Култура и туризам
Среда, 16 Јуни 2021 01:00    PDF Печати Е-пошта
СО ПОЧИТ И ЉУБОВ КОН МАКЕДОНИЈА И МАКЕДОНСКОТО ИСЕЛЕНИШТВО

1sla12345

ДЕЛ ОД ТВОРЕШТВОТО НА СЛАВЕ КАТИН 

Повеќе...
 
Среда, 16 Јуни 2021 01:00    PDF Печати Е-пошта
ОБЈАВУВАЊЕТО НА ИСТОРИСКИОТ АБЕЦЕДАР (А, Б, Ц) ВО АТИНА ВО 1925 ГОДИНА (7)

1abcd

 

Додека Грциjа размислувала за повторно населување на Македониjа со странски бегалци, нов развоj на настани се подготвувал да излезе на површината на Македониjа. Имено:

Повеќе...
 
Среда, 16 Јуни 2021 01:00    PDF Печати Е-пошта
ПРВА ПРОДАВНИЦА ЗА ЗДРАВА ХРАНА („HEALTHY FOOD BY ZEGIN”) (10)

1fod1

Бесплатен концерт на Здравко Чолиќ, Есма Реџепова-Теодосиевска, заедно со  Тамара Тодевска, Ламбе Алабаковски и други учесници, спонзориран од „Healthy Food by Zegin“, се одржа на 27 август 2015 година, на плоштадот во Берово. Со тоа се означи почетокот на Етно-фестивалот организиран од Општината Берово и „ЗЕГИН“.

Повеќе...
 
Среда, 09 Јуни 2021 02:00    PDF Печати Е-пошта
По стапките на Месијата (2) Стариот Град Ерусалим

po-stapkite-na-medijata-2-240

Мане Јаковлески

 

Стариот Град Ерусалим

Стар Град (Ерусалим) Според хебрејските ракописи, цар Давид со градот владеел во 970 година п.н.е. Тој бил наследен од страна на својот син, Соломон,  кој го изградил Ерусалимскиот храм на планината Мориах. Храмот на Соломон, (подоцна наречен Прв Храм) прераснал во големо светилиште во еврејската историја, а се смета дека подоцна во него бил чуван и Ковчегот на Заветот.Повеќе од 600 години, односно сѐ до преземањето на градот од страна на Вавилон, градот останал престолнина на Јудејското кралство и религиозен центар на Израелците. Овој период е познат како период на Првиот Храм. По смртта на Соломон, (930 п.н.е.), градот останал престолнина на царството.

По освојувањето на градот, завршил првиот период на храмот, и тоа во 586 година п.н.е., со заземањето на градот од страна на Вавилон, рушејќи го храмот на Соломон. По педесет години Евреите откако биле протерани од градот, персискиот крал Кир II им дозволил повторно да се вратат. Со нивното доаѓање, дошла и идејата за повторна реконструкција на ерусалимскиот храм. Тој бил изграден во 516 п.н.е. во времето на Дариј I, односно седумдесет години по уривањето на Првиот храм. Градот повторно станал најважен центар на Евреите и нивната култура.

Во времето кога Александар Македонски ја поразил Персија, Ерусалим попаднал во рамките на Македонската држава. Во 198 п.н.е., Птоломеј I го изгубил Ерусалим предавајќи го градот на Селеквидите.

Селевкидската Империја (312 п.н.е. - 63 п.н.е.) била империја во античкото време, т.е. една од империите-наследнички на Македонската Империја на Александар III Македонски. Ја основал Селевк I Победникот, еден од генералите на Александар Македонски. Селевкидската Империја била главно сместена на Блискиот Исток.

Стариот Град во Ерусалим е оддалечен на околу 1 километар од модерниот Ерусалим. До 1860 година овие простори на градот ја сочинувале внатрешноста на градот. Стариот Град има форма на неправилен круг и во него може да се влезе од 7 различни порти од градот од кои најпознати се Јафа и Сион. Стариот Град е место каде се наоѓаат некои од клучните религиозни знаменитости на трите религии во градот: Ерусалимски храм заедно со Ѕидот на плачот за евреите, Светиот Гроб за христијаните и џамиите Кубат Ал Сахра и Ал Акса на муслиманите.

