Досиеа и Архив Македонска нација“ не е орган на политичка партија, друштво, или организација, туку е широка национална трибуна, во која може да соработува секој оној Македонец и Македонка, кој сака да работи за доброто и среќата на својата нација. На македонската национална кауза може да и служи секој чесен Македонец без разлика на неговите филозофски погледи, идеолошки убедувања или партиска припадност. http://mn.mk/dosiea Sat, 19 Sep 2020 22:50:13 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management mk-mk ДООМ - 1976 година http://mn.mk/dosiea/2104-DOOM---1976-godina http://mn.mk/dosiea/2104-DOOM---1976-godina Драги сонародници,
Ви благодарам од името на Централниот Комитет на Движењето за ослободување и обединување на Македонија за поканата којашто ни ја испративте да земам учество на конгресот кој сметате да го одржите во есен 1977 година.

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Досиеа Tue, 15 Sep 2020 23:00:00 +0000
Таен документ на Рајхот http://mn.mk/dosiea/6288-Taen-dokument-na-Rajhot http://mn.mk/dosiea/6288-Taen-dokument-na-Rajhot Таен документ на Рајхот - Телеграма Бр. 5 од 07.09.1944- Скопје Бр. С2 ов 06.03.1944

7. септември 1944

ТЕЛЕГРАМА

Скопје бр. С 2 ов 06.03. 44

Комитетот, преку Ванчо Михалов (Wantscho Michallov) под темелно испитување  на околностите, категорично го одби прогласувањето на независноста на Македонија.

Како особена причина Михајлов ги наведува следните точки:

  1. Недостасуваат следбеници/приврзаници, кои ќе бидат подготвени да ја застапуваат независноста и да ја спроведат.
  2. Несопирливо прогресивно деморализирање на севкупното неселение.

Средбите  и разговорите со другите луѓе по ова прашање ја дава истата слика:

Никој не е подготвен да преземе одговорност, потребата за спас на својот живот ги стави во сенка сите други фактори и согледувања.

Голем дел од членовите на Комитетот, како и блиските соработници на Михалов (Michallov) во блиска иднина имаат намера да ја напуштат земјата.

Компликацијата, која што се случи денеска, а беше објавена преку радио Софија најави оптуштање на командантот на 5. бугарска армија, Кочо Стојанов (Kotscho Stojanoff), кој нема да се врати во Скопје и не се очекува негово делување во процесот на прогласување на независноста.

Дури и самиот Ратник-водачот Кондаршиф во Скопје при армискиот штаб... не гледа можност и сака да ја напушти земјата.

....директорот Петров (Petroff) кој денеска се врати од Софија,  од каде што е и мотивирано неговото одбивање за учество во Декларацијата за независност, катастрофална ситуација со прехрамбени продукти во Македонија, каде што е невозможно остранување на блокадата на сите патишта за снабдување.

Со ваква состојба на работите се чини дека воспоставување на германска воена администрација за обезбедување на македонскиот ...(Raumos?), како и управување со чисти административни комитети, каде што преку македонски професионалци не може да се изврши.

Според претставникот во Скопје, кој ја испрати армиската група Ф за темелното испитување на фактите по ова прашање.

Радио-извештајот не можеше порано да се случи, поради прекинување на моќта на струјата.

Грабен

telegrama5-7-sep-1944-1

telegrama5-7-sep-1944-2

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Досиеа Wed, 09 Sep 2020 06:00:00 +0000
Апел од Берлин - 09.05.1991 Да се повлечат сите војници од ЈНА http://mn.mk/dosiea/18841-Apel-od-Berlin---09051991-Da-se-povlecat-site-vojnici-od-JNA http://mn.mk/dosiea/18841-Apel-od-Berlin---09051991-Da-se-povlecat-site-vojnici-od-JNA Апел од Берлин - 09.05.1991 Да се повлечат сите војници од ЈНА

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Досиеа Tue, 01 Sep 2020 23:00:00 +0000
ПРОГЛАС за формирање на ВМРО-ДПМНЕ-17.06.1990 година! http://mn.mk/dosiea/16740-PROGLAS-za-formiranje-na-VMRO-DPMNE-17061990-godina http://mn.mk/dosiea/16740-PROGLAS-za-formiranje-na-VMRO-DPMNE-17061990-godina vmro 2

ПРОГЛАС за формирање на ВМРО-ДПМНЕ-17.06.1990 година!

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Досиеа Tue, 25 Aug 2020 23:00:00 +0000
Манојил Јаковлески и Дреаган Богдановски на листата Лица со екстремно делување-1992 г. http://mn.mk/dosiea/18797-Manojil-Jakovleski-i-Dreagan-Bogdanovski-na-listata-Lica-so-ekstremno-deluvanje-1992-g http://mn.mk/dosiea/18797-Manojil-Jakovleski-i-Dreagan-Bogdanovski-na-listata-Lica-so-ekstremno-deluvanje-1992-g 1Dragan-Mane

 

04.06.1992 год. ДБК – IV управа
400000 екстремно делување во земјата
Преглед на лица од Република Македонија вклучени во разни паравоени формации (воени штабови, гарди, стражи, заштитни комитети и сл.) (ЕВ. БР. 106)
Оваа листа има приложение со следната шифра 400000  0492 214 614 01

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Досиеа Tue, 18 Aug 2020 23:00:00 +0000
Досие „Сина птица“ http://mn.mk/dosiea/4765-Dosie-Sina-ptica http://mn.mk/dosiea/4765-Dosie-Sina-ptica  

Mane-Dragan-001

Информација за текот и активностите превземени од МВР и АРМ во врска со одржаниот состанок со членовите на т.н. „Македонска национална гарда“ на 16.04.1992 година.

Превземете го досието во PDF формат

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Досиеа Tue, 11 Aug 2020 23:00:00 +0000
ИК на ВМРО-ДПМНЕ го ополномоштува Маноил Јаковлевски за свој претставник во официјалните контакти http://mn.mk/dosiea/13918-IK-na-VMRO-DPMNE-go-opolnomostuva-Manoil-Jakovlevski-za-svoj-pretstavnik-vo-oficijalnite-kontakti http://mn.mk/dosiea/13918-IK-na-VMRO-DPMNE-go-opolnomostuva-Manoil-Jakovlevski-za-svoj-pretstavnik-vo-oficijalnite-kontakti Извршниот Комитет на ВМРО-ДПМНЕ (Република Македонија), има чест да го ополномошти г. Маноил Јаковлевски (роден на 1.02.1951 год. во Гостивар, Република Македонија, кој сега е постојан жител на Берлин, Германија на ул. „Кирферштандам“ 38) за свој претставник во официјалните контакти.

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Досиеа Tue, 04 Aug 2020 23:00:00 +0000
ИМЕТО „БУГАРИ“ КАКО ЕГЗОНИМ И НАВРЕДА http://mn.mk/dosiea/18724-IMETO-BUGARI-KAKO-EGZONIM-I-NAVREDA http://mn.mk/dosiea/18724-IMETO-BUGARI-KAKO-EGZONIM-I-NAVREDA 67516618 3402474709778395 8293110798037811200 o
 
Англичанецот сер Хенри Лејард, сведочи дека во 1842 година името „бугарин“ („вулгар“) се користи за ОМАЛОВАЖУВАЊЕ, СРАМ и ПРЕЗИР кон оние што не се Грци и не го говорат грчкиот јазик. 

]]> maknacija@mn.mk (Administrator) Досиеа Tue, 28 Jul 2020 23:00:00 +0000 МАНИФЕСТ ДО МАКЕДОНСКИОТ НАРОД- Драган Богдановски http://mn.mk/dosiea/12880-MANIFEST-DO-MAKEDONSKIOT-NAROD--Dragan-Bogdanovski http://mn.mk/dosiea/12880-MANIFEST-DO-MAKEDONSKIOT-NAROD--Dragan-Bogdanovski Од историјата на народите знаеме, дека ниту еден народ на овој свет не станал вистински или целосно слободен се додека не си создал своја сопствена независна национална држава.

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Досиеа Tue, 21 Jul 2020 23:00:00 +0000
Припремање напад на амбасадата во источен Берлин http://mn.mk/dosiea/16382-Pripremanje-napad-na-ambasadata-vo-istocen-Berlin http://mn.mk/dosiea/16382-Pripremanje-napad-na-ambasadata-vo-istocen-Berlin Припремање напад на амбасадата во источен Берлин

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Досиеа Tue, 14 Jul 2020 23:00:00 +0000