Култура и туризам
Среда, 08 Март 2017 04:46    PDF Печати Е-пошта
НАЈСТАРИОТ НАТПИС НАПРАВЕН ПРЕД 500.000 Г. НА НЕСИ-(ОСРОВ) ЈАВА ЗЕТА МАКЕДОНИЈА НЕСИЈА. (ДЕНЕШНА ИНДОНЕСИЈА)

java-zeta-180c

Повеќе...
 
Среда, 08 Март 2017 04:36    PDF Печати Е-пошта
ТРИТЕ ВЕКА

trite-veka-1-180Настаните во овој роман – хроника се вистинити. Имињата, исто така. Со ова, во името на вистината, се оправдувам за евентуалниот впечаток дека фактите влијаеле врз естетиката на делото. Уверен сум дека во многу случаи треба да се претпочитаат вистината и фактите.

Повеќе...
 
Среда, 08 Март 2017 04:00    PDF Печати Е-пошта
Стоби е антички град кој со својот урбан дел се наоѓа на три тераси

800px-Roman city ruins Stobi Macedonia-180Стоби е антички град кој со својот урбан дел се наоѓа на три тераси, што се спуштаат кон Црна Река, опкружени со ѕидови, а на устието меѓу Црна Река и Вардар.

Повеќе...
 
Среда, 01 Март 2017 04:07    PDF Печати Е-пошта
Список на архиепископи на македонската и охридската архиепископија

mpc-logo

Ова е список на архиепископи на македонската и охридската архиепископија.

Име

Години на
управување

 

Климент Охридски

886 - 916

 

Патријарх Герман

976 - 1000

 

Никола I

1000 - 1000

 

Филип

1000 - 1015

 

Давид

1016 - 1018

 

Јоан Дебарски

1018 - 1037

 

Лав I

1037 - 1056

Познат теолог, участвувал во споровите околу Големата Шизма

Теодул I

1056 - 1065

 

Јован II Лампинос

1065 - 1078

 

Јован III Аинос

1078 - 1084

 

Теофилакт Охридски

1084 - 1107

Познат теолог на Новиот Завет

Лав Мунг

1108 - 1120

 

Михаил Максим

1120 - 1143

 

Јован Комнин

1143 - 1157

Роднина на император Алексеј I Комнин

Константин I

1160 - 1170

 

Адријан

1183 - 1183

 

Јован Каматир

1183 - 1183

 

Димитар Хоматијан

1216 - 1234

Писател и познат правник

Јоаникиј

1234 - ?

за време на царот Иван Асен II

Сергеј

 ? - 1250

за време на царот Иван Асен II

Константин II Кавасила

1250 - 1263[1]

 

Јаков Проархиј

1263 - 1280

 

Генадиј

1285 - 1289

за време на императорот Андроник Постариот

Макариј

1290 - 1299

за време на императорот Андроник Постариот

Григориј

1317 - 1334

за време на императорот Андроник Постариот

Антим Метохит

1334

 

. . .

Николај I

1345[2] - околу 1347

 

. . .

Николај I

1364 - 1378

 

. . .

Григориј II

 ? - 1410

 

. . .

Матеј

1408

се споменува 1408

Никодим I

1452

се споменува 1452

Доситеј I

 ?

 

. . .

Доротеј

 ? - 1466

 

Марко II

1467 - околу 1467

Пранешен константинополски патријарх.

. . .

Николај II

 ? - 1482

 

Захариј

1482 - ?

 

. . .

Прохор

1528 - 1550

 

Симеон

1550 - 1551

 

Никанор

1551 - 1557

се споменува 1557

Пајсиј

1557 - 1566

 

Партениj I

 ?

 

Софрониј

1566 - 1572

 

Гаврил

1580 - 1587

 

Теодул II

1587 - 1590

 

Григориј III

 ?

се споменува 1590

Јоаким

1590 - 1593

 

Атанасиј I

1596 - 1598

 

Валаам

1598 - 1598

 

Нектариј

1598 - 1606

 

Митрофан

1614

 

Атанасиј I

1614 - 1615

 

Георгиј

1616

 

Нектариј

1616 - 1622

 

Порфириј Палеолог

1624

 

Јоасаф

1628

 

Аврамиј

1629 - 1634

 

Мелетиј

1637

 

Даниил

 ?

 

Харитон

1643 - 1651

 

Дионисиј I

1652

 

Атанасиј II

1653 - 1658

 

Игнатиј

1660

 

Арсениј I

1662

 

Зосим I

1663 - 1670

 

Панарет

1671

 

Нектариј III

1673

 

Игнатиј II

1675

 

Григориј II

1675

 

Теофан

1676

 

Мелетиј

1676 - 1677

 

Партениј II

1677 - 1682

 

Григориј III

1683 - 1688

 

Герман I

1688 - 1691

 

Григориј IV

1691 - 1693

 

Игнатиј III

1693 - 1695

 

Зосим II

1695 - 1699

 

Рафаил

околу 1699

 

Герман

до 1702 - 1703

 

Игнатиј III

1703

 

Дионисиј II

1706 - 1707

 

Зосим II

1707 - 1708

 

Методиј I

1708

 

