Култура и туризам Македонска нација“ не е орган на политичка партија, друштво, или организација, туку е широка национална трибуна, во која може да соработува секој оној Македонец и Македонка, кој сака да работи за доброто и среќата на својата нација. На македонската национална кауза може да и служи секој чесен Македонец без разлика на неговите филозофски погледи, идеолошки убедувања или партиска припадност. http://mn.mk/kultura Mon, 17 Dec 2018 01:05:50 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management mk-mk ВРЕМЕ Е http://mn.mk/kultura/15788-VREME-E- http://mn.mk/kultura/15788-VREME-E- vreme eЧедомир Б.Шопкиќ

]]>
mane@mn.mk (Мане Јаковлески) Култура и туризам Wed, 12 Dec 2018 02:00:00 +0000
ЕСМА РЕЏЕПОВА – ТЕОДОСИЕВСКА – КРАЛИЦАТА НА РОМСКАТА ПЕСНА (1) http://mn.mk/kultura/15790-ESMA-REDzEPOVA-–-TEODOSIEVSKA-–-KRALICATA-NA-ROMSKATA-PESNA-1 http://mn.mk/kultura/15790-ESMA-REDzEPOVA-–-TEODOSIEVSKA-–-KRALICATA-NA-ROMSKATA-PESNA-1 esma

55 ГОДИНИ ЕСМА СО НЕЈЗИНАТА ПЕСНА

]]>
mane@mn.mk (Мане Јаковлески) Култура и туризам Wed, 12 Dec 2018 02:00:00 +0000
Манастирот „Св. Мала Богородица“ во Сливница – Преспа (21) http://mn.mk/kultura/15792-Manastirot-Sv-Mala-Bogorodica-vo-Slivnica-–-Prespa-21 http://mn.mk/kultura/15792-Manastirot-Sv-Mala-Bogorodica-vo-Slivnica-–-Prespa-21 123

ПРЕДАНИЕ ЗА ГОЛЕМИОТ КРСТ И ЦРКВАТА СВЕТА БОГОРОДИЦА

]]>
mane@mn.mk (Мане Јаковлески) Култура и туризам Wed, 12 Dec 2018 02:00:00 +0000
Манастирот „Св. Мала Богородица“ во Сливница – Преспа (20) http://mn.mk/kultura/15738-Manastirot-Sv-Mala-Bogorodica-vo-Slivnica-–-Prespa-20 http://mn.mk/kultura/15738-Manastirot-Sv-Mala-Bogorodica-vo-Slivnica-–-Prespa-20 Манастирот „Св. Мала Богородица“ во Сливница – Преспа (20)

g2МОЛИТВЕНИ ТЕКСТОВИ – МОЛИТВА КОН

СВЕТА БОГОРОДИЦА

Неосквернета, неизвалкана, чиста, пречиста Дево, Богоневесто, Владичице, преку Твоето преславно раѓање, си го соединила Бога - Слово со луѓето и си ја собрала отфрлената природа на нашиот род со жителите на небото. Ти си надеж на очајните, Ти си помош на борците, Ти си готова закрила на оние што доаѓаат кај Тебе, Ти си заштитница на сите христијани.

He ce гнаси од мене грешниот и нечистиот, кој со срамни помисли, зборови и постапки се направив сосема негоден, и, поради лекомислие, свесно станав роб на животните наслади. Но, бидејќи си мајка на човекољубивиот Бог, човекољубиво смилувај се на мене грешниот и блудниот и прими ја мојата молитва што Ти ја принесувам со нечиста уста.

Послужи се со својата мајчинска слобода и помоли го Твојот син и наш Владика и Господ да го отвори за мене човекољубивото срце на Својата благост и, без да гледа на многубројните мои прегрешенија, да ме обрати кон покајание и да ме направи добар исполнител на Своите заповеди.

Ти си милостива, доброљубива, биди секогаш со мене. Во сегашниот живот биди ми топла застапница и помошница, прогонувај ги непријателските напади и води ме кон спасение.