Во 1980 година, Стариот Град во Ерусалим е заштитен под УНЕСКО.

Денешниот Стар Град во Ерусалим е 3-4 пати помал од древниот Ерусалим од периодот на Ирод Велики. Кон 66 година, кон почетокот на востанието против Рим, градот го достигнал својот најголем расцвет. Неговото население било околу 100.000 луѓе и бил четвртиот град по големина во светот, по Александрија, Антиохија и Рим. Ерусалим бил заобиколен од големи ѕидови. Неговите кули достигнувале и до 40 метри. Центарот и главен објект бил Ридот на храмовите.

po-stapkite-na-medijata-2-1

po-stapkite-na-medijata-2-2

 

po-stapkite-na-medijata-2-4

po-stapkite-na-medijata-2-5

po-stapkite-na-medijata-2-6

po-stapkite-na-medijata-2-7

po-stapkite-na-medijata-2-8

po-stapkite-na-medijata-2-9

po-stapkite-na-medijata-2-10

Населби во Стариот град

Традиционално за Стариот град е тоа што тој е поделен на муслиманска, христијанска, еврејска и ерменска населба.

Еврејската населба

Во еврејската населба се наоѓа Ерусалимски храм (Har ha-Bayit) обградена со Ѕидот на плачот. Во Израел уште населбата ја  нарекуваат Западниот ѕид, бидејќи тоа е единствениот дел кој останал од Вториот храм.

Според евреите, тоа е местото од каде започнало создавањето на светот.

po-stapkite-na-medijata-2-11

po-stapkite-na-medijata-2-12

po-stapkite-na-medijata-2-13

po-stapkite-na-medijata-2-14

po-stapkite-na-medijata-2-15

po-stapkite-na-medijata-2-16

po-stapkite-na-medijata-2-17

Муслиманска населба

Вистинскиот камен на храмот се наоѓа под џамијата Ал Акса, која е точно зад Ѕидот на плачот. Зад неа пак се наоѓа џамијата Кубат Ал Сахра (катедрала на каменот).

po-stapkite-na-medijata-2-18

Христијанска населба

Во стариот град на Ерусалим се наоѓа црквата на Воскреснувањето или позната како брдото Голгота, каде според Библијата бил распнат Исус Христос. Исто така во стариот град се наоѓа и Светиот Гроб, место кое се смета дека е гробот на Исус Христос.

po-stapkite-na-medijata-2-19

po-stapkite-na-medijata-2-20

Ерменската населба

Ерменската населба е најмала во Стариот град која се наоѓа до христијанската населба.

po-stapkite-na-medijata-2-21

Продолжува: Маслиновата гора - Гетсиманската градина

 
Среда, 09 Јуни 2021 02:00    PDF Печати Е-пошта
СТИХОЗБИРКАТА „ДОЖДОТ“ ОД ИЗАБЕЛ И СЛИКОВНИЦИТЕ ЗА САНДРА, ДИНА И МАСИМО КАТИН

1vnu123

КОН ТРИЈАЗИЧНАТА СТИХОЗБИРКАТА „ДОЖДОТ“

Повеќе...
 
Среда, 09 Јуни 2021 02:00    PDF Печати Е-пошта
БЕРОВО – МАКЕДОНСКА ЕКОЛОШКА ОАЗА ДЕЛ II (9)

1oaz123

Берово, во кое бизнисменот Благој Механџиски, познат таму како Бари или Зегин, минал дел од младите години, а и денес навраќа како викендаш во својот прекрасен апартман на излезот од Берово кон Беровското Езеро, е град со најмногу цркви по бројот на жители. За секоја црква има напишано легенда.

Повеќе...
 
Среда, 09 Јуни 2021 02:00    PDF Печати Е-пошта
ДЕЛ ОД СУРОВАТА СУДБИНА НА ЕТНИЧКА МАКЕДОНИЈА (6)

1kult123

Нападот врз Мала Азиjа бил “ексклузивна грчка инициjатива”, без благослов од силите на Антантата и, како резултат на тоа, тие се нашле сами и останати без мунициjа. Тие знаеле дека не можат да се потпрат на Италиjа или на Франциjа за помош, но јa сфатиле својата тешка ситуациjа во која се нашле кога и Британиjа одбила да им помогне.

