот на кој Св. Јован Крстител го крстил Исус Христос во реката Јордан. Се прославува на 19-ти јануари.

Со тоа му се дава значење на крштевањето како една од повеќето свети тајни на христијанството. Крштевањето значи и духовно раѓање, односно почеток на човековото живеење во верата. Затоа кумот се смета за духовен родител на крстениот и најблизок роднина. Со овој празник завршуваат не само дванаесетте т.н. Некрстени денови туку и циклусот зимски празнувања во кој спаѓаат уште и свеченостите поврзани со Бадник, Божик, Нова Година (Василица) и сл.

Еден ден пред празникот на 18-ти е Водокрштение, некои го викаат Водокрст или Водопост. Водокрст доаѓа од крштевањето односно осветувањето на водата, а Водопост поради тоа што се работи за строг пост. Рано наутро на знакот од камбаната сите кумови одат во црква. Секој со себе носи котле со вода и во него крстот што и припаѓа на таа компанија. Откако попот ќе ги провери сите крстови дали се правилно врзани со босилекот, (треба да има толку гранчиња колку што има куќи компанијата) ги пее сите крстови заедно, и со тоа ја осветува (крштева) водата. Со овој чин, оваа вода добива профилактичка моќ, со неа во текот на денот се прска низ куќата, шталата, и другите простории и има цел да ги избрка сите лошотии. Прскајќи од оваа вода кумот благословувал: Кај што помина чесен крст, да е чесно бериќетно, кај што капнало капка вода, сребро и злато да капит, да се родит бериќетот.

Водици се празнува два дена. Првиот ден 19-ти јануари, освен Богојавление и Водици уште се вика и Војордање и Машки Водици, а вториот ден 20-ти јануари, Собир на Свети Јован Крстител уште се вика и Женски Водици.

Денес традиционално, во Македонија во речиси сите населени места, свештениците го фрлаат ритуалниот крст во некоја поголема вода - река, езеро или базен, а луѓето скокаат во водата и се обидуваат да го фатат крстот. Се смета дека на тој ден сите води се крстени и исто така оној што ќе го најде крстот ќе биде среќен во следната година.

Овој ритуал го симболизира влегуањето на Христос во реката Јордан.

Карактеристично за празникот Водици е што тој се празнува во поголеми или помали групи што се викаат кумпании, кумства или братства. Некаде тие групи се формираат по маала, а некаде по фамилии. Сите членови од компанијата се сметаат за роднини и меѓусебно се обраќаат со „светијоване“, „побратиме“ и сл.

Секоја компанија има свој кум кого уште го викаат и Свети Јован. Тој го чува крстот една година, од едни до други Водици, што значи за тоа време го има кумството. Менувањето на кумството се врши по строго востановен ред, најчесто по старост.

Крстот во вода го фрла попот откако ќе отпее молитва:

Во Јорданије к’ршчајушчесја тебе господи,

троическо и јавилсја поклонение,

родителе во глас свидетелствуваше тебе,

возљубљена готја сина именуја,

и дух видје голубиње,

известуваше словеселје утврждение,

јављај се Христе боже,

и мир просвештеју слава тебе.

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Актуелно Sun, 19 Jan 2020 06:00:00 +0000
Јанушев: ВМРО-ДПМНЕ од понеделник тргнува на терен http://mn.mk/aktuelno/17781-Janusev-VMRO-DPMNE-od-ponedelnik-trgnuva-na-teren http://mn.mk/aktuelno/17781-Janusev-VMRO-DPMNE-od-ponedelnik-trgnuva-na-teren

Игор Јанушев, генерален секретар на ВМРО-ДПМНЕ.
Игор Јанушев, генерален секретар на ВМРО-ДПМНЕ.
 
]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Актуелно Sat, 18 Jan 2020 13:26:22 +0000
Eпидемија на непотизам владее во Македонија http://mn.mk/aktuelno/17780-Epidemija-na-nepotizam-vladee-vo-Makedonija http://mn.mk/aktuelno/17780-Epidemija-na-nepotizam-vladee-vo-Makedonija alt

Нема функционер на СДСМ кој што не си ја вработил целата фамилија по државната и јавна администрација

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Актуелно Sat, 18 Jan 2020 09:01:13 +0000
Мицкоски: СДСМ ќе изгуби трајно на избори http://mn.mk/aktuelno/17778-Mickoski-SDSM-ke-izgubi-trajno-na-izbori http://mn.mk/aktuelno/17778-Mickoski-SDSM-ke-izgubi-trajno-na-izbori alt

Мицкоски: СДСМ ќе изгуби трајно на избори, а ВМРО-ДПМНЕ ќе наследи намалени пензии, дупка во буџетот, лажни капитални инвестиции
]]>
mane@mn.mk (Мане Јаковлески) Актуелно Fri, 17 Jan 2020 11:43:11 +0000
МВР преку Интерпол треба да распише меѓународна потрага по Јани Макрадули http://mn.mk/aktuelno/17777-MVR-preku-Interpol-treba-da-raspise-megunarodna-potraga-po-Jani-Makraduli http://mn.mk/aktuelno/17777-MVR-preku-Interpol-treba-da-raspise-megunarodna-potraga-po-Jani-Makraduli

За СДСМ поприоритетно е да се набават покер апарати отколку тие 6,5 милиони евра да се вложат за намалување на загадувањето на воздухот

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Актуелно Thu, 16 Jan 2020 16:49:53 +0000
Да се спремиме и да ги испратиме на долг пат, како некогаш што испраќаа во војска: Ој машино пусти дима јаче, пусти дима јачеееее… http://mn.mk/aktuelno/17776-Da-se-spremime-i-da-gi-ispratime-na-dolg-pat-kako-nekogas-sto-isprakaa-vo-vojska-Oj-masino-pusti-dima-jace-pusti-dima-jaceeeee… http://mn.mk/aktuelno/17776-Da-se-spremime-i-da-gi-ispratime-na-dolg-pat-kako-nekogas-sto-isprakaa-vo-vojska-Oj-masino-pusti-dima-jace-pusti-dima-jaceeeee… l

Кој мисли дека Фамилијата на З.З. ќе пропушти да земе барем 50 од 188 милиони измислена доплата за уште по измислена грешка во проектот, мора да е наивен или е–Швеѓанец.

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Актуелно Thu, 16 Jan 2020 10:12:23 +0000
Ќе има ли блех музика за 2-та километри асфалт на автопатот Скопје – Блаце? http://mn.mk/aktuelno/17775-Ke-ima-li-bleh-muzika-za-2-ta-kilometri-asfalt-na-avtopatot-Skopje-–-Blace http://mn.mk/aktuelno/17775-Ke-ima-li-bleh-muzika-za-2-ta-kilometri-asfalt-na-avtopatot-Skopje-–-Blace

„Фамфари за два километри пат“ , „Не ни ја навредувајте интелегенцијата, два километри пат треба мижечки да ги завршите и да молчите…„ ова се само дел од коментарите на Твитер заедницата откако некои од интернет порталите објавија дека денеска во Владата, ќе се потпишел договор за изградба на првите два километри на автопатот Скопје – Блаце.

]]> maknacija@mn.mk (Administrator) Актуелно Thu, 16 Jan 2020 09:42:43 +0000