Во часот на мојата смрт, зачувај ја мојата душа и отстрани ги од неа далеку мрачните виденија на лошите духови. А во страшниот ден на судот, избави ме од вечната мака и направи ме наследник на неискажливата слава на Твојот Син и Бог наш, која сакам да ја примам, Владичице моја, преку Твоето посредништво и застапништво, по благодатта и човекољубието на Твојот еднороден Син, Господ, и Бог и Спасител наш Исус Христос.

Нему му прилега слава, чест и поклонување, со Неговиот безпочетен Отец и пресветиот, благ и животворен Дух, сега, секогаш и во вечни векови. Амин.

bogorodica

МОЛИТВА КОН ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

Преславна Приснодево, Мајко на Христа Бога, принеси му ја нашата молитва на Твојот Син и наш Бог, та преку Тебе да ги спаси нашите души.

Надеж ми е Отецот, засолниште - Синот, а покров ми е Духот Свети, Светите Тројца, слава Ти.

Целата моја надеж ја прилагам во тебе, Мајко Божја, заштити ме под Твојот покров.

Владико многумилостив, Господе Исусе Христе, Боже наш, по молитвите на Пречистата Владичица наша Богородица и секогаш Дева Марија, преку силата на чесниот и животворен крст, преку застапништвото на чесните небесни сили, на чесниот славен пророк, претеча и крстител Јован, на светите сефални апостоли, на светите славни и добропобедни маченици, на преподобните и богоносни отци наши, на светите праведни богоотци Јоаким и Ана, и на сите светии, направи ја благопријатна нашата молитва, дарувај им прошка на нашите прегрешенија, отстрани од нас секаков непријател и противник, смири го животот наш, Господи, помилуј не нас и Твојот свет, и спаси ги нашите души, зашто си благ и човекољубив

bog

Света Богородица во Кичево

ТРОПАР ЗА РАЃАЊЕТО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА (МАЛА БОГОРОДИЦА – 21 СЕПТЕМВРИ)

Глас четврти: Твоето раѓање, Богородице Дево, радост му јави на целиот свет, зашто од Тебе блесна сонцето на правдата - Христос нашиот Бог, Тој ја разруши клетвата и ни даде благослов, ја уништи смртта и ни дарува живот вечен.

Продолжува

Пишуваат:

Д-Р ВЕРА СТОЈЧЕВКА-АНТИЌ и

СЛАВЕ КАТИН

]]>
mane@mn.mk (Мане Јаковлески) Култура и туризам Thu, 06 Dec 2018 18:33:09 +0000
ДРАМАТА „ПОСЛЕДНИОТ МАКЕДОНЕЦ“ ЈА РАЗБРАНУВА ДУШАТА НА МАКЕДОНЦИТЕ http://mn.mk/kultura/15737-DRAMATA-POSLEDNIOT-MAKEDONEC-JA-RAZBRANUVA-DUSATA-NA-MAKEDONCITE http://mn.mk/kultura/15737-DRAMATA-POSLEDNIOT-MAKEDONEC-JA-RAZBRANUVA-DUSATA-NA-MAKEDONCITE 9 1ДРАМАТА „ПОСЛЕДНИОТ МАКЕДОНЕЦ“ ЈА РАЗБРАНУВА ДУШАТА НА МАКЕДОНЦИТЕ

]]>
mane@mn.mk (Мане Јаковлески) Култура и туризам Thu, 06 Dec 2018 18:24:38 +0000
Манастирот „Св. Мала Богородица“ во Сливница – Преспа (19) http://mn.mk/kultura/15685-Manastirot-Sv-Mala-Bogorodica-vo-Slivnica-–-Prespa-19 http://mn.mk/kultura/15685-Manastirot-Sv-Mala-Bogorodica-vo-Slivnica-–-Prespa-19 slivnica1-180

Откако го видовме чудното раѓање, да се оддалечиме од овој свет, да го издигнеме нашиот ум кон небото, зашто вишниот Бог се јави на земјата како смирен човек, за да ги привлече кон себе оние што му пеат: Алелуја!

