Иселеници и Регион
Среда, 05 Април 2017 03:22   
Весникот „Денес“ – најтиражното информативно македонско гласило во Австралија (27)

vesnik-denes-avstralija-180

На 2 август 1992 година во Томастаун, предградие на Мелбурн, се појави првиот број на весникот „Денес“, кој е отпечатен на 24 страници, на формат 41x30 см., на македонски   јазик со кирилица и на англиски јазик, чија цена на чинење е 1,20 австралиски долари. Излегува секој понеделник, како неделник, го подготвува заедничка редакција по име „Македонско-австралиско пријателство“ од Викторија, Нов Јужен Велс и Западна Австралија, а се дистрибуира на петтиот континент и насекаде во светот каде што живеат Макадонци.

Повеќе...
 
Среда, 05 Април 2017 03:12   
Во Барселона – престолнината на Каталонија и градот на фудбалот (3)

barcelona3-1-180Главниот град на Каталонија Барселона и втор град по големина во Шпанија после Мадрид, го посетивме во пролет, кога во Македонија беше сè расцветано. Од Скопје до Софија патувавме со автомобил. На границата на брзина ги завршивме царинските церемонии и се упативме кон пиринскиот дел на Македонија. Пријатно беше чувството кога ни се редеа пиринските населени места. Имавме време на патот да се одмориме и да се освежиме во една кафеана каде вриеше од патници, од кои поголемиот број беа од Македонија, кои претежно се враќаа од купување од Истанбул.

Повеќе...
 
Среда, 29 Март 2017 03:50   
Туѓо мешање во Република Македонија

paris2-180Сузана Сурловски

- Албански и странски интерференции го доведоа во опасност суверенитетот на Државата.

ПАРИЗ 

26  Март 2017,  повеќе од  200.000 учесици на улиците во Скопје, како и во другите градови во Република Македонија.

Повеќе...
 
Среда, 29 Март 2017 03:45   
Загриженост по повод моменталната кризна состојба во Република Македонија

ivanov-trposki-180Поради состојбата во која се наоѓа Р. Македонија , искажувам загриженост не само за разнебитувањето на нашата татковина, на која и демне двојазичност, кантонизација и бришење од историските и географски карти на светот, туку и од лични одмазди на владини личности и народно крвопролевање.

Повеќе...
 
Среда, 29 Март 2017 03:02   
Поврзаноста на Шпанија и Македонија преку Алонсо де Охеда - Драган од Охрид, Евреите и борците (2)

spanija2-180Римокатоличкото христијанство е најголема религија во Шпанија. Таа е држава која во текот на својата историја водела големи борби на религиозно ниво, главно, против исламот и јудаизмот, а во помала мера и со протестантството. Поголемиот дел од Пиринејскиот Полуостров бил христијанизиран во времето кога истиот бил дел од Римската Империја. По слабеењето на Рим, германските племиња извршиле инвазија врз поголемиот дел од териториите на поранешната Империја. Во 410 година Шпанија била заземена од страна на Визиготите кои го наметнале аријанството.

Повеќе...
 
Среда, 29 Март 2017 03:00   
Весникот „Македонски глас“ од Сиднеј – глас на вистината за Македонија (26)

sidnej26-180

Меѓу големиот број информативни гласила, кои што имаат значајна мисија за зачувување на македонскиот национален идентитет, литературниот мајчин јазик, културните вредности, литературата, традициите и обичаите меѓу македонските доселеници во Сиднеј, е секако весникот „Македонски глас“.

Повеќе...
 
Среда, 22 Март 2017 04:04   
Отворено писмо до сите МАКЕДОНЦИ и другите жители на МАКЕДОНИЈА

zaklina-mihajlova-3-180Нашата родина Македонија е јаболко, од кое секој без прашање сака да загризе. Нејзината местоположба, природните богатства, за кои сеуште не сме доволно свесни и информирани, историјата, онаа што ни е украдена, но и оваа денешнава која во иднина ќе зборува за крадење, коските Делчеви, Јаневи, коските бранителски, нѐ обврзуваат  да НЕ потклекнеме на политичкото лудило за самоуништување.  Добрината и наивноста, но и слепилото во кое живееме како народ, нѐ доведе во ќорсокак, и тоа замислете во 21 век.  Од плиткоумност и алчност на домашните петоколонаши, т.е. предавници, ќе го загубиме и ова мало парче земја што ни остана! За срам и пизма од нашите наследници, ќе станеме живи коски и месо, во вреќа кожа, од нигде никаде, за нигде никаде! Јазикот наш, македонски, што е јазик од кој потекнуваат низа други јазици, како рускиот, украинскиот, полскиот, бугарскиот, српскиот, итн, значи македонскиот, кој е мајката на јазиците, самите ќе си го поништиме, за грст пари, и трошка мода ископирана од западот. И за сето тоа ќе бидеме виновни СИТЕ НИЕ што живееме денес, независно дали сме за или против некоја од партиите во Македонија. Сите ние сме ставени во кафез, како опитни глувци, со кои можат соросоидите и нивните платеници да си прават експерименти.

