Коментари
Среда, 01 Март 2017 04:04   
ПОПИС, АМА КОЈ ЌЕ БРОИ?

todorПишува Тодор ПЕТРОВ

Сите одеднаш побаравме попис... Арно, ама... Самите си го знаат процентот, но го гледаат сеирот од расколот меѓу Македонците, “левите“ со “десните“ како да сме смртни непријатели заколнати со чистење до последен...

Па, додека се занимаваме со “криминалите“ на Никола Груевски и на Зоран Заев без епилог, се разбира, почитувајќи ја презумцијата на невиност, оти нели, до правосилна судска пресуда се’ е шпекулација, ја губиме државата на големо и не ни иде умот и не ни иде... “Криминалите“ на едните ги покриваме со “криминалите“ на другите, ако на едните им кажиш едно, другите возвраќаат со “и вие го правевте во ваше време истото“, а караванот си врви ли си врви... Зарем не помислуваме за последиците по националните и државните прашања со кои долгорочно се дерогира унитарноста и државноста на Македонија...

Дали некој размислувал колкав ќе биде процентот на Албанците во вкупното население, ако попис спроведе Влада на СДСМ и ДУИ? Владата на Бранко Црвенковски спроведе попис од 1 до 15 ноември 2002 година, којшто Државната пописна комисија го прогласи за груб фалсификат.

Зоран Крстевски, претседателот на Државната пописна комисија за пописот во 2002 година, до Владата си поднесе неотповиклива оставка на функцијата. Во писменото образложение до премиерот Бранко Црвенковски, тој кажа дека причина за оставката се пропустите во обработка на пописниот материјал, за што членовите на Комисијата расправале и на својата последна седница со мнозинство гласови констатирале дека во фазата на обработката на материјалите од пописот во 2002 се направени грешки од Државниот завод за статистика, дека има многу нереални показатели за процентуалната застапеност на етничките заедници, особено на Албанците и на Македонците, дека не се применувала доследно утврдената методологија за обработка на податоците, дека пописот во странство се покажал како неуспешен и уште нешто друго.

“Апсурдноста на дел од објавените резултати придонесе пописот за Македонците, како и за помалите етнички заедници да се доживее како отпис", - напиша Зоран Крстевски во оставката откажувајќи се од дополнителен коментар за причината за нејзино поднесување.

За несреќа, премиерот Бранко Црвенковски “ги прогласи“ за 25% иако Германија тврдеше дека припадниците на албанската етничка заедница не се повеќе од 17%.

Таков груб фалсификат беше и повторениот попис во 1994 заради бојкотот во 1991 година. Поради коалицијата СДСМ-ПДП, во пописниците на Албанците во графата “државјанство“ попишувачите запишуваа “постапката е во тек“, затоа што во меѓувреме се “доделија“ македонски државјанства на околу 150.000 фиктивни косовари “затекнати“ на територијата на Македонија по дисолуцијата на поранешна СФРЈ, а државјани на Србија од Косово!

Колку за потсетување за пописот во 2002 година:

(1) Попишувањето од попишувачите Албанци се вршеше со молив со цел промена на одговорите отпосле;

(2) Албанците попишувачи пописниот материјал не го предадоа во законски пропишаниот рок, заради местење на пописните резултати;

(3) Попишувани беа отсутни и умрени лица;

(4) Попишувани беа и бегалците од Косово во Македонија, останати од времето на бегалската криза во 1999 година;

(5) Попишувани беа фиктивни бракови меѓу Албанци од Македонија со Албанци од Косово и Албанија;

(6) Попишувањето во населените места во кои Албанците се мнозинство или во значителен број е вршено без присуство на Македонци попишувачи, најчесто Албанците не прифаќаа попишување пред Македонци попишувачи и не ги примаа во куќите и населените места;

(7) Во кризните региони, поради ризик по живот, попишувањето го вршеа само Албанци, поточно членови на поранешната терористичка ОНА;

(8) Многу Македонци со исламска релгија, Турци и Роми беа под сериозни закани да се попишат како Албанци...

Ако СДСМ се самопрогласи за непатриотска и немакедонска, односно за албанска партија, ако на последните парламентарни избори СДСМ доби албански гласови во најтврдокорните упоришта на терористичката ОНА поради ветувањето за “двојазичност“ на целата територија на државата Македонија, има ли вера, дека Владата на СДСМ може да го репризира фалсификатот од пописите во 1994 и 2002 година. Имено, Албанците да “бидат“ повеќе од 25% во вкупното население, како еден од договорите за опстанок на владината коалиција на СДСМ со ДУИ, ДПА, Алијанса за Албанците и БЕСА, иако Албанците, за волја на вистината, не се повеќе од 15% во вкупното население на државата Македонија!

А, со биометриските исправи, компјутеризацијата на датотеките на матичните книги и книгата на државјани и обработката на влез-излез на граничните премини, во секоја секунда веќе се знае колку сме, и по етничко потекло и верско уверување!

 
Среда, 01 Март 2017 04:03   
РУСИТЕ СЕ МАКЕДОНЦИ

aleksandar-dzepovski
Александар Џеповски

Хазарската светска мафија на чело со Сорос и Ротшилд ни наметнува двојазичност и истребување на Македонија и Македонците како народ.

Повеќе...
 
Среда, 01 Март 2017 04:02   
Журчевски манастир „Св Атанасиј“

Tihomir Karanfilov-001

Тихомир Каранфилов

„Заобиколен со густа пространа гора, со изобилство вода наоколу, скриен и осамен во околината, манастирот (“Св Атанасиј“) останува незабележан од патникот. Само кога ќе се стигне до неговата влезна врата, се исправуваат манастирските згради. Близината на село Журче (околу 15 мин) го прави манастирот уште попривлечен... Не еднаш, не двапати, тој манастир ги прикривал во своите пазуви нашите револуционерни чети.“ – пишува Георги Трајчев во своето дело „Манастирите во Македонија“ (Софија, 1933 г.).

