Среда, 04 Јули 2018    Печати
Во срцето на Балканот

Во срцето на балканот има земја мала
за мир за правдини се на светот би дала
отвори срце подај ми рака Македонијо
отвори срце секој те сака еее Македонијо,
нашето знаме Македонско од цел свет се
пееје нашата песна Македонска за мир
само пееје еј народе Македонски каде и
да сте нашата земја мила родена не ја заборавајте
душа за ништо не се продава крвта со вода не се менува
Господ ни дарил долги корени признајте еднаш сме
Македонци, Македонски мајки нас не родија тие со
Македонско млеко не задоија тие што тешки маки тргале
и својата судбина сто пати ја проколнале и со песни
Македонски  не заспивале и само на Македонски
не учеле Македонки мајки нас не родиа тие со
Македонско млеко не задоија и мајчинска
клетва ни оставија клетва за наша Македонија
зошто пред бога да се мразиме верата иста да ја
газиме без него зошто да сме душмани
признајте еднаш ние сме Македонци
зарем дури до денес треба да има борба
ох боже не може, не може си браниме сега
секоја педа наша дури од прадеда немаме друго
сакаме едно да сме сите стани Македонијо моја
на нозе сите на име наше да се радуваме победа
да славиме, развивај си земјо моја знаме наша боја
алова црвена кажи им на сите дека сме Македонци
 Македонија е жива не е мртва таа е во срцето на
 Балканот не е камен душманите
со неа дворови да красат и нејзиното име
 пред светот да го гнасат простете не може со наши
пари да ги полните вашите каси
ова срце чука на Македонски
а Мекедонија секогаш ќе живее
во срцето на балканот и ќе ни
го краси олтарот.

lence-klekacoska
Ленче Клекачкоска