Повеќе...
 
Среда, 22 Март 2017 04:03   
Жаклина Михајлова - добитник на највисоката награда во 2017

zaklina-mihajlova-1-180Учителката, м-р Жаклина Михајлова, е добитник на највисоката награда за едукатор и промотор на наставата по јазици во НЈВ, Австралија за 2017 година. Асоцијацијата за модерни јазици на НЈВ, ѝ ја додели оваа Награда на Госпоѓа Михајлова за нејзиното доброволно ангажирање на национално ниво за афирмација и промоција на наставата по јазици.

Повеќе...
 
Среда, 22 Март 2017 04:02   
Во чест и слава на големиот македонски просветител и духовник (25)

sv-kliment-25-180

Списанието „Св. Климентово слово“ се појави 1990 година како периодична публикација и орган на Македонската православда епархија во Австралија. Првиот број е издаден во      април, на 20 страници среден формат (20,5x29,5 см), и две корици, а го издава Епархискиот управен одбор при Австралиско-македонската православна епархија со седиште ао Мелбурн. Главен и одговорен уредник е прота Спасе Стефановски, а му помагаат и со свои текстови се јавуваат македонските свештеници од цела Австралија. Во редакцискиот одбор се и прота Атанас Станковски, свештеникот Среќко Димитриевски и истакнатиот иселеник Васил Мојанов.

Повеќе...
 
Среда, 22 Март 2017 04:01   
Шпанија – земјата на цивилизациите, убавината, фудбалот... (1)

1ОД ПАТУВАЊАТА ПО СВЕТОТ – ШПАНИЈА

За туристичките вљубеници, секое патување во Шпанија, е нов предизвик и желба да се откриваат убавините на атрактивниот Пиринејски Полуостров. Особено кога таму, на самото место, може да се почувствува ритамот на тангото и коридата, на вековите и како на дланка да ги има многуте природни и други особености. Шпанија, е една од водечките светски туристички велесили која го населува најголемиот дел од Пиринејскиот Полуостров, делејќи го ова раскошно парче земја со комшиската Португалија, со Гибралтар и Андора. Таа е трета по големина држава во Европа, по Украина и Франција и се наоѓа на 51 место на мапата на планетата Земја.

Во своето поседство ги има Балеарските Острови, распослани на нејзиниот јужен дел, а уште подолу во Атланскиот Океан, ги вклучува и Канарските Острови, плус градовите Сеута и Мелијла на северниот дел од африканскиот брег.

Под капата на Шпанија се и неколкуте помали острови кај Гибралтар, како и Хавиринските Острови, или на нивни јазик кажано - Карпите, во богато разгранетото нивно крајбрежје од повеќе страни. Морските граници изнесуваат речиси 5.000 километри, и нив ги заплискуваат водите на Средоземното Море и Атлантскиот Океан.

Шпанија е парламентарна монархија. Парламентот кој ја има законодавната власт во државата, се избира на секои 4 години преку непосредни парламентарни избори. Извршната власт, пак, ја има Владата, на чело со премиерот кој е назначен од кралот по претходна консултација со најважните политички сили кои се застапени во парламентот.

2

Долга е историјата и цивилизациските етапи на оваа ибериска земја. Праисторијата својот почеток го бара во откривањето на најстарите фосили од постоењето на човештвото, и тоа најмалку од пред еден милион години. Исто така, се смета, барем според пронајдените траги, дека една од првите населби е стара 15.000 години. Археолошките проучувања дошле до сознанијата дека имало своевидни културни и други траги особено во источниот дел на Пиринејскиот Полуостров, во доцниот неолит и бронзената ера.

Феникијците и Картагинците, населувале дел од тамошните простори од 11.000 година пр.н.е, па сè до VI век пр.н.е. Праисториската етапа поставува граница со почетокот на Пунските војни.

