Среда, 11 Ноември 2020    Печати
ИМЕТО МАКЕДОНИЈА Е ПРВ ТОПОНИМ И ЕТНОНИМ НА НАШАТА ПЛАНЕТА ТОЈ Е НЕСОБОРЛИВ НАУЧНО-ИСТОРИСКИ ФАКТ
5586Д-р Петар Поповски

Овој факт е посведочен и со мноштво материјални сведоштва, со артефакти со натписи на древномакедонски јазик и писмо, напишани на камени плочи, стари дури 500.000-ди години п.н.е.. На еден од нив на коска од речна школка стои натпис, откриен дури во Индонезија, на кој е напишано името на Богот на Сонцето ИЛ (Иле, Илија), по кој Македонците го добиле името Илири, и натписот "ЗЕТА МАКЕДОНИЈА".

Не случајно и не без причина, во една Енциклопедија издадена од Ватикан на почетокот од XVII-от век во одредницата "МАКЕДОНИЈА" стои напишано:
"МАКЕДОНИЈА Е МАЈКА НА СВЕТОТ КАДЕ ШТО Е РОДЕНА ПРВАТА ЦИВИЛИЗАЦИЈА НА НАШАТА ПЛАНЕТА. ТОЈ ШТО ЈА ИМА МАКЕДОНИЈА, ГО ИМА И СВЕТОТ"
 
Ова само како потсетување за тврдокорните негатори (антимакедонисти) и препродавачи на богатата историја на Македонија и македонскиот народ. Македонија била вечна, живее и денес, во ова наше време, а ќе живее додека постои векот и светот.
 
Овие зборови секоја ДА СИ ГИ ЗАПЕЧАТИ ВО СВОЈАТА ГЛАВА, зашто тие не можат да се избришат со молив и со валкани и завидливи антинаучни писанија и договори..
 
1236