Зосим II

1708 - 1709

 

Дионисиј II

1709 - 1714

 

Филотеј

1714 - 1718

 

Јоасаф

1719 - 1745

 

Јосиф

1746 - 1751

 

Дионисиј III

1752 1756

 

Методиј II

1757 - 1758

 

Кирил I

1759 - 1762

 

Еремија

1763

 

Ананиј

1763

 

Арсениј II

1763 - 1767

 

Архиепископи на Македонската Православна Црква

Име

Години на
управување

Доситеј II

4 октомври 1958 - 20 мај 1967

 

Ангелариј

18 август 1981 - 15 јули 1986

 

Гаврил II

4 октомври 1986 - 9 јуни 1993

 

Михаил

21 декември 1993 - 6 јуни 1999

 

Стефан

9/10 октомври1999 - денес

 

 

 
Среда, 01 Март 2017 04:07    PDF Печати Е-пошта
Баба Марта (текст од книгата „Имагинариум“)

imaginariumНашата Баба Марта и обичајот да се плетат црвено – бели мартинки за плодност, здравје, среќа и „против уроци“ се адет останат од древни времиња. Црвеното како симбол на земјата, белото на небесата, се преплетуваат конци за да се испратат молитви, како кон небото, така и кон земјата…

Повеќе...
 
Среда, 01 Март 2017 04:05    PDF Печати Е-пошта
Марков Манастир

800px-Konaci-Markov Manastir-180Марков Манастир е македонски православен манастир кој се наоѓа јужно од селото Маркова Сушица, по долината на Маркова Река на нејзиниот лев брег, на 20 км од Скопје. Манстирот е активен и во денешно време, а во него суштествува женско монашко сестринство. Во самиот манастир се наоѓа црквата Св. Димитрија и импозантната камбанерија.

Повеќе...
 
Среда, 01 Март 2017 04:01    PDF Печати Е-пошта
Лесновски манастир

Lesnovo monastery-180Лесновски манастир — Во село Лесново, Пробиштипско. Црквата е посветена на Свети Архангел Михаил. Постои мислење дека манастирот бил изграден кога тој се замонашил или пак по неговата смрт, кога се развил култот за подвизнишкиот живот (како што е наведено во краткото негово житие од 1330 година). Времето во кое живеел Гаврил Лесновски не е утврдено. Постои мислење дека тоа треба да се бара во 11 век, а оттаму заклучокот дека манастирот бил изграден во втората половина на 11 век, кога во крајот северно од Брегалница бил развиен силно култот за пустожителите, меѓу кои и за Гаврил.

Повеќе...
 
Среда, 22 Февруари 2017 04:02    PDF Печати Е-пошта
Мистериите на планината Кожуф

kozuf1-180Планината Кожуф е полна со мистерии. Треба ли веднаш да се каже дека рудникот Алшар, на планината Кожуф кај Кавадарци, во изминативе години, па и децении е веќе доволно истражен за да се донесат релевантни научни заклучоци: во него во изобилство ја има талиумовата руда лорандит, која е природен детектор на “неутрино”, честичка која од Сонцето до Земјата патува за 8 минути. Со други зборови, тој единствено ги препознава реакциите што доаѓаат директно од јадрото на Сонцето.

Повеќе...
 
Среда, 22 Февруари 2017 04:01    PDF Печати Е-пошта
Масленица - руска Прочка во сабота во градот на Свети Никола

maslenica-180Меѓународен Славјански Универзитет „Гаврило Романович Державин“, Амбасадата на Руската Федерација во Република Македонија, Македонско-руската стопанска комора и Општина Свети Николе организираат прослава на рускиот празник Масленица (руска Прочка).

Повеќе...
 
Среда, 15 Февруари 2017 07:31    PDF Печати Е-пошта
Свети Трифун

sveti-trifun-180Свети Трифун се празнува на  14 февруари според новиот (или на 1 сечко според стариот) календар. Во повеќе краишта на Македонија на овој ден рано наутро се одело во црквата каде што попот пеел молитва и светел вода. Од оваа вода за која се смета дека со осветувањето е ослободена од сите негативни демони и има лековита моќ, луѓето земале во шишиња и ги прскале лозјата при што го изведувале и обредното закројување.

Повеќе...
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

На прво место

News image

МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА МЕЃУ СВЕТСКИОТ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС И МПЗ “АНДОН ЛАЗОВ ЈАНЕВ ЌОСЕТО“

СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА МЕЃУ СВЕТСКИОТ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС И МПЗ “А...

Историја

News image

Српска пропаганда во Македонија

Српската пропаганда е разгранет систем за ширење на српското национално чувство, култура, јазик, иде...

Иселеници

News image

Солунските атентари и нивната улога за ослободување на Македонија (5)

По 29 април 1903 година друг еден настан ја возбудил Макед...

Култура и туризам

News image

Како се изнесуваше македонското културно наследство за време на Првата светска војна (1)

Научната експедиција во Македонија и Поморавија за време Првата светска војна е проект на началникот...

Фељтон

News image

Александар Македонски (2)

Сакаме да ги информираме читателите на „Македонска нација“ дека продолженијата „Алек...

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.