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Култура и туризам Wed, 28 Nov 2018 02:02:00 +0000
ЛЕГЕНДАРНИОТ ГРАД ЛЕБАЈА И ПЕЛАГОНИЈА http://mn.mk/kultura/15684-LEGENDARNIOT-GRAD-LEBAJA-I-PELAGONIJA http://mn.mk/kultura/15684-LEGENDARNIOT-GRAD-LEBAJA-I-PELAGONIJA Del-od-zidot-na-tvrdinata-180Македонскиот град, Лебаја, е познат од митологијата, и е повр­зан со првиот историски потврден македонски крал Пердика I. Тој, според преданието што ни го раскажува Херодот, се наоѓал во Горна Македонија на која и припаѓа и Пелагонија. Локацијата на овој град не е утврдена, а нема ниту историски извори за неговото постоење, освен извесни ономастички појави на просторот на Воденско, Костурско и други места.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Култура и туризам Wed, 28 Nov 2018 02:01:00 +0000
Манастирот „Св. Мала Богородица“ во Сливница – Преспа (18) http://mn.mk/kultura/15665-Manastirot-Sv-Mala-Bogorodica-vo-Slivnica-–-Prespa-18 http://mn.mk/kultura/15665-Manastirot-Sv-Mala-Bogorodica-vo-Slivnica-–-Prespa-18 b1

]]>
mane@mn.mk (Мане Јаковлески) Култура и туризам Thu, 22 Nov 2018 21:25:39 +0000
Излезе од печат стихозбирката „Поезијата – мојот живот“ на Рада Видиновска од Торонто http://mn.mk/kultura/15664-Izleze-od-pecat-stihozbirkata-Poezijata-–-mojot-zivot-na-Rada-Vidinovska-od-Toronto http://mn.mk/kultura/15664-Izleze-od-pecat-stihozbirkata-Poezijata-–-mojot-zivot-na-Rada-Vidinovska-od-Toronto 4444Излезе од печат стихозбирката „Поезијата – мојот живот“ на Рада Видиновска од Торонто

]]> mane@mn.mk (Мане Јаковлески) Култура и туризам Thu, 22 Nov 2018 21:05:19 +0000 ИМПРЕСИВНИ ЦРТЕЖИ НА КАРПАТА „ЦРВЕНИЦА“ КАЈ СЕЛОТО ЛОПАТИЦА, ПРИЛЕПСКО http://mn.mk/kultura/15612-IMPRESIVNI-CRTEZI-NA-KARPATA-CRVENICA-KAJ-SELOTO-LOPATICA-PRILEPSKO http://mn.mk/kultura/15612-IMPRESIVNI-CRTEZI-NA-KARPATA-CRVENICA-KAJ-SELOTO-LOPATICA-PRILEPSKO pelagon-180На околу 1 км западно од селото Лопатица, Прилепско, во подножјето на Селечка Планина, јужно од врвот Висока се наоѓа импозантна гранитна карпа, позната како Црвеница. Карпата има полукружна форма и со стрмниот дел е свртена кон југ. Висока е повеќе од 100 м, а нејзиниот полукружен обем е околу 3 – 4 пати поголем, односно, околу 300 – 400 м. На горната страна на карпата се наоѓа поголемо зарамнето плато, кое денес е деструирано со кршење на големи камени блокови со машини од извесно претпријатие за експлоатација на минерали – гранит. На горниот дел од карпата има пристап од двете нејзини страни, а на стрмниот дел може да се пристапи од западната страна. Од таму води коса и стрмна патека по самата карпа, која води до една третина од нејзината височина, каде се доаѓа до една поткарпа со поголема површина распоредена на неколку нивоа. Оваа поткарпа од источната страна има и еден дел со мала пештера од десетина метри квадратни површина.

]]>
donev2007@gmail.com (Dejan Donev) Култура и туризам Thu, 15 Nov 2018 02:47:27 +0000