Коментари
Среда, 08 Март 2017 04:01   
Македонски политички турбуленции - Функцијата и парите поважни од државата

rubinco Јованоски
Дипл.Екк, Рубинчо В.Јованоски од Прилеп

Личност која запливува во жешките политички води треба да го има основното фундаментално значење на еден политичар кое гласи: "Умешноста на политичарот што сака да остане забележан во историјата е да се повлече кога е потребно. Во спротивно ризикува да биде препознаен како негативен лик". Во денешните македонски политички услови ова фундаментално значење на горенаведената реченица треба на дело да ја спроведе аболицираниот лидер на СДСМ, Зоран Заев кој во желбата да ја превземе власта сака да направи, редефинирање и воедно разнебитување на нашата мила и низ векови напатена Република Македонија.

Повеќе...
 
Среда, 01 Март 2017 04:50   
ПОДЛОСТА НА ХАНС ДИТРИХ ГЕНШЕР И БРУТАЛНОСТА НА ГЕРМАНСКАТА РЕАЛПОЛИТИКА КОН МАКЕДОНИЈА

tren-180Во средината на 1990тите години Минхен ни беше многу честа дестинација мене и на моите пријатели од Паневропската унија на Македонија. Сосема разбирливо: во Минхен е седиштето на Паневропската унија на Германија, нам пријателска организација којашто континуирано ни дава подршка. Во Минхен е и седиштето на меѓународната Паневропска унија каде македонската асоцијација е рамноправна членка од март 1993 година.

Повеќе...
 
Среда, 01 Март 2017 04:05   
Македонија денес мирно протестира, но утре се е можно!

svekrva
Свекрва

Од осамостојувањето до денес лидерите на СДСМ континуираано ја распродаваат земјата.  Неспособни да раководат и да ја надградуваат државата, социјалдемократите за да преживеат секогаш кога се на власт дел по дел го распродаваат лесно стекнатото наследство, кое им го оставиле нивните претходници, а кои лееле потоци крв и свесно ги жртвувале своите животи за да формираат македонска држава. Социјалдемократите започнаа со продавање на македонски државјанства на Албанците од Косово, потоа со фабриките и рудниците, а тргуваа со името и знамето. Сакаа да ги продадат водите и воздухот, а сега се спремни да ја продадат целата држава на Албанците. Едноставно сакаат да ја продадат целата земја заедно со гробовите на нивните родители, дедовци и прадедовци на една етничка заедница спремна да раскопаат нивните гробови и да ги избришат сите знаци дека некогаш тука живееле Македонци.

Повеќе...
 
Среда, 01 Март 2017 04:04   
ПОПИС, АМА КОЈ ЌЕ БРОИ?

todorПишува Тодор ПЕТРОВ

Сите одеднаш побаравме попис... Арно, ама... Самите си го знаат процентот, но го гледаат сеирот од расколот меѓу Македонците, “левите“ со “десните“ како да сме смртни непријатели заколнати со чистење до последен...

Па, додека се занимаваме со “криминалите“ на Никола Груевски и на Зоран Заев без епилог, се разбира, почитувајќи ја презумцијата на невиност, оти нели, до правосилна судска пресуда се’ е шпекулација, ја губиме државата на големо и не ни иде умот и не ни иде... “Криминалите“ на едните ги покриваме со “криминалите“ на другите, ако на едните им кажиш едно, другите возвраќаат со “и вие го правевте во ваше време истото“, а караванот си врви ли си врви... Зарем не помислуваме за последиците по националните и државните прашања со кои долгорочно се дерогира унитарноста и државноста на Македонија...

Дали некој размислувал колкав ќе биде процентот на Албанците во вкупното население, ако попис спроведе Влада на СДСМ и ДУИ? Владата на Бранко Црвенковски спроведе попис од 1 до 15 ноември 2002 година, којшто Државната пописна комисија го прогласи за груб фалсификат.

Зоран Крстевски, претседателот на Државната пописна комисија за пописот во 2002 година, до Владата си поднесе неотповиклива оставка на функцијата. Во писменото образложение до премиерот Бранко Црвенковски, тој кажа дека причина за оставката се пропустите во обработка на пописниот материјал, за што членовите на Комисијата расправале и на својата последна седница со мнозинство гласови констатирале дека во фазата на обработката на материјалите од пописот во 2002 се направени грешки од Државниот завод за статистика, дека има многу нереални показатели за процентуалната застапеност на етничките заедници, особено на Албанците и на Македонците, дека не се применувала доследно утврдената методологија за обработка на податоците, дека пописот во странство се покажал како неуспешен и уште нешто друго.

“Апсурдноста на дел од објавените резултати придонесе пописот за Македонците, како и за помалите етнички заедници да се доживее како отпис", - напиша Зоран Крстевски во оставката откажувајќи се од дополнителен коментар за причината за нејзино поднесување.

За несреќа, премиерот Бранко Црвенковски “ги прогласи“ за 25% иако Германија тврдеше дека припадниците на албанската етничка заедница не се повеќе од 17%.

Таков груб фалсификат беше и повторениот попис во 1994 заради бојкотот во 1991 година. Поради коалицијата СДСМ-ПДП, во пописниците на Албанците во графата “државјанство“ попишувачите запишуваа “постапката е во тек“, затоа што во меѓувреме се “доделија“ македонски државјанства на околу 150.000 фиктивни косовари “затекнати“ на територијата на Македонија по дисолуцијата на поранешна СФРЈ, а државјани на Србија од Косово!

Колку за потсетување за пописот во 2002 година:

(1) Попишувањето од попишувачите Албанци се вршеше со молив со цел промена на одговорите отпосле;

(2) Албанците попишувачи пописниот материјал не го предадоа во законски пропишаниот рок, заради местење на пописните резултати;

(3) Попишувани беа отсутни и умрени лица;

(4) Попишувани беа и бегалците од Косово во Македонија, останати од времето на бегалската криза во 1999 година;

(5) Попишувани беа фиктивни бракови меѓу Албанци од Македонија со Албанци од Косово и Албанија;

(6) Попишувањето во населените места во кои Албанците се мнозинство или во значителен број е вршено без присуство на Македонци попишувачи, најчесто Албанците не прифаќаа попишување пред Македонци попишувачи и не ги примаа во куќите и населените места;

(7) Во кризните региони, поради ризик по живот, попишувањето го вршеа само Албанци, поточно членови на поранешната терористичка ОНА;

(8) Многу Македонци со исламска релгија, Турци и Роми беа под сериозни закани да се попишат како Албанци...

Ако СДСМ се самопрогласи за непатриотска и немакедонска, односно за албанска партија, ако на последните парламентарни избори СДСМ доби албански гласови во најтврдокорните упоришта на терористичката ОНА поради ветувањето за “двојазичност“ на целата територија на државата Македонија, има ли вера, дека Владата на СДСМ може да го репризира фалсификатот од пописите во 1994 и 2002 година. Имено, Албанците да “бидат“ повеќе од 25% во вкупното население, како еден од договорите за опстанок на владината коалиција на СДСМ со ДУИ, ДПА, Алијанса за Албанците и БЕСА, иако Албанците, за волја на вистината, не се повеќе од 15% во вкупното население на државата Македонија!

А, со биометриските исправи, компјутеризацијата на датотеките на матичните книги и книгата на државјани и обработката на влез-излез на граничните премини, во секоја секунда веќе се знае колку сме, и по етничко потекло и верско уверување!

 
Среда, 01 Март 2017 04:03   
РУСИТЕ СЕ МАКЕДОНЦИ

aleksandar-dzepovski
Александар Џеповски

Хазарската светска мафија на чело со Сорос и Ротшилд ни наметнува двојазичност и истребување на Македонија и Македонците како народ.

Повеќе...
 
Среда, 01 Март 2017 04:02   
Журчевски манастир „Св Атанасиј“

Tihomir Karanfilov-001

Тихомир Каранфилов

„Заобиколен со густа пространа гора, со изобилство вода наоколу, скриен и осамен во околината, манастирот (“Св Атанасиј“) останува незабележан од патникот. Само кога ќе се стигне до неговата влезна врата, се исправуваат манастирските згради. Близината на село Журче (околу 15 мин) го прави манастирот уште попривлечен... Не еднаш, не двапати, тој манастир ги прикривал во своите пазуви нашите револуционерни чети.“ – пишува Георги Трајчев во своето дело „Манастирите во Македонија“ (Софија, 1933 г.).

Повеќе...
 
Среда, 01 Март 2017 04:01   
Предавник на националните интереси

rubinco Јованоски
Дипл.Екк, Рубинчо В.Јованоски од Прилеп

Во  последно време во северниот дел на нашата најмила и низ векови напатена земја Република Мскедонија, во месноста Мала Речица се крои судбината на доминицилното македонско население коие е доминантно на македонската почва.

Повеќе...
 
Среда, 22 Февруари 2017 05:40   
ДРАГИ БРАЌА И СЕСТРИ МАКЕДОНЦИ,членови и симпатизери на СДСМ!

zoran-petrovЗОРАН ПЕТРОВ

Повеќе...
 
Среда, 22 Февруари 2017 04:07   
Препозната шемата по која центрите на моќ ја менуваат судбината на државите

svekrva
Свекрва

Џорџ Сорос е берзански шпекулант, основач на т.н.. Отворено општество, кој спонзорира пролиберални организации во пост-комунистички земји на Источна Европа. Работи во повеќе од 50 земји, меѓу кои и Македонија. Тој го основал своето отворено општество наводно заради "собирање и дистрибуција на хуманитарна помош".  Меѓутоа, во пракса се работи за сосема нешто друго. Преку отворено општество се внесуваат нелегално големи количини на пари со кои се финансираат организации, медиуми и поединци од суверени држави; се помагааат т.н. семејни здруженија, геј движење и кампањи за граѓанска преобразба, ги презира поборниците за национален и верски идентитет, со што се делува против суверенитетот на одделни земји.

Повеќе...
 
Среда, 22 Февруари 2017 04:06   
Македонскиот народ мора по секоја цена да се избори за своите интереси

makedonska-nacija-logo-90
Македонска нација

Политичката криза која ја тресе Македонија повеќе од две години, нема да заврши со формирање на стабилна влада, без разлика дали таа би била формирана од СДСМ или од ВМРО ДПМНЕ. Всушност, во овој случај вистински мандатор неможе да биде ниту СДСМ, ниту ВМРО ДПМНЕ, туку ДУИ, кој заедно со другите албански партии со помош на албанската платформа ги уценуваат партиите од македонскиот блок. Дури и да дојде до договор со било која македонска партија, таквата влада составена од 61 или 62 пратеника не дава стабилно мозинство за исполување на барањата на албанските партии.

 

Повеќе...
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

На прво место

News image

СЕМАКЕДОНСКИ СОБИР ЗА ОБЕДИНЕТА МАКЕДОНИЈА НА 23 АПРИЛ ВО СИДНЕЈ!

18 април 2017 година, Сиднеј, Нов Јужен Велс, Австралија - Во организација на Светскиот Македонски К...

Историја

News image

Последно писмо на гемиџијата Јордан Попјорданов - Орце испратено до неговата Кате- 1903 година

Кога ќе го читаш моето писмо мене веќе нема да ме има - јас ќе бидам труп или веќе фрлен во некоја д...

Иселеници

News image

Тодор Радевски

Тодор Радевски (? - 23.03.2016), познат како Тоде или Тодо...

Култура и туризам

News image

Село Лазоровци – Кичевско, репортажа на Влатко Билески

Селото Лазоровци лежи северо-источно од Кичево: од запад се допира со котлинското дно, а од исток со...

Фељтон

News image

За делото „40 поклоненија пред гробот на свети Кирил философ во Рим“ (23)

Архиепископот охридски и македонски г.г. Стефан, поглавар на Македонската правосла...

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.