Повеќе...
 
Среда, 01 Март 2017 04:01   
Предавник на националните интереси

rubinco Јованоски
Дипл.Екк, Рубинчо В.Јованоски од Прилеп

Во  последно време во северниот дел на нашата најмила и низ векови напатена земја Република Мскедонија, во месноста Мала Речица се крои судбината на доминицилното македонско население коие е доминантно на македонската почва.

Повеќе...
 
Среда, 22 Февруари 2017 05:40   
ДРАГИ БРАЌА И СЕСТРИ МАКЕДОНЦИ,членови и симпатизери на СДСМ!

zoran-petrovЗОРАН ПЕТРОВ

Повеќе...
 
Среда, 22 Февруари 2017 04:07   
Препозната шемата по која центрите на моќ ја менуваат судбината на државите

svekrva
Свекрва

Џорџ Сорос е берзански шпекулант, основач на т.н.. Отворено општество, кој спонзорира пролиберални организации во пост-комунистички земји на Источна Европа. Работи во повеќе од 50 земји, меѓу кои и Македонија. Тој го основал своето отворено општество наводно заради "собирање и дистрибуција на хуманитарна помош".  Меѓутоа, во пракса се работи за сосема нешто друго. Преку отворено општество се внесуваат нелегално големи количини на пари со кои се финансираат организации, медиуми и поединци од суверени држави; се помагааат т.н. семејни здруженија, геј движење и кампањи за граѓанска преобразба, ги презира поборниците за национален и верски идентитет, со што се делува против суверенитетот на одделни земји.

Повеќе...
 
Среда, 22 Февруари 2017 04:06   
Македонскиот народ мора по секоја цена да се избори за своите интереси

makedonska-nacija-logo-90
Македонска нација

Политичката криза која ја тресе Македонија повеќе од две години, нема да заврши со формирање на стабилна влада, без разлика дали таа би била формирана од СДСМ или од ВМРО ДПМНЕ. Всушност, во овој случај вистински мандатор неможе да биде ниту СДСМ, ниту ВМРО ДПМНЕ, туку ДУИ, кој заедно со другите албански партии со помош на албанската платформа ги уценуваат партиите од македонскиот блок. Дури и да дојде до договор со било која македонска партија, таквата влада составена од 61 или 62 пратеника не дава стабилно мозинство за исполување на барањата на албанските партии.

 

Повеќе...
 
Среда, 22 Февруари 2017 04:04   
Кочо Рацин беше, бил и ќе биде Македонски патоказ и вечна инспирација

aleksandar-dzepovski
Александар Џеповски

Кочо Рацин беше, бил и ќе биде Македонски патоказ и вечна инспирација

Повеќе...
 
Среда, 22 Февруари 2017 04:03   
Топлички манастир „Св. Никола“ бил посед на Синајскиот манастир!

Tihomir Karanfilov-001

Тихомир Каранфилов

Топлички манастир „Св. Никола“ е средновековен манастир, дел Преспанско- пелагониската епархија на МПЦ – ОА, Тој е расположен меѓу селата Жван, Слоештица и Бабино, во југозападниот дел на Македонија. Во минатото овој богат манастир, кој бил под владение на Синајскиот манастир, бил не само религиозен, туку и културно просветен центар. Во манастирскиот комплекс, покрај манастирската црква, во конаците постоела библиотека и училиште. Тој бил запуштен по нападите на арнаутските разбојници.

Повеќе...
 
Среда, 22 Февруари 2017 04:01   
ЗЕТА МАКЕДОНИА - ЕВРОПА БИЛА, Е И ЌЕ БИДЕ МАКЕДОНСКА

Branko Sotirovski
Бранко Сотировски

Таканаречената Европа, а според сознанијата кои се изложени во книгата „Зета Македониа“, името на оваа македонска територија е ЗЕТА МАКЕДОНИА ЕВРОПА. Таа е населена со народ македонски, според писмените докази и сознанијата изложени во книгата „Зета Македониа“, најмалку од пред 412.416 г. или 16 космички години (а тоа е 16 X 25.776 г. = 412.416 г.). Овој кус временски период на културен развој на Македонците во Зета Македониа Европа, непрекинато свети од културниот центар на Македонскиот Полуостров Македониа.

Повеќе...
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

На прво место

News image

Претставникот на ОН Нимиц до ММДЧП: „Неофицијално - ако бев Македонец, не би преговарал за моето име“

Специјалниот претставник на ОН, Метју Нимиц, им го изјавил на претставниците на Македонското меѓунар...

Историја

News image

Македонските кнежества се издигаат како воено-политички фактор во Византија

За време на визанстискиот император Маврикиј (582 - 602) биле превземени мерки за зајакнување на поз...

Иселеници

News image

Македонските информативни гласила „Снегулка“ и „Македонија“ во Шведска (9)

Списанијата „Македонски весник" и „Снегулка" ги издаваа Ма...

Култура и туризам

News image

Во работилницата на мајстор Петре, Јанко првин работеше помошник

Во работилницата на мајстор Петре, Јанко првин работеше помошни работи –потсредуваше, прередуваше, п...

Фељтон

News image

Митрополитот Кирил - прв надлежен архијереј во дијаспората (10)

Кога се зборува или пишува за духовно-црковното и националното обединување на Маке...

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.