Коментари
Среда, 27 Декември 2017 03:02   
Победата на Мицковски е без преседан

jasmina-gj
Јасмина Ѓорѓиевска

Новиот Претседател на ВМРО-ДПМНЕ е избран со акламација и изборот е ратификуван од општото членство. Избирачите ја остварија алхемијата на повторното откривање на надежта и довербата.

Повеќе...
 
Среда, 27 Декември 2017 03:01   
ПОВИК ЗА СЕМАКЕДОНСКО ПОМИРУВАЊЕ И ОБЕДИНУВАЊЕ

smk
СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС

ПОВИК ЗА СЕМАКЕДОНСКО ПОМИРУВАЊЕ И ОБЕДИНУВАЊЕ ЗА ОДБРАНА НА ИМЕТО НА ДРЖАВАТА И ИДЕНТИТЕТОТ НА НАЦИЈАТА!

Светскиот Македонски Конгрес (СМК) повикува на семакедонско помирување и обединување за одбрана на името на државата и идентитетот на нацијата, затоа што со сите разлики меѓу нас Македонците, само Македонија е нашиот единствен заеднички именител, само Македонија е нашиот единствен заеднички содржател! Со Македонија не' има, без Македонија ќе исчезнеме сите заедно и дома и во светот!

СМК потсетува дека прашањето за името на државата е затворено со референдумот од 8 септември 1991 година, кога Македонскиот народ и Македонците по род и државјанство, во апсолутно мнозинство гласаа "ЗА СУВЕРЕНА И САМОСТОЈНА ДРЖАВА МАКЕДОНИЈА" без додавки и без придавки, одлуката на референдумот по Уставот е задолжителна за сите, без исклучок!

СМК ги повикува СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, Собранието, Претседателот и Владата, сега и веднаш, да го известат со нота на Генералниот секретар на Обединетите Нации за безусловен крај на разговорите со Владата во Атина за разликата за името на државата и идентитетот на нацијата, и да упатат Резолуција до Генералното Собрание за продолжување на членството во Обединетите Нации и во сите меѓународни организации под државното име Македонија, со можност за употреба на уставната додавка Република, како јасна разлика од истоимената северна провинција на Грција и југо-западна провинција на Бугарија, без латинична транскрипција на Македонскиот јазик (Republika Makedonija), туку на англиски јазик (Republic of Macedonia), со меѓународниот код МК односно МКД и нотификација на Македонскиот народ и Македонскиот јазик, независно од историските хипотеки на Балканските војни 1912-1913 година - окупацијата врз Македонија и геноцидот врз Македонскиот народ кои се' уште траат.

СМК ги повикува СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, Собранието, Претседателот и Владата, сега и веднаш, да објават, дека отфрлаат референдум, амандмани на Уставот и ратификација на меѓународен договор за промена на името на државата и идентитетот на нацијата!

Европската Унија и НАТО Алијансата не се достојни за промена на името на државата и идентитетот на нацијата!

Македонија не излезе од поранешна СФРЈ за да се фрли во прегратките на Софија или на Европската Унија и НАТО Алијансата, туку да биде суверена и самостојна држава, која врз основниот принцип на меѓународното право - еднаква сувереност - со сите во светот ќе соработува!

СМК укажува дека промената на името на државата и идентитетот на нацијата не се демократија, слобода на мислата и слобода на јавно изразување на мислата и уверувањето, туку најтешко кривично дело велепредавство, флагрантно кршење на Уставот и на меѓународното право, Повелбата на Обединетите Нации и на Универзалната декларација за човекови права, геноцид врз Македонскиот народ и злосторство против човештвото што не застарува!

Македонскиот народ, Македонците во светот, никогаш нема да прифатат промена на името на државата и идентитетот на нацијата! Тие што ќе прифатат промена на името на државата и идентитетот на нацијата, кога и да е ќе одговараат пред судот на правдата, историјата и народот, со доживотен затвор и конфискација!

Македонскиот народ, Македонците во светот, макар и еднострано декларираат, дека културата и историјата на Македонија не се ексклузивно право, туку дел од културно-историскиот идентитет на сите балкански демоси како современи политички нации во чијашто основа е македонскиот етнос, независно од разликите во читањето на историјата од аспект на актуелната геополитика, дури и независно од разликите меѓу современите литературни јазици како производ на современите политички нации!

СМК предлага историско помирување на Македонскиот народ со соседните народи и договори за траен мир и добрососедство на државата Македонија со соседните држави, врз основниот принцип на меѓународното право на еднаква сувереност, што подразбира: меѓусебно почитување и разбирање, соработка по сите прашања од заеднички интерес, на реципроцитетна основа, и немешање во внатрешните работи на суверените држави!

 

 
Среда, 20 Декември 2017 03:05   
Сцената за промена на името и идентитетот на македонскиот народ е поставена

svekrva
Свекрва

Сцената за промена на името и идентитетот на македонскиот народ е поставена.

Во режија на „демократската влада“ на премиерот Зоран Заев и центрите на моќ, пречките се остранети и процесот е отпочнат. Со воспоставена динамика, се спроведува сценариото. Терористите се пуштени на слобода, а нивните места во затворот ги пополнија најгласните противници на промена на името - македонските патриоти.

Повеќе...
 
Среда, 20 Декември 2017 03:04   
Интерпелација во Бугарското народно собрание против македонските „братоубиства“

makedonska-nacija-logo-90
Македонска нација

„Додека во поробена Македонија (Македонија под грчка и српска власт) од 1919 година до денес убиените Македонци од српската и грчка диктатура - во спроведувањето на својата денационализаторска политика - наедно со жртвите од Трлис, Бутим (села во Егејска Македонија) и Гарван (село во Вардарска Македонија) не поминуваат 254 души, во „слободна" Македонија и Бугарија се убиени 2300 души.“ – се вели во интерпелацијата од 2 XI 1932 г., поднесена од народните пратеници Алексо Мартулков, Трајко Христов и Стамат Иванов преку Бугарското народно собрание до тогашниот бугарски министер за внатрешни работи.

Повеќе...
 
Среда, 20 Декември 2017 03:03   
Куранот вели дека муслиманите ќе опстанат ако се фатат во сојуз со православните

aleksandar-dzepovski
Александар Џеповски

Ако Црпко и Бејли мислат дека се недопирливи и невидливи, одговорот е Ердоган

Повеќе...
 
Среда, 20 Декември 2017 03:02   
НЕУСТАВНО Е СОБРАНИЕТО СО РАТИФИКАЦИЈА НА МЕЃУНАРОДЕН ДОГОВОР ДА ГО СУСПЕНДИРА УСТАВОТ!

smk
СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС

18 декември 2017 година, Скопје, Македонија

- Светскиот Македонски Конгрес (СМК) најостро ја осудува изјавата на Талат Џафери за ТВ АЛСАТ-М од 15 декември 2017 година, за рартификација на меѓународен договор во Собранието со цел промена на името на државата и идентитетот на нацијата!

СМК потсетува дека Собранието не може со ратификација на меѓународен договор да го суспендира Уставот!

Повеќе...
 
Среда, 20 Декември 2017 03:02   
Научно патување на етнографот А. Стоилов во Серско

Tihomir Karanfilov-001

Тихомир Каранфилов

Етнографот на Втората бугарска армија патувал Антон Поп Стоилов Ников  (15.II 1869 – 9. VIII 1928), по влегувањето на Бугарија во Првата светска војна патувал низ Охрид, Скопје, Велес, Крива Паланка, Серско и Драмско во потрага по историски и етнографски споменици со кои требал да го покаже бугарскиот карактар на Македонија.

Повеќе...
 
Среда, 20 Декември 2017 03:01   
Господ нека и е напомош на ВМРО и на Македонија

robert-klenkovski

Роберт Кленкоски - Берлин, Германија

На Македонија после овие катасрофални три години, со наметнат раздор меѓу граѓаните,совршена пропаганда и мешањето во избори, и се потребни високо квалитетни тимови кој ќе се спротистават на силите што сакаат да го успорат нашиот напредок.

Нашите намери биле и ќе останат, сплотено да се бориме, да ја градиме нашата татковина, со човечко достоинство и просперитет. Нашите деца се нашата иднина и нема да им оставиме на нашите противници да не делат и распарчуваат!

Размислував и ги споредував можните кандидати, нашите најдобри кадри, кој можат да им се спротистават на овие сили, на овие неспособни политичари кој ни ги наметнаа, кој ги помогнаа со огромен капитал да ни ја преземат нашата иднина и да не вратат во времето кога почнавме да ја градиме нашата иднина, да не вратат во рацете на диктатурата и стравот.

"Розова револуција" (Грузија, 2003), "Портокалова револуција" (Украина, 2004), "Кедри револуција" (Либан, 2005), "Зелена револуција" (Иран, 2009), "Арапска пролет" (Тунис, Египет, Либија, 2010-2013), "Еуромаидан" (Украина, 2014) како и нашата "Шарена револуција" не се случајни, него совршен политички инжинеринг!

Филип Петровски, го ценам и е еден од најголемите личности кој се осмелија да го изразат револтот во нашата средина, револтот кој сите од нас го чуствуваме, револтот кој најдобро може да го транспортира до нашиот локален противник и да го конфронтира со факти и наметнатите проблеми.

Филип мора да го поддржиме и треба да го поддржиме во нашиот тим. Во нашиот тим кој ќе им се спротистави со единство, стратегија и политички кадри кој заслужуваат и се дел од нашата одбрана.

Во таа одбрана ни се потребни сите членови и симпатизери на ВМРО, ни се потребни обединети кадри, потребна е една обединета дијаспора како и сите браќа и сестри.

Да им се даде рака и на нашите братски партии, да се прогласи Љупчо Георгиевски како почесен претседател.

Нашиот татко, Драган Богдановски и нашиот најуспешен Претседател, Никола Груевски го заслужуваат нашиот најголем почит и со нивно прогласаување за почесни претседатели на ВМРО-ДПМНЕ да тргнеме сплотено во најголемата битка за нашата партија, за нашата Македонија.

Битка која треба да ја води еден лидер, кој обединува, кој знае да води еден огромен тим на поединци. Еден лидер кој ја познава дипломатската борба. Еден лидер кој ќе изгради мост со младите кадри, татко и лидер кој во неговиот тим ќе ги донеси моралните реформи кој ни се потребни за доброто на Македонија, за доброто на сите во Македонија.

Христијан Мицкоски заслужува да го поддржиме, да го поддржиме силно и да им кажеме дека зад него сме сите, ветераните, младината, десниот и левиот блок, како и либералните меѓу нас. Ќе имаме тим кој стои зад и пред него. Христијан Мицкоски ќе не обедини во средината, со срце, со љубов и храброст, за подобра Македонија.

Сигурен сум дека само со еден тим на млади, со еден дел на ветерани и еден дел на непокорните, со крената глава и со идеологијата која не обединувала како едно семејство, ќе им се спротиставиме и ќе ги вратиме лошите духови таму каде што им е местото, во црната историја.

Господ нека и е напомош на ВМРО и на Македонија, АМИН!

 
Среда, 13 Декември 2017 03:06   
Дојде време да ја спасуваме Македонија од Македонци!

svekrva
Свекрва

Зоран Заев и врхушката на СДС, ставајќи се во служба на странски центри на моќ ги загрозија националните интереси на македонскиот народ и држава. Поддржани од нив, на крајно сомнителен начин ја презедоа власта во замјата.

Повеќе...
 
Среда, 13 Декември 2017 03:04   
Македонецот може многу да издржи, ама не простува и не заборава

aleksandar-dzepovski
Александар Џеповски

СДС сама да се укине како Партија во Македонија ... што побргу, толку поубаво.

Повеќе...
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

На прво место

News image

Што правиме бе луѓенца?!

Што правиме бе луѓенца?!  Зошто при очи сме слепи, зошто при глас молчиме?! Која цена сте подготвен...

Историја

News image

ПРОБЛЕМОТ НА ЈАЗИКОТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ВО ТРУДОВИТЕ НА РАНАТА ГЕРМАНСКА МАКЕДОНИСТИКА

„Во македонската држава како службен јазик се заведуе народниот македонски јазик“ гласи едната речен...

Иселеници

News image

На незаборавните Нијагарски водопади (4)

Од Торонто се упативме за Хамилтон, градот што е сместен н...

Култура и туризам

News image

Мариово - „Мирна земја" (1)

Георги Траjчев Георгимаjков (Прилеп, 1869 – Софија, 1945) е просветител, фотограф и револуционер, де...

Фељтон

News image

Александар Македонски (15)

Иако Филип Втори Македонски остана навреден од атинската помош на Византиум, сепак и...

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.