Се смета дека во античко време името „Иберија“ немало географска туку етничка основа. „Хиспанија“ е називот со кој Римјаните го нарекувале Пиринејскиот Полуостров. А тој, под нивна доминација бил речиси цели два века и со крваво платен данок. Но, од друга страна, пак, романизацијата на тамошните народи придонела до некој степен, за развој на Полуостровот. Портите на Римјаните им се отвориле со триумфот на Картагина во Втората пунска војна. Тие, главно, се населувале во постојните градови, но и основале нови покраини.

Шпанија била земја која ја газеле многу војски со различни владетели, кои ги сменувале имињата или правеле кованици од нив, но, сепак, не ја прекрстиле оваа земја. Кога биле протерани Маврите кои останале предолго, дури повеќе од 700 години, почнала нова ера во развојот и воопшто во животот на тамошните народи. Меѓутоа, Шпанците како воини и морепловци, оставиле долги и големи траги во историјата на човештвото.

3

Еден дел од историјата на Шпанија е исполнет со окупаторски војски и други режими. Меѓутоа, најважниот дел од многувековниот развој на оваа значајна земја започнал кога таа врти нова страница и кога почнува шпанското колонијално царство, кое станало меѓу најголемите во светот. Откривањето на други држави како и на Америка веќе го менува ликот на дотогашното устројство, границите, верските и други формации. Шпанија под свое знаме има земји и народи во Европа, Америка, Африка, Азија и Океанија.

Прв кој почнал со откривањето на други држави бил Кристофор Колумбо. На 3 август, 1492 година, испловил со бродовите, тргнувајќи со надеж и желба да го пронајде морскиот пат за Индија. И сè натаму што следи за морските и освојувачки походи, е долга и необична колонизаторска приказна, која се протега со векови. Првата шпанска република почнува со воведувањето на парламентарното управување. Втората шпанска република била основана во 1931 година, на чие чело по осум години доаѓа Франциско Франко кој владеел сè до 1975 година.

Оваа голема ибериска земја е поделена на 50 покраини, 17 области и два автономни града кои се наоѓаат на северниот дел од Африка. Според територијата, најголемата автономна област е Кастиља, а најмали се Балеарските Острови.Гледано низ економските параметри со меѓународен предзнак и аршините на Светската банка, економијата на Шпанија е деветта по големина во светот и петта во Европа. Ја потресуваа кризи, но успеа да исплива во тегобните времиња, справувајќи се со големите проблеми.

Денес, се чини Мадрид е стожерот на политиката, економијата, културата и над се’ тој е престолнина на Шпанија. Тој е градот за кои се воделе многу битки, во кои учествувале голем број Македонци. Мадрид е метрополата во која, само во централното подрачје  живеат над три милиони жители, додека, пак, тој со урбаниот дел и предградијата брои повеќе од 6 милиони жители. Затоа се смета дека Мадрид е трета најнаселена општина во Европската Унија, по Париз и Лондон, а трет по големина по Лондон и Берлин.

Мадрид е карактеристичен со бројни споменици, меѓу кои: Кралска палата, Кралскиот театар со неговата обнова во 1850 година, во оперска куќа, паркот Буен Ретиро и величествената зграда на Националната библиотека, Шпанскиот историски архив, Археолошкиот музеј, како  и три врвни уметнички музеи: музејот Прадо, Националниот музеј и Музејот на современата уметност.

Посебно доживување е посетата на спортскиот стадион на Фудбалскиот клуб „Реал Мадрид“, каде врие како во кошница од посетители. Таму човек може да се запознае со многу интересни кажувања од спортот, и спортското живеење во оваа престолнина на фудбалот и коридата.

Продолжува

Slave Nikolovski - KatinПишува: СЛАВЕ КАТИН

 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

На прво место

News image

МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА МЕЃУ СВЕТСКИОТ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС И МПЗ “АНДОН ЛАЗОВ ЈАНЕВ ЌОСЕТО“

СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА МЕЃУ СВЕТСКИОТ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС И МПЗ “А...

Историја

News image

Српска пропаганда во Македонија

Српската пропаганда е разгранет систем за ширење на српското национално чувство, култура, јазик, иде...

Иселеници

News image

Солунските атентари и нивната улога за ослободување на Македонија (5)

По 29 април 1903 година друг еден настан ја возбудил Макед...

Култура и туризам

News image

Како се изнесуваше македонското културно наследство за време на Првата светска војна (1)

Научната експедиција во Македонија и Поморавија за време Првата светска војна е проект на началникот...

Фељтон

News image

Александар Македонски (2)

Сакаме да ги информираме читателите на „Македонска нација“ дека продолженијата „Алек...

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.