Иселеници Македонска нација“ не е орган на политичка партија, друштво, или организација, туку е широка национална трибуна, во која може да соработува секој оној Македонец и Македонка, кој сака да работи за доброто и среќата на својата нација. На македонската национална кауза може да и служи секој чесен Македонец без разлика на неговите филозофски погледи, идеолошки убедувања или партиска припадност. http://mn.mk/iselenici-region Sat, 08 May 2021 10:40:30 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management mk-mk СВЕТЛЕ (СТИВ) СТАМЕВСКИ – МАКЕДОНСКИ БИЗНИСМЕН ВО САД (17) http://mn.mk/iselenici-region/19688-SVETLE-STIV-STAMEVSKI-–-MAKEDONSKI-BIZNISMEN-VO-SAD-17 http://mn.mk/iselenici-region/19688-SVETLE-STIV-STAMEVSKI-–-MAKEDONSKI-BIZNISMEN-VO-SAD-17 1stam

ВОЈНАТА ВО 2001 ГОДИНА – ЦРНА ДАМКА ВО ИСТОРИЈАТА

Во 2001 година Светле (Стив) Стамевски  заедно со една група видни Македонци од тетовскиот крај пристигнаа во Македонија со цел да дадат поддршка на Република Македонија во наметната војна  со УЧК. Во таа пригода беше голема поддршката и од целата дијаспора. Затоа, ќе го поместиме извештајот на мојата колешка Фиданка Танаскова, новинар, дописник на македонските радија во Мелбурн -Австралија и Келн - Германија.. Таа, меѓу другото известуваше:

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Иселеници и Регион Wed, 05 May 2021 00:00:00 +0000
СУДБИНАТА НА УЧИЛИШТЕТО „ДИМИТАР ВЛАХОВ“ ВО ПЕЧАЛБАРСКОТО ЉУБОЈНО (6) http://mn.mk/iselenici-region/19689-SUDBINATA-NA-UCILISTETO-DIMITAR-VLAHOV-VO-PECALBARSKOTO-LjUBOJNO-6 http://mn.mk/iselenici-region/19689-SUDBINATA-NA-UCILISTETO-DIMITAR-VLAHOV-VO-PECALBARSKOTO-LjUBOJNO-6 1ucilГолема е возбудата за секој посетител на  Љубојно кога ќе ја види руинирана зграда на училиштетот „Димитар Влахов“. Возбудата е уште поголема за сите нас кои сме го добиле осумгодишното образованиеда токму во тоа училиште, кое ни ги отворило патиштата на иднината, кое е сведок на дел од македонската историја, кое е зачетник на школството и на воспитно-образовните процеси на генерации ученици, учители и просветители проникнати од Љубојно и од пазувите на Преспа. 

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Иселеници и Регион Wed, 05 May 2021 00:00:00 +0000
СВЕТЛЕ (СТИВ) СТАМЕВСКИ –МАКЕДОНСКИ БИЗНИСМЕН ВО САД (16) http://mn.mk/iselenici-region/19675-SVETLE-STIV-STAMEVSKI-–MAKEDONSKI-BIZNISMEN-VO-SAD-16 http://mn.mk/iselenici-region/19675-SVETLE-STIV-STAMEVSKI-–MAKEDONSKI-BIZNISMEN-VO-SAD-16 1kir123

НЕЗАБОРАВНИ СРЕДБИ ВО ЛЕШОК И НА ПОПОВА ШАПКА 

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Иселеници и Регион Wed, 28 Apr 2021 00:00:00 +0000
ОПШТЕСТВЕНИОТ РАЗВОЈ НА ЉУБОЈНО ВО СЛОБОДНА МАКЕДОНИЈА (5) http://mn.mk/iselenici-region/19676-OPSTESTVENIOT-RAZVOJ-NA-LjUBOJNO-VO-SLOBODNA-MAKEDONIJA-5 http://mn.mk/iselenici-region/19676-OPSTESTVENIOT-RAZVOJ-NA-LjUBOJNO-VO-SLOBODNA-MAKEDONIJA-5 1kir12347

Во октомври 1944 година Љубојно слободно заживеало во Народна Република Македонија, во рамките на Федеративна Народна Република Југославија, за потоа од 8 септември 1991 година до денес да живее во самостојна, демократска и независна Република Македонија. Уште во текот на ослободителното движење во Љубојно било воспоставено организирано живеење преку Месниот народен одбор. Активностите се прошириле и се збогатиле во периодот од 1950 до 1955 година кога се формира Општината Љубојно

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Иселеници и Регион Wed, 28 Apr 2021 00:00:00 +0000
СВЕТЛЕ (СТИВ) СТАМЕВСКИ –МАКЕДОНСКИ БИЗНИСМЕН ВО САД (15) http://mn.mk/iselenici-region/19642-SVETLE-STIV-STAMEVSKI-–MAKEDONSKI-BIZNISMEN-VO-SAD-15 http://mn.mk/iselenici-region/19642-SVETLE-STIV-STAMEVSKI-–MAKEDONSKI-BIZNISMEN-VO-SAD-15 1pat

ПАТОТ Е ЖИВОТ – ЖИВОТОТ Е ПАТ 

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Иселеници и Регион Wed, 21 Apr 2021 00:00:00 +0000
ВИДНИ ЛИЧНОСТИ ОД ПЕЧАЛБАРСКО ЉУБОЈНО ПРЕД ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА (4) http://mn.mk/iselenici-region/19643-VIDNI-LICNOSTI-OD-PECALBARSKO-LjUBOJNO-PRED-VTORATA-SVETSKA-VOJNA-4 http://mn.mk/iselenici-region/19643-VIDNI-LICNOSTI-OD-PECALBARSKO-LjUBOJNO-PRED-VTORATA-SVETSKA-VOJNA-4  

1lubЉубојно е едно од најкарактеристичните места во Преспа и пошироко. Долго време претставуваше општински, образовен, културени здравствен центар за Долна Преспа и пошироко. Тоа е едно од најубавите села кое пленува со своите архитектонски градби, со стилот на старите куќи,сокацитеи дворовите, како и со иновациите во начинот на живеење што бројните печалбари ги пренеле од светот во својот роден крај.

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Иселеници и Регион Wed, 21 Apr 2021 00:00:00 +0000
СВЕТЛЕ (СТИВ) СТАМЕВСКИ – МАКЕДОНСКИ БИЗНИСМЕН ВО САД (14) http://mn.mk/iselenici-region/19578-SVETLE-STIV-STAMEVSKI-–-MAKEDONSKI-BIZNISMEN-VO-SAD-14 http://mn.mk/iselenici-region/19578-SVETLE-STIV-STAMEVSKI-–-MAKEDONSKI-BIZNISMEN-VO-SAD-14 1890

ДЕЛ ОД МОНОГРАФИЈАТА ЗА СВЕТЛЕ – СТИВ СТАМЕВСКИ

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Иселеници и Регион Wed, 14 Apr 2021 00:00:00 +0000
ДЕЛ ОД ИСТОРИСКАТА РАЗГЛЕДНИЦА НА ПЕЧАЛБАРСКО ЉУБОЈНО (3) http://mn.mk/iselenici-region/19580-DEL-OD-ISTORISKATA-RAZGLEDNICA-NA-PECALBARSKO-LjUBOJNO-3- http://mn.mk/iselenici-region/19580-DEL-OD-ISTORISKATA-RAZGLEDNICA-NA-PECALBARSKO-LjUBOJNO-3- 90

Во Македонија,покрај другите поголеми села, секако е и Љубојно. Тоа е дел од вистината за Македонија, за печалбарството и иаелувањето, за минатото, за сегашноста и за иднината. Љубојно се наоѓа во убавата Преспа, во пазувите на Баба Планина недалеку од Преспанското Езеро, на македонска земја, а само неколку километри северно од границата на истата македонска земја меѓу Република Македонија и јужниот сосед.

 

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Иселеници и Регион Wed, 14 Apr 2021 00:00:00 +0000
ИЛИНДЕН – НАЈСВЕТЛИОТ ДАТУМ ВО ИСТОРИЈАТА НА ПЕЧАЛБАРСКА ПРЕСПА И ЉУБОЈНО (2) http://mn.mk/iselenici-region/19591-ILINDEN-–-NAJSVETLIOT-DATUM-VO-ISTORIJATA-NA-PECALBARSKA-PRESPA-I-LjUBOJNO-2 http://mn.mk/iselenici-region/19591-ILINDEN-–-NAJSVETLIOT-DATUM-VO-ISTORIJATA-NA-PECALBARSKA-PRESPA-I-LjUBOJNO-2 1mit1Илинден е најголемиот ден на слободарскиот дух од сите денови и празници на Македонија. Тој е најсветлиот датум во македонската историја и е величествен ден на сенародниот македонски копнеж за борба и слобода на Македонија. Затоа тој голем ден за сите Македонци од етничка Македонија го прави Љубојно на Илинденските средби да биде најубаво, највесело и најпривлечно.

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Иселеници и Регион Wed, 07 Apr 2021 11:44:00 +0000
СВЕТЛЕ (СТИВ) СТАМЕВСКИ – МАКЕДОНСКИ БИЗНИСМЕН ВО САД (13) http://mn.mk/iselenici-region/19590-SVETLE-STIV-STAMEVSKI-–-MAKEDONSKI-BIZNISMEN-VO-SAD-13 http://mn.mk/iselenici-region/19590-SVETLE-STIV-STAMEVSKI-–-MAKEDONSKI-BIZNISMEN-VO-SAD-13 1mit

ПЕЧАЛБАРСКАТА САГА НА СТАМЕВСКИ ОД ОДРИ ДО ДЕТРОИТ - ДЕЛ II

]]>
maknacija@mn.mk (Administrator) Иселеници и Регион Wed, 07 Apr 2021 11:38:00 +0000