Повеќе...
 
Среда, 02 Јуни 2021 02:00    PDF Печати Е-пошта
По стапките на Месијата (1)

mane

Мане Јаковлески

Витлеем, (Bethlehem) градот во кој е роден Исус Христос

Фотографии:

http://www.mn.mk/fotogalerija/5452-Vitleem--Betlehem-Noemvri-2011

Моето патување започна од Витлеем (Bethlehem) град на Западниот Брег, кој се наоѓа блиску до Ерусалим. Градот е познат бидејќи овде е родното место на Исус Христос. Поради тоа, во негова чест во градот е изградена базилика Рождество Христово.

Во Витлеем исто така е роден и Давид, поради што во Библијата градот многу често е нарекуван „градот на Давид'“.

Витлеем се наоѓа на околу 20 км од Ерусалим, на 765 m надморска височина, во градот живеат околу 20 000 жители.

Витлеем за прв пат се споменува во Библијата, во која пишува дека Јаков својата жена Рахела ја „покопал“ на патот кон реката Еуфрат, односно Витлеем.

Многу Христијани ја посетуваат црквата Рождество Христово.

Црквата се наоѓа на плоштадот Мангер, што во превод значи јасли.

Црквата е една од најстарите цркви и е сеуште во функција.

Таа се состои од два дела – базиликата Рождество Христово и црквата Св. Катрин.

Најважно од се е пештерата на Рождество Христово.

Таму се наоѓа сребрената ѕвезда и тоа место се смета за точното место на Рождество Христово.

Наредна среда: Стариот Град Ерусалим

 
Среда, 02 Јуни 2021 02:00    PDF Печати Е-пошта
ИЗЛЕЗЕ ОД ПЕЧАТ КНИГАТА РАСКАЗИ „ПЛАЧОТ НА КЛАРИНЕТОТ“ ОД ЃОРЃИ ЛАЗАРЕВСКИ

li1231Во издание на „Пелагониските културно-научните средби – Новаци“, чиј претседател е д-р Весна Калпаковска, излезе од печат книгата раскази „Плачот на кларинетот“ од Ѓорѓи Лазаревски. Публикацијата раскази е отпечатена во 2021 година, на 219 страници уредена на македонски јазик и  отпечатена во „Графо Пром“ во Битола

Повеќе...
 
Среда, 02 Јуни 2021 02:00    PDF Печати Е-пошта
БЕРОВО – МАКЕДОНСКА ЕКОЛОШКА ОАЗА ДЕЛ I (8)

1ber123

Прекрасната Малешевија често ја нaрекуваат мала Швајцарија. Питома и мирна исто толку и дарежлива, таа сè уште е неоткриен дел од природата. Берово е мелем за очите и рај за душата, изобилува со недопрена природа која допрва ќе биде откривана и којашто само чека да биде искористена. Оваа македонска општина  почива во пазувите на источниот дел на Република Македонија чие богатство од букови, борови, дабови шуми го одредиле и нејзиното име „Малеш – планина“. 

Повеќе...
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

На прво место

News image

Милошоски за несреќата во Бугарија: Ова е организиран криминал и трагедија, дали 45 луѓе живи изгореа за некој да произв

Милошоски за несреќата во Бугарија: Ова е организиран криминал и трагедија, дали 45 луѓе живи из...

Историја

News image

Македонска федеративна организација

Македонската федеративна организација, позната како Македонска федеративна револуционерна организаци...

Иселеници

News image

ЊУЈОРК – ГРАДОТ НА ЖИВЕЕЊЕТО НА георги (ЏОРЏ) томов - i ДЕЛ (7)

Денес Њујорк е најголем центар на американската меѓунаро...

Култура и туризам

Фељтон

News image

ГОЛЕМАТА БИТКА ЗА ГРАДОТ ТИР И ЗНАЧАЈОТ ЗА ИДНИНАТА НА ОСВОЈУВАЊЕТО НА АЗИЈА ЗА АЛЕКСАНДАР (10)

Во ова продолжение за читателите на порталот „Македонска нација“ ќе  